[中六續集][愛情][懸疑?]擁抱,失憶(重修版)

214 回覆
3 Like 6 Dislike
八十.
喺我面前嘅,就係向澄。

「你終於肯認喇咩?」我苦笑:「何必呢?」

我同你一早就冇可能,搞咁多做咩?

「你知唔知咩係命定論?」佢行去長凳到坐低:「坐低慢慢講啦。」

唔好同我搞咁多。

我退後兩步:「有咩就快講,唔好嘥我時間。」

你肯定有啲咩詭計。

「你喜啦,總之我要開始講喇。」佢嘆氣:「都唔知你驚乜柒。」

我點起煙,預備好聽佢講經。

「有啲距離好啲。」我苦笑:「你知你架啦。」

一間你又放啲唔知咩技搞鳩我。

佢低頭嘆氣:「命運一早寫好,就算我唔做都會有人做。」

你唔好同我喺到鳩嗡啦。

我反咗下白眼:「你卸膊就卸膊啦,講咁撚多。」

做完衰嘢就話係命運,你玩曬佢好冇?

佢抬頭露出詭異嘅微笑:「我睇到嘅係咁,所有人都唔應該脫離命運。」

你都識講你睇到啦。

「咁如果你係錯架呢?」

神都會錯,更何況你人嚟架咋!

「到時咪有結果囉。」佢冷笑:「咁急做咩啫?」

呢一刻,我得一樣嘢想知。

我清咗清喉嚨:「你肯定仲有原因。」

我估你唔會鳩到純粹想糾正時間線。

「其實…」佢似笑非笑咁望住我:「你點解要喺我人生出現?當年件事點解會係咁?」

你明明有辦法忘記我呢個人。

我苦笑:「其實你開技落自己到就得,唔洗搞鳩我。」

建議用腦,個腦唔用會生鏽。

「能醫不自醫,仲有就係…」佢突然好似癲咗咁大笑咗一陣:「我唔好過,我都唔會比你好過。」

我…

我隨手執起樹枝掟過去:「屌你個仆街!」

喺樹枝甩手嘅一剎,佢變做蝙蝠避開。

佢變返人形:「你打死我都冇用架,有啲嘢係避唔到。」

佢講完又變返做蝙蝠飛走,得返我一肚氣咁企喺到。

我過咗陣就冇再嬲,反而不停咁諗嘢。

//

我拎住鎖匙,呆咗咁企喺門口。

「喂!」啊晴把聲將我扯咗返嚟。

佢就喺玄關位望住我。

「企喺門口做咩啊?」佢開門:「做咩拎住條鎖匙啊?都冇鎖門。」

木門冇鎖,鐵閘都開咗罅。

「係喎。」我傻笑住咁入屋:「冇睇到添。」

我嚟到梳化坐低,之後就打開同向澄嘅對話紀錄。

到底佢講緊邊件事?

IG好多嘢睇架
劇情好隨意,好似睇緊意識流。
少少隨意,因為未知點鋪條路出嚟
學遊學修咁講:仆街吹大咗
仲在我控制範圍內
嚟緊會好混亂
記得留意細節
八十一.
啊晴去咗沖涼,而我就努力咁向上碌。

我哋中六Last Day之後就冇點講過嚟,好快就搵到啲線索。

//

澄:有啲關於啊晴嘅嘢你唔知,但我知。

我:咁你想點?

澄:你知架。

我:得,我嚟。

澄:即到唔該。

//

我嗰陣中六,最鍾意嘅係…

「飲酒!」搵到線索嘅我興奮到嗌咗出聲。

啊晴比我嚇到光脫脫咁衝咗出嚟,啲泡揈到成地都係。

「做咩嗌飲酒嗌到咁大聲啊?」佢一臉嫌棄咁望住我:「要飲酒咪去買囉,嚇死我喇!」

真心唔係特登。

我行過去推返佢入去:「對唔住啊,你沖涼啦。」

我要啲時間諗下嗰陣發生咩事。

「做咩咁啊你,又做虧心事啊?」佢睥住我。

你又咁話我架。

「冇啊冇啊。」我錫佢一啖:「我想自己一個諗下嘢咋嘛。」

比你睇到都唔係咁好嘅。

「咁好啦。」佢瞇起對眼、戚起個鼻咁扮豬仔:「我一間沖完涼要攤梳化架,你唔好搞咁耐啊。」

咁啊…

「咁我出去諗啦,一間返嚟。」我幫佢閂門:「你快啲沖涼啦。」

一間霸住張梳化就唔好啦。

//

我嚟到後樓梯,行落半層望住出面。

我扶住欄杆點起一枝煙,啲記憶開始慢慢咁湧緊上嚟。

我嗰次去咗酒吧,仲要係第一次開房飲。

佢喺房裡面同我講過啊晴做過PTGF,但我之後都係…

總之就係咁啦。

唔通佢就係因為咁而嬲我?

會唔會黐線咗少少啊?

「喂!」

我後面傳嚟一把聲,將我從思考裡面扯出嚟。

我轉身見到同我隔住一條樓梯嘅佢,佢見到我之後就點起一枝煙。

「做咩成個事業失敗啊叔咁望住出面啊?」佢望住我部電話:「做咩食枝煙都帶埋電話出嚟啊?你撳電話撳上癮啊?」

我將部電話收喺後面:「冇啊,想影下相咋嘛。」

佢聽到之後皺曬眉,擺到明係唔信我。

佢噴咗啖煙落我塊面到:「講啦,唔嬲你。」

點講啊大佬…
八十二.
等陣先…

「你咁快沖完涼嘅?」我上下打量佢:「有冇沖乾淨架?」

唔係有水流過就乾淨架大佬。

「我又唔洗頭,洗鬼沖咁耐咩?」佢鼓起腮,扮到好惡咁睥住我:「唔準同我遊花園啊。」

既然你發現咗,咁我就講啦。

「你記唔記得草叢嗰隻蝙蝠?」我呼出煙圈:「魚蛋粉鋪出面。」

如果你唔記得我就要重頭講。

「我記得啊。」佢瞬間嚴肅起嚟:「發生咩事?」

我都唔知算唔算係大單嘢。

「我頭先喺樓下撞到佢。」我望住向澄頭先企嗰棵樹:「佢就係嗰隻蝙蝠。」

呢個不嬲都知,不過唔肯定咁解。

「講重點。」佢喺樓梯坐低。

我知你想聰咩。

「佢講咗一堆好複雜嘅嘢,你比我諗下點講。」我搲咗搲下巴:「佢話我哋而家呢單嘢係一定會發生,仲問我點解要出現同埋當年件事點解會係咁。」

大概係咁。

「當年嗰單嘢?」佢皺曬眉咁望住我部電話:「你同龍哥咁Friend,我估龍哥應該知。」

係喎,我嗰陣咩都同龍哥講架喎。

//

電話接通。

「喂?」龍哥把聲好沙。

雖然話佢把聲沙到好似就死咁好衰,但我真係唔知點形容。

「你記唔記得我中六臨尾發生咗咩事?」我問佢。

你一定要記得。

「你咪同啊晴一齊咗囉,有咩特別啊?」佢咳咗幾聲:「你咁夜打過嚟就係問呢啲啊?」

可能係我講得唔夠清楚。

「我有冇同你講過我同另一個啊澄嘅事?」我再問一次。

咁樣應該知喇啩。

「我冇印象喎,你等我諗下先。」佢呼吸得好大聲。

得,我等你。

//

我彈走煙頭:「諗唔諗到啊?」

應該差唔多啦。

龍哥嘆氣:「真係冇記憶。」

咁好啦。

「咁我唔阻住你瞓教喇。」我Cut線。

//

我嘆氣:「咁搞法搵唔到答案架喎。」

最熟我嗰個都唔知。

啊晴起身:「睇返中六聖誕聯歡會交換禮物嗰兩封信會唔會搵到啲嘢?」

應該會,但…

我打咗個喊露:「我覺得要瞓個覺先。」

希望會搵到線索啦。
八十三.
我起身行出廳就見到電腦枱上面有個盒,裡面應該就係嗰兩封信。

盒蓋上面有張Memo紙,上面寫住啊晴嘅留言。

「枝燈都喺埋入面架喇,雪櫃有幾舊朱古力卷比你當早餐。」

真係好,有得食住嘢睇信。

//

「開工!」我打開盒蓋。

我拎啊晴比我封信出嚟用紫外光燈照住慢慢睇,用咗無耐就搵到好重要嘅一句。

「我同你一齊嗰日啊澄過嚟講咗幾句」

我記得我同啊晴一齊嗰日的確有人過嚟講咗幾句,但嗰個係邊個就真係一啲印象都冇。

假設嗰個人叫「啊澄」,咁到底佢係邊個?

點解會咁?同啊晴有關嘅所有嘢我都記得好清楚,就係唔記得同樣同啊晴有密切關係嘅佢到底係邊個。

個感覺就係有個人存在喺我記憶當中,但我對佢一啲印象都冇。

但「啊澄」呢個名能夠喺呢封信到出現,證明佢應該幾重要下。

我估啊晴會有印象,所以我抄低咗「啊澄」呢個名之後就打咗比佢。

//

我望住張紙:「你知唔知邊個係啊澄?」

聽落好怪,但佢應該聽得明。

「吓。」佢沈默咗幾秒:「你做咩突然咁問?」

聽得明就得啦。

我直接跳過佢個問題:「你係咪知佢係邊個?」

快啲講咗先啦。

「你等我一陣。」佢嗰邊傳嚟一陣腳步聲:「你琴晚見到嗰條友同埋中六轉過嚟嗰個咪啊澄囉。」

等陣先。

「我淨係記得有個咁嘅人。」我皺眉:「但我完全唔知佢係啊澄,更加唔知邊個係啊澄。」

照咁講,啊澄應該就係嗰日行過嚟講嘢嘅人。

中六轉校嘅人好少,我冇可能冇印象。

「等陣先!」佢好似Get到啲嘢咁大叫:「你同我嘅情況一模一樣!」

係喎!

「唔通…」我搲咗搲下巴。

我唔肯定。

「係佢!」啊晴直接嗌咗出嚟。
八十四.
「琴日見完佢,今日就出事。」我嘆氣:「應該都去咗九成。」

但…

「點解係唔記得佢,而唔係唔記得我?」啊晴笑咗聲:「奇鳩怪架喎。」

我都係咁諗。

「唔記得佢對我一啲影響都冇架喎。」我苦笑:「你有冇咩諗法?」

但正常人係唔會嘥時間做啲無意義嘅嘢。

「暫時冇。」佢嘆氣:「我返工啊,一間再講。」

收到你。

「咁你諗到咩就再同我講啦。」我收線。

我睇埋封信,之後就開始翻睇電話相簿。

//

要睇嘅都睇曬,係時候做返正經嘢。

「好攰啊。」我睇一睇錶:「原來已經咁晏架喇。」

落去食個飯再講啦。

「工欲善其事,必先利其器。」

//

我離開魚蛋粉鋪,點煙嗰陣睄到一個熟悉嘅身影。

我行過去:「點解你喺到嘅?」

係搵我抄嘢個伯伯。

佢坐喺石壆上面擔住個煙斗,但啲煙草仲未點著。

佢笑得好慈祥:「點解我唔可以喺到?」

咁又係,人係流動架嘛。

「咁你過嚟做咩啊?」我遞個火機比佢:「你未點火。」

既然都撞到,咁就一齊食啦。

佢拎走個火機之後就諗住點火,點知就手震到點極都點唔著。

我拎返個火機:「我幫你啦。」

手騰腳震咁,點搞啊?

「唔該。」佢苦笑住咁拍咗拍我隻手:「老喇,好多嘢都搞唔掂。」

你老都唔係第一日嘅事啦。

「你識我嗰陣已經白曬頭啦。」我嘆氣:「呢啲嘢避唔到架。」

生老病死呢啲,邊個都走唔甩。

「咁又係,睇幾時到架啫。」佢苦笑:「最好快啲死。」

做咩咁厭世啊?

「點解啊?」我拍咗拍佢膊頭:「你哋老一輩唔係鍾意長命百歲架咩?」

我啊媽成日都話長命係福氣嚟。

「開開心心咁長命就話有福氣啫。」佢嘆氣:「身邊啲親人死曬,間屋得返四面牆。」

吓。

「你冇朋友架咩?」我嘆氣:「雖然我都冇咩朋友。」

諗諗下先發現。

「呢個世界上最可怕嘅嘢,係寂寞。」佢拍咗拍身邊:「坐低啦,我係嚟搵你架。」

都估到架喇。
八十五.
我撥乾淨個位坐低:「你點搵到我架?」

你知我知住邊係因為有寄出地址,但你點知我呢個時間會喺到?

「我冇電話都生存到咁耐啦。」佢笑咗聲:「我搵到你又有幾出奇?」

聽落好似有問題,但又講唔出個問題喺邊。

「咁既然你搵得我⋯」我諗咗陣:「應該係有嘢想同我講?」

又或者係點醒我。

「如無意外,今次係我最後一次見你。」佢嘆氣:「我都幾廿歲人喇,今日唔知聽日事。」

咁又唔好咁講。

「雖然你食開煙⋯」我撞咗撞佢膊頭:「但都唔見你有咩病痛。」

應該冇咁早死嘅。

佢苦笑:「閻王要我三更死,我豈能活到五更?」

咁又係,無人知個天會點安排。

「咁你有咩遺言啊?」我講笑咁講:「你依家唔講,遲啲可能冇得講㗎喇。」

所以大師你又參透咗啲咩?

「有啲嘢你忘記咗嘅,就由佢啦。」佢拍咗拍我膊頭:「夾硬記返起對你一啲好處都冇。」

你講嘢可唔可以唔好咁玄?

「可唔可以講多少少?」我嘆氣:「我蠢得滯,聽唔明。」

求大師原諒我。

「舊情不需記。」佢深呼吸:「再見。」

佢講完就郁都唔郁咁攤咗喺到。

我搖咗搖佢:「你冇事啊嘛?」

我見佢都係冇反應,深呼吸咗下就將隻食指擺去佢個鼻下面。

冇呼吸。

//

我Call白車送咗佢入醫院,之後就嚟到醫院出面食煙。

「喂。」

我右邊傳嚟一把男人聲。

我望過去:「係你啊?」

坐喺我身邊嘅係英倫啊伯,佢照舊戴住黑色口罩但冇戴紳士帽。

「係啊。」佢拍咗拍我膊頭:「你冇事啊嘛?」

呢啲唔講都知啦,我個頭耷撚到咁。

「還好啦。」我苦笑:「話時話你頂帽呢?」

我比較好奇呢樣嘢。

「我頂帽?」佢望住我:「呢層唔係你最清楚咩?」
八十六.
咩啊?

我皺眉:「我點會知你頂帽去咗邊啊?」

我又唔係同你一齊住。

「無啊。」佢望住我頭頂:「我送咗比人。」

你望住我做咩呢?

我聽到成頭問號:「你冇送過嘢比我喎。」

唔係又失憶啊嘛?

佢微笑:「你唔記得啫。」

又係我問題?

「冇可能,等陣先…」我突然諗起搵我抄嘢個伯伯:「係咪嗰頂?」

佢拍咗拍我膊頭,之後就起身行去我面前嘅一個凹位。

佢微笑:「到時見。」

喂!

我連跑帶仆咁衝過去:「你未…」

我未問到出口,佢已經變成烏鴉飛走。

「我屌啊!」我低頭苦笑:「大師不愧係大師,係都要講啲唔講啲。」

我嚟到醫院範圍外嘅垃圾桶側邊點煙,一點著就見到隻蝙蝠喺我頭頂飛過。

蝙蝠唔係夜行性動物嚟架咩?邊有可能喺晏晝見到佢飛?

呢單嘢一定有景轟。

//

我跟住佢行到去中學門口,而佢就企咗喺走廊嘅石壆上面。

仆街,我撚入到去咩?

中六嘅班主任向我揮手:「喂,武仔!」

你真係嚟得及時。

我點頭示好:「前幾日先見完,今日又見到。」

有啲嘢真係話唔埋。

「你過嚟做咩啊?」佢搭住我膊頭:「想行返轉,懷緬下啊?」

老餅係唔同啲,一嘢就睇穿我。

「想架。」我都搭住佢:「得唔得先?」

拍硬檔幫幫手好冇?

「梗係得啦,今日佢哋放假。」佢拍咗拍我膊頭:「行啦。」

咁就掂曬啦。

//

我聽佢講咗一輪舊事、搞咗一輪,之後終於上到嚟六樓。

「你記唔記得中六嘅班房就喺呢層?」佢擰咗擰頭:「你嗰屆啲人勁嘈囉。」

點會唔記得吖,成個中學生涯玩得最癲就係中六。

不過講舊事就下次先啦,今日夠多喇。

我拎開佢隻手:「我想去睇下個班房而家咩樣。」

//

佢指住其中一個位:「你咪坐嗰個位囉。」

我望過去,幾個畫面隨即喺我腦海閃過。

我挨埋牆,雙手抱頭:「比我唞唞。」

我個腦好似有啲嘢損毀咗但我死都要Run佢咁,痛到好似有嘢喺裡面爆炸咁。
八十七.
佢過嚟拍咗拍我膊頭:「你冇事啊嘛?」

擺到明就好撚有事啦。

我捉住佢隻手:「可唔可以扶我埋一邊?」

唔好對住我以前坐個位應該好會好啲。

「梗係得啦。」佢秤住我:「去坐低唞下先?」

是但啦。

我深呼吸:「嗯。」

佢諗住扶我入去我以前中六嘅班房,我即刻用所剩無幾嘅力拉住佢。

佢耷低頭:「做咩啊?」

人都死幾個啊大佬。

我苦笑:「過隔離啦,呢邊太多回憶。」

諗起會痛嗰隻。

「你條友真係。」佢拍咗下我:「咁鬼好記性嘅。」

唔係我好記性。

「佢難忘啫。」我嘆氣:「中學生涯最後一年喎大佬。」

然而事實係…因為中六有啊晴。

只要有啊晴就記得。

佢扶我去隔離課室坐低:「你仲行唔行啊?」

一坐低就咩事都冇,應該係見到個班房就出事。

我想架。

我嘆氣:「唔喇,唔舒服。」

可惜事實係唔得。

既然都睇唔到,留喺到都冇意思。

「你自己慢慢落去?」佢微笑:「我仲有嘢要搞。」

可以。

我起身:「咁我走先喇。」

我行出校門之後就嚟到天橋邊嘅垃圾桶隔離,遠處仲有個咬住煙仔嘅女仔望住我。

佢著住黑色T-Shirt、白色短裙,仲有對中筒Converse。

佢戴住文青眼鏡個樣都唔差,但感覺好撚MK。

可能唔關衣著事,係佢個氣場問題。

我點煙:「嘥撚曬。」

咁靚女食煙不突止,仲要有MK氣場。

佢見到我點煙就行咗埋嚟,我下意識退後幾步。

「唔洗啊嘛?」佢拎住枝煙:「想借個火機啫。」

無計,你氣場嚇親我。

我苦笑:「早講啊嘛。」

佢咬住枝煙,而我就幫佢點火。

「唔該。」佢拍咗拍我手背:「我叫啊水。」

做咩啫你?

「借個火機咋喎。」我冷笑:「而家同你過人世咩?」

唔洗自我介紹架喎。

「人生嘅嘢…」佢微笑:「總會有機會再見。」
又玩火機
火機橋段老是常出現
八十八.
你講到咁,都係想搲水吹啫。

我苦笑:「點解你會咁覺得?」

就同你吹下。

佢微笑:「要見到嘅,總會見到。」

聽君一席話,如聽一席話。

我嘆氣:「你係咪講緊廢話?」

定係你讀緊經?

佢冷笑一聲:「你未參透到啫。」

我頂你個肺啊!

「吹個水仲要我參透?」我苦笑:「你慈山寺落嚟架?」

啲頭髮長癩癩咁,唔似係尼姑喎。

「梗係唔係啦。」佢苦笑:「你有見過尼姑咁MK架咩。」

咁你就唔好講經啦。

我望一望枝煙:「你有咩要講好快啲講喇,我枝煙就燒完。」

趕住返去啊,唔好喺到Talk shit啦。

「返去陪老婆啊嘛,我知啊。」佢撳熄煙頭:「我都走先,有嘢做。」

佢講完就轉身向橋嗰邊行,而我就相反。

等陣先…

我轉身:「你點知我有老婆架?」

我頂吖。

轉個身就唔見咗,保特啊?

我嘆氣:「真係。」

越嚟越多怪事發生,我個頭都越嚟越痛。

電話響起,係啊晴。

我:喂,做咩啊?

佢應該都差唔多收工。

晴:我返緊嚟,你想我煮定點?

又要麻煩你,唔好啦。

我:食魚蛋粉啦,你煮完又要洗。

因為有可能係我洗,所以都係唔好煮。

晴:咁好啦,你去嗌定嘢食等我啦。

不嬲都係咁架啦。

我:知喇。

等你啊。

晴:錫曬你喇,掰掰。

電話收線,我都慢慢行返去。

凍奶茶依舊係老闆娘嘅出品,奶同茶依舊都係完美咁融合。

但我就係忍唔住攪佢,仲攪到失曬神。

老闆娘見啊晴未到就喺我對面坐低,之後就慢慢咁將我杯奶茶推走。

我鬆開飲管:「做咩啊?」

佢冇講嘢,淨係望住杯奶茶。

我望落去,見到啲冰已經融曬。

「我問你做咩就真。」老闆娘拎走杯奶茶:「呢杯唔好飲喇,我整過杯比你。」

我點頭道謝,而佢都好快就拎咗另一杯凍奶茶出嚟。

老闆娘放低奶茶:「煩緊老婆?」

你又有神通?

我擘大個口得個窿:「你點知架?」

我咩都未講喎。

「做人幾廿年,觀人入微架嘛。」佢微笑:「同佢傾下啦。」

嗯。

我繼續攪杯奶茶:「會架喇,有心。」

佢拍咗拍我膊頭就起身行返去廚房,而啊晴都終於到。
其實故事我都唔知講緊咩,已經同失憶無關。
八十九.
「傻佬!」啊晴嚟到我身邊坐低:「做咩唔飲下嘢先啊?」

佢一講完,我即刻飲咗啖。

我摸住佢把頭髮:「等埋你啊嘛。」

獨食難肥,齊食識飛。

「嘢食到!」老闆娘擺低嘢食嘅時候向我打咗個眼色:「慢慢食。」

我都知應該要傾。

「知喇。」我拎起對筷子:「一碗粉仔,𠽌一聲搞掂啦。」

但我應該點開口?

「食咁快做咩啊?」啊晴趷個頭埋嚟:「同我食飯好委屈你咩?」

梗係唔係啦。

「老闆娘要休息啊嘛。」我望住行咗返廚房嘅老闆娘:「你話係咪啊?」

你最好幫下口。

「我遲下大把時間休息。」佢飲咗啖水:「唔差嗰幾個鐘。」

事實證明女人係一定會幫返女人,仲有佢好鍾意啊晴。

「聽到未啊?」啊晴捉住我耳仔:「仲駁唔駁到?」

你話呢?

我舉高雙手:「我投降喇,放過我隻耳仔啦。」

佢就嚟甩喇。

「咁就差唔多。」佢鬆手:「今日搞咗咩嚟啊你?」

呢個就複雜喇。

「個熟客走咗,英倫啊伯冇咗頂帽。」我嘆氣:「之後仲無啦啦返咗轉中學,不過都係冇新發現。」

個頭仲痛咗好多。

「既然係咁…」佢拎起筷子:「就咪鬼理佢啦!」

嗯。

我扮曬冇事咁微笑:「食嘢啦,凍喇。」

真係可以唔理就好。

要我唔理呢單嘢就好似啲人啱啱分手嗰陣比朋友叫佢忘記前任咁。

即係點?三個字,冇可能。

我記得最清楚嘅係同啊晴嘅經歷,但呢啲經歷裡面基本上都有個「無名氏」喺到。

啊晴應該要係焦點,但呢個「無名氏」係一個好神秘嘅部分。

人就係咁犯賤,越神秘嘅嘢就越引到人注意。

「話時話呢…」佢飲咗啖奶茶:「你覺得我哋一齊掂落英倫啊伯比我哋枝紅色棍之後會發生咩事?」

你突然咁問,我又真係冇諗過。
九十.
「可能會有啲考驗咁?」我縮咗縮膊:「我都唔知。」

我又唔係月老,點知月老會點做?

「我覺得愛情係…」佢托住下巴:「選擇?」

你咁講一講,我諗起之前睇嗰啲愛情語錄。

「愛情就係一次又一次咁愛上同一個人,一次又一次咁選擇同一個人。」我搲咗搲下巴:「可能係要我哋重新做一次所有選擇啩。」

重新嚟多次都係揀佢嘅話,咁就係真愛。

「如果我比機會你再揀多次,你會唔會同我一齊?」佢好認真咁望住我:「你諗起我嗰陣會唔會諗起第二個?」

雖然我唔知點解你咁問,但我照答啦。

「梗係會啦,至於諗起你嗰陣會唔會諗起第二個呢…」我搣住佢面珠墩:「梗係唔會啦。」

你估我係嗰啲個個都放唔低嘅仆街啊?

「你知我信你架。」佢露出意味深長嘅微笑:「你知點做架喇。」

其實我唔知。

「知架喇。」我苦笑:「食嘢啦。」

但我知佢都唔知,所以就無謂徒添幾分慨嘆啦。

我哋食完飯就漫步返屋企,沿路好似少咗嘢講咁。

佢除鞋入屋,而我就行去後樓梯。

佢趷個頭出嚟嗌停我:「你食煙啊?」

你又食啊?

「一齊?」我睇一睇煙盒:「最後兩枝。」

啱啱好。

「唔係啊。」佢微笑:「入嚟食啦。」

吓?

「你唔係話鍾意喺屋企食架咩?」佢著拖鞋行出嚟:「行啦。」

我鍾意浸味殘存喺間屋到架。

「但你唔鍾意啊嘛。」我摸咗摸佢個頭:「費事啦。」

無謂搞到你唔開心啦。

「而家鍾意喇。」佢拉住我隻手:「行啦。」

如果係咁嘅話…

我跟住佢行:「好啦。」

既然你唔介意,我冇理由介意返轉頭架嘛。

佢拎個飲完嘅汽水罐過嚟:「煙灰缸。」

唔該。

我點煙:「你唔係話啲味留得耐會好難頂架咩?」

做咩而家又得嘅?

「人會變架嘛。」佢點煙:「同埋氣味好重要。」

吓?
九十一.
「如果氣味好重要嘅話…」我成啖煙噴落佢到:「咁樣會唔會重味啲?」

雖然睇落似玩緊嘢,但我絕對唔係玩緊嘢。

佢對眼瞇到得返一條線,好無奈咁望住我:「咁又略嫌多咗少少。」

咁好啦。

「咁我都係吹返第二邊啦。」我清咗清喉嚨:「但你都係未同我講氣味有幾重要。」

真心想知。

「你知唔知好多時認人都係因為認得浸味?」佢呼出一口煙:「同埋氣味會影響人嘅心情。」

前面明。

我皺眉:「咁聞到煙味會有咩心情?」

真係有架咩?

「聞到煙味咪諗起你…」佢挨落我到:「咁咪問心囉。」

原來係咁。

我撳熄煙頭:「好啦。」

聽到佢咁講嘅我表面平靜,但內心已經笑到gap gap聲。

「包Black Devil 3000你食咗幾多枝?」佢望住包煙:「未食曬啊嘛?」

梗係未啦。

「靚嘢梗係要慢慢食架啦。」我都望住包煙:「但你做咩突然咁問嘅?」

你以往都唔問架。

「冇啊。」佢微笑:「想你留返枝等嗰日喺屋企食咋嘛。」

雖然唔知點解要咁做。

「梗係得啦。」我望住佢:「又唔係啲咩難嘢。」

更何況你係我最重要嘅人。

「咁就得啦。」佢撳熄煙頭:「快啲瞓教啦咁。」

佢揼咗個汽水罐就去刷牙洗面,而我都跟埋佢。

我哋搞掂曬就上床瞓教,對眼一開一合就嚟到第二朝。

佢去咗返工,而我就去咗印嘢。

文具鋪老細遞張紙比我:「自己印有法律效力架咩?」

法律效力呢啲唔重要。

「呢句嘢啲用字都唔夠精準啦。」我微笑:「最緊要有儀式感。」

一切都已經準備好,眨眼就嚟到幾日後。

啱啱起身嘅啊晴趴喺我心口到望住我:「你今日係咪會求婚架?」

會架。

我耷低頭望住佢:「你覺得我會做啲咩?」

我肯定你估唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞