[中六續集][愛情][懸疑?]擁抱,失憶(重修版)

214 回覆
3 Like 6 Dislike
五十七.
「做咩玩埋啲後生仔嘢啊?」

我幻想唔到你玩室內War game會係咩情況。

「還掂都時日無多,所以咪咩都試下囉。」佢苦笑:「唔通攤喺到等死咩?」

你咁講都有道理嘅,但係…

「有重病仲行嚟行去唔會好辛苦咩?」

如果係我有重病,我半步都唔想行。

「辛苦架,不過唔想攤喺到等死啊嘛。」

都嗰頭近啦,仲咁辛苦自己做咩?

「還掂都係要咩架喇,何苦呢?」

點解唔輕輕鬆鬆咁走?

「知道幾時完就反而更加要珍惜。」

知道幾時完,唔係應該做好離開嘅準備咩?

「準備好走唔係仲好咩?」

安祥咁走總好過玩玩下突然走吧?

「還掂都係要走,不如努力過先走。」佢撳熄枝煙:「我行喇,有緣再會啦。」

佢轉身就走,而我都上巴士返屋企。

「還掂都係要走,不如努力過先走。」我喺到自言自語。

不如努力過先走?

我碌咗下IG,之後就見到一個叫「軒軒萬事屋」嘅Page。

「萬事屋就是客人付錢委託就能將各種事務都辦妥

無論有咩煩惱、問題都可以同我哋講

我哋會盡力幫你解決」

呢個係個Page嘅簡介,簡單啲嚟講就係比錢佢幫你解決問題。

真唔真啊?

「想問可唔可以幫我喺旺角搵一間佈置好Party room?想星期日夜晚用。」我DM問。

我想做啲嘢。

「可以啊,想要咩佈置同埋幾多個人?」佢好快就覆咗我。

然後我就講咗我嘅要求出嚟。

「你等我一陣。」佢覆我。

過咗陣我就喺屋企附近個站落車,而佢都覆咗我。

「搞掂,星期日晚九點至十二點O唔OK?」佢問我。

三個鐘咩都夠喇。

「OK啊,咁我過數比你?」我問佢。

即磅啦,唔搞咁多。

「可以啊。」

然後佢Send咗個付款要求過嚟。
五十八.
我將一千蚊過咗比佢,而佢都好快就Send咗個QR Code過嚟。

「呢個係開門用嘅QR Code,到時我哋佈置完同你講,之後你先好上去。」佢溫馨提示我。

個場同佈置都已經搞掂咗,但係…

應該要點做呢?

我應該要準備啲咩同埋講啲咩呢?

話曬我對上一次做呢樣嘢已經係至少十年前嘅事,所以我真係完全冇諗法。

喺我咩諗法都冇嘅時候,我聽到音樂聲。

首歌個旋律好正,令人好想聽埋落去。

我望過去,原來有人喺到Busking。

我行過去企喺條友面前,而佢都開始唱。

「在那年說過要你好過

在那年說過要你幸福過

到今天所堆積的不多

唯獨你不計較壞情況」

首歌個旋律唔似係新歌,但我好鍾意。

唉,真係老喇。

主歌同導歌好快就完咗,嚟到副歌。

「就算我只得披身的破衣

仍想給你一顆草織的戒指」

草織的戒指?呢個Idea好喎!

我等佢唱完就即刻衝上去擺低咗五十蚊:「多謝你。」

因為我無啦啦同佢講多謝搞到佢唔知比咩反應我好,不過佢都係禮貌咁扤咗扤頭。

..

.

星期六。

我今日呃咗啊晴話要去做嘢,但事實上係去咗街市。

雖然我知草呢樣嘢周街抆都有,但始終誠意係好重要架嘛。

既然都係要比錢買,咁就梗係要揀最好架啦。

你估下我揀咗幾耐?

唔係五分鐘,都唔係五十分鐘,而係足足五個鐘。

講真,揀草真係難過揀花。

靚嘅就易斷,但難斷嘅又唔靚。

好彩後尾有個啊姐教路,如果唔係我搵足五百都未搵到。

..

.

我買完草之後冇返屋企整,反而去咗個偏僻嘅公園。

呢單嘢最緊要係驚喜,如果比啊晴知道咗就功效大減架喇。
咩嚟? 買咩草? 成個劇情好暴走。作者好似隊咗草,諗乜寫乜。
上面首歌
誤會大了
五十九.
我就咁坐喺個公園到對住條Youtube片慢慢整,同啲賣藝嘅伯伯一樣。

片裡面條友就行雲流水,唔洗好耐就織好咗隻戒指。

我呢條柒頭就痙攣發作,隻手震到連條草都揸唔穩。

雖然搞咗好耐同整爛咗好多草,不過都總算織好咗隻戒指。

我將隻戒指擺著件褸嘅內袋,希望帶返去嗰陣唔好比佢發現啦。

..

.

我一開門就比啊晴嚇到彈起,又或者純粹係我太驚比佢發現。

「做咩思思縮縮啊?」啊晴攤喺梳花撳電話:「叫完雞嚟啊?」

咩鬼嘢啊?

「冇啊。」我轉身行入房:「我去擺低啲嘢先。」

收埋啲嘢先。

我坐喺床上面打開衣櫃將隻草戒指塞落疊衫底,之後就轉身諗住行返出去。

啊晴喺門口裝個頭入嚟:「收埋啲咩啊?」

講完,佢就爬過張床。

佢打開個衣櫃搵咗一輪,而我就坐咗隔離越睇越慌。

「快啲講!」佢嘟長個嘴:「收埋咗啲咩?」

唔好問啦。

「唔講啊。」我擰轉面:「Surprise嚟架!」

佢睥住我:「係咪真架?」

梗係啦。

「真架。」

佢閂衣櫃爬返出去:「好啦,唔Surprise就打傻你。」

一定Surprise,拍埋心口都得。

「但係…」我望住企喺門口嘅佢:「我好似原本就傻架喎。」

原本傻嘅應該打唔傻架喎?

「咁啊…」佢用雙手整咗兩把較剪:「剪咗你。」

講完,佢就行咗出去。

我開衣櫃Check多一輪Confirm咗隻戒指仲喺到之後都行咗出去梳化到坐低,然後對大髀就變咗佢個枕頭。

跟住就係一段假日嘅休閒時光,簡單啲嚟講啫係兩個喺到撳電話。

佢擺低電話望上嚟:「傻佬。」

想出去啊?

「做咩啊?」我問佢。

定係肚餓?

「你今日做咗咩嚟啊?」

你想我點答你啊?

「冇啊,都係見客咋嘛。」

我都唔係去返工。
六十.
​​​​​​​「見咩客啊?」

你仲問?

「冇啊,都係以前啲客咋嘛。」

我唔知點答你啊。

「哦。」

不過話時話。

「做咩無啦啦咁好奇嘅?」

你以前都唔會問我見咩客、去做咩,因為我係咩都做,所以講咗你都未必明。

「冇啊,好奇下咋嘛。」

應該冇咁簡單。

「咁你今日想去邊啊?」

今日放假喎。

「嗯…」佢諗咗陣:「我想去大尾督。」

大尾督?

「去燒烤定做咩?」

講得大尾督就通常都係燒烤架啦。

「唔係啊,我想去影相同埋睇日落。」

咁搞笑?

「咁行啦。」

不過既然你想,咁就行啦。

「等陣先。」

講完,佢就行去拎咗部相機同SD卡出嚟。

「係喎,唔拎機點影相。」

你唔拎出嚟我都唔記得。

佢坐返低:「你過嚟啊。」

我挨個身埋去,而佢就將部機掛落我條頸到。

「咁張SD卡…」

我知佢想問咩,所以就直接打斷咗佢:「比我擺銀包暗格啦。」

佢就將張SD卡遞咗比我,而我就將佢塞咗落銀包暗格。

「咁我去換衫先。」

講完,佢就行咗返房。

過咗陣,佢著住米色工人褲加白色長袖打底,仲要揹住個細細粒嘅唐老鴨鈄揹袋。

唔知點解我覺得呢個套裝好熟悉,但又講唔出佢幾時著過。

「咁行啦。」我起身。

我哋落到樓下一開門就見到巴士站有架接駁巴停低咗,而啊晴都即刻嚟返個火影跑。

佢就火影跑,而我就繼續慢慢行,因為根本就追唔到。

佢先跑到一半,但架車已經走咗。

佢跑返轉頭嚟搵我:「死傻佬做咩唔跑啊?」

「放假啊嘛。」我摸咗摸佢個頭:「跑咁快做咩啫?」

跑咁快,趕住投胎啊?

「你唔請返我食冰糖士多啤同雪條就嬲死你!」

知喇。

「好啦好啦。」

你仲有樣嘢未講。

「仲有可樂啊!」

咁先啱架嘛。
六十六.
我換完衫之後就衝咗出門口,一上車就即刻打比啊晴。

「喂,做咩啊?」佢問我。

你啱啱叫我嚟搵你架嘛。

「我嚟緊架喇。」我答佢。

好快就到架喇。

「你今日唔係要返工咩?」

係架,不過聽到你話落唔到床咁嚴重咪請咗假嚟搵你囉。

「唔係啊,今日唔洗我。」

其實點會無啦啦唔洗我吖,純粹就係唔想你有咁大罪惡感咋嘛。

「咁好啦,你嚟到長洲同我講聲啦。」

好快架喇,等陣啦。

//

我好快就嚟到碼頭,上船之後啊晴就打咗過嚟。

「喂,做咩啊?」我問佢。

嚟緊喇,等多陣啦。

「你一間幫我買碗粥上嚟得唔得?」

你係我女朋友喎。

「梗係得啦。」

買間粥鋪比你都得啊,如果我有錢嘅話。

「咁我攤陣先,你上到嚟撳鐘啦。」

不如你開定先?

「你依家冇咁痛嘅話不如開定門先?」

你一間可能仲痛。

「都好。」

開門通下風都好。

「咁你開完門就攤定等我上嚟啦。」我望咗望Mon頂條Bar:「我就嚟收唔到喇,掰掰。」

SMT真係越嚟越垃圾,遲早轉撚咗個台佢。

「掰掰。」

不過我搭緊高速船,所以唔緊要啦。

//

我唔洗九個字就嚟到長洲,買咗碗白粥就行咗上去。

上到去果然開咗門,我入咗去就順手閂返。

「你嚟喇。」佢喺睡房趷個頭出嚟。

「係啊。」我行入去將碗粥擺喺化妝台枱上面:「係咪依家食啊?」

佢扤咗扤頭,所以我就拉咗張凳出嚟坐。

「你比個頭我。」我拎起碗粥:「我餵你。」

「好嘢,有人餵!」佢伸咗個大懶腰:「啊,好痛。」

「瞓定定啦死人頭。」我撳返低佢。

「好啦好啦,咁你餵我啦。」佢瞓返低。

我滭起一羹粥:「擘大口。」

佢就咁瞓喺到食殘廢餐,而我大概用咗佢平日食嘢所需時間嘅三倍先餵佢食曬成碗粥。
六十一.
「知道喇傻婆。」我搲咗搲下巴:「係肥婆先啱。」

食咁多嘢仲唔變到肥嘟嘟?

佢輕輕咁打落我手臂到:「你就肥,成個相撲選手。」

「係啊係啊,兩個相撲選手咁肥添啊。」我伸脷。

其實要等下架接駁巴都唔洗好耐,所以啊晴都冇咩怨言。

我哋好快就等到下架接駁巴,但因為星期六真係好多人出街,所以我哋上車之後都只可以逼喺後門。

「扶住我啦。」我同佢講。

你會仆親架傻婆。

「唔要。」佢戚起個鼻,雙眼瞇成一條線:「我大個架喇!」

係喇係喇。

「你自己話事啦。」

一間你仆到個鼻塌咗就唔關我事架喇。

「我先唔會⋯」

話口未完,架巴士就嚟咗個急煞。

佢掛住駁嘴根本反應唔切,好彩我拉住咗佢。

「都話咗你架啦。」我輕輕篤咗佢額頭一下。

係咪呢,就講就仆喇。

佢伸盡條脷:「咩喎,唔計啊!」

玩無賴嘅。

「咩唔計啊?」

仆就係仆,邊有分點仆架?

我繼續追擊:「你咁⋯」

然後,佢錫咗落嚟。

「你⋯」

佢再錫多下:「仲嘈唔嘈啊?」

拍咗十年拖,但我面紅。

「我⋯我唔嘈喇。」我口都窒埋。

口都窒埋,仲點嘈?

「咁就乖喇。」佢搣咗下我面珠墩:「傻佬。」

//

我哋好快就嚟到大埔火車站,而去大尾督嘅小巴都好快就到咗。

上車之後佢好快就挨住我瞓著咗,而我攬住佢慢慢咁、輕輕咁、有節奏咁拍佢背脊。

兩個人一齊得耐真係會越嚟越似樣,以前得我係睡魔,而家就連佢都變埋睡魔。

準確啲嚟講係睡魔后,因為⋯

你懂的。

不過佢有樣嘢從來冇變過,嗰樣嘢就係佢個瞓教樣。

佢個瞓教樣依然都係咁似豬仔,都係咁得意。

淨係望住佢個瞓教樣,望耐少少可能真係會整融我個心。
最近幾章冇前幾章咁多描述,同細心設計,
或者你開太多故事,
腦袋異常活躍
異常急進
(呢到開始賣緊情懷
上集都有同樣嘅橋段
不過會有些少變化)
收到你
六十二.
架車好快就嚟到大尾督,之後一言不合就嚟咗個急停。

雖然我用力箍住啊晴阻止咗佢撞去前面,但都係一嘢坐咗落地下。

「啊!」佢摸住個PatPat:「到咗喇?」

明顯啦。

「快啲落車啦屌你老母!」司機怒屌。

「收到你!」我一手拉佢起身:「行啦。」

佢撳住個PatPat企起身,之後就柺下柺下咁比我拉住行落車。

落車之後啊晴就撳住碌燈柱捽PatPat,而我就喺隔離磅住佢。

「你得唔得啊?」我問佢。

佢擰咗擰頭,五官合而為一咁望住我。

我行去佢前面:「我揹你啦。」

我睇你都行唔到架喇。

「你得唔得架?」

傻嘅。

「點會唔得啊?」我踎低:「上嚟啦。」

我未孱到咁。

「咁…」佢猶疑咗一陣:「咁我上嚟喇。」

講完,佢就輕輕咁跳咗上我背脊。

「咁我哋行喇喎。」我捉實佢對腳。

要去影相喇。

佢指住前面:「行喇!」

//

我揹住佢行到嚟上堤壩嗰條斜坡下面就停低咗。

行平路都還好,但上鈄真係搞唔掂。

「你比我唞陣先。」我唞曬大氣。

不過你整親啊嘛,所以就頂硬上啦。

啊晴拍咗拍我:「你比我落嚟啦。」

係咪架?

「你好返啲喇?」

你行到先好啊。

「我行到架。」

我踎低慢慢咁放返低佢,跟住佢就即刻踏咗兩步。

「都話得架啦。」佢摸咗摸我個頭:「Good Good架喇,要你揹埋我上鈄同攞你命冇分別。」

你知就好啦。

喂,咩Good Good啊?仲要摸頭?

「你當我狗啊?」

佢瞬間起跑:「傻佬係賤狗。」

話就話起跑,但佢根本就跑唔郁。

我喺後面慢條斯理咁跟住佢,而佢就喺前面柺下柺下咁跑。

佢好快就停咗落嚟,而我都差唔多回曬氣。

我一嘢公主抱起佢:「係咪當我係狗啊?」

咁衰啊嗱?

「你想做咩啊傻佬?」佢擰轉頭。

梗係…嘿嘿。
六十三.
「我想…」我顎高頭扮諗嘢:「你扮貓叫。」

我扮狗,咁你咪要扮貓囉。

「唔要啊!」佢擰轉頭。

好啦好啦,唔逼你喇。

「咁你要唔要自己行返啊?」

佢扤咗扤頭,而我都踎低比佢落返嚟。

喺我諗住繼續行嗰陣,佢截住咗我。

「做咩啊?」我問佢。

再唔行就天黑架喇。

「你踎低啊。」佢摸咗摸我個頭。

又當我狗。

我踎低:「想點啊晴晴公主?」

想做啲咩啊?

佢將個嘴貼落我耳仔到:「喵!」

又話唔扮。

「你啱啱唔係咁講架喎。」

點解而家又轉軚嘅?

「呢個係我想扮,唔係因為你叫所以我扮。」

有分別咩?

「唔係一樣架咩?」

你最後都係扮咗。

「唔一樣架。」

是但啦。

「快啲行啦,一間個天黑咗就影唔到靚相架喇。」

天黑咗影毛毛咩?

「知喇傻佬。」

//

我哋好快就上到嚟堤壩,呢到嘅一切好似都冇點變過。

只係好似,因為我好快就發現有啲嘢唔見咗。

「係咪我眼殘?」啊晴左望右望:「係咪有啲嘢唔見咗?」

唔係你眼殘,因為我都見唔到。

「賣冰糖士多啤梨個伯伯唔見咗。」我望住坐喺石壆上面嘅𡃁仔:「但多咗個賣汽水嘅𡃁仔。」

個𡃁仔前面擺咗個冰箱,仲棟咗個牌,一定係賣緊嘢。

硬係覺得𡃁仔同伯伯有啲關係。

「咁咪冇得食冰糖士多啤梨囉。」啊晴扁曬嘴咁用楚楚可憐嘅眼神望住我。

你唔好咁啦,你咁搞到我好似做錯嘢咁。

同埋你咁望住我都冇用架,因為我都唔識整。

「咁你飲唔飲可樂啊?」

飲住先啦,一間再搵其他嘢比你食。

「梗係要啦!」佢跑去一邊嘅石壆坐低:「我喺到等你啦。」

你條友真係⋯

「好啦,咁你坐定定等啦。」

我嚟到個𡃁仔面前終於見到個牌上面寫咩,但⋯

會唔會太貴?
六十四.
不過貴都照買架喇,話曬我應承咗啊晴。

「要罐可樂。」我望咗望個牌:「係咪有孖條啊?」

「可樂拎住先。」佢遞罐可樂比我:「孖條想要咩味?」

等我睇下有咩味先。

「西瓜味啊唔該。」

冇咩味好揀。

「嗱。」佢拎比我。

我覺得係時候問。

我比錢佢:「你識唔識個啊伯?」

淨係講啊伯好似好空泛。

「你講以前上嚟賣冰糖士多啤梨嗰個?」

不過你Get到就得啦。

「係啊,你識唔識?」

咁講你都Get到,應該係識啩?

「我識啊,佢係我老豆。」

竟然係咁?

咁就啱曬。

「你知唔知佢去咗邊?」

呢個你一定最清楚。

佢嘆咗啖氣:「佢走咗喇。」

原來係咁。

「對唔住,提起咗你啲傷心嘢。」

雖然不知者不罪,但冒犯咗都應該要道歉。

「唔緊要啦,佢都八、九十歲架喇。」佢微笑:「佢已經捱夠架喇,比佢去第二度唞。」

對於老到要走嘅人,我係冇咩負面情緒。

「咁你上嚟賣嘢係?」

子承父業?

「呢個唔係我份工嚟架。」佢苦笑:「賣嘢份人工邊夠洗?我返政府工架,放假先上嚟。」

都係,上嚟賣嘢真係賺唔多。

「咁有冇冰糖士多啤梨?」

循例問下啫。

話唔定你收埋咗呢?

「冇啊,我都唔識整。」

唔緊要,呢啲都唔知要跟邊個學。

「行先喇。」

//

「嗱。」我將啲嘢遞比啊晴。

明明冇冰糖士多啤梨食,但佢都係笑到含春咁。

「係孖條啊!」佢拎走孖條、無視可樂。

可樂感到傷心,所以佢決定匿落我個口到喊。

「罐可樂真係好飲。」我嘔咗啖氣。

你唔飲咪我飲囉。

「喂呀!我罐可樂啊!」

佢扁曬嘴,對眼瞇做一條線仲水汪汪咁。

呢個表情同AV裡面比人強姦完嘅女高中生一樣,比人個感覺係仲可憐過死全家。

唔好話我啦,就連肥虎都唔忍心再蝦佢。
孖條可以一分二食
六十五.
「好啦好啦,比返你喇。」我將罐可樂遞比佢。

唔蝦你喇,唔好喊啦。

「算你啦!」佢一手搶走罐可樂。

佢一啖飲曬,之後就無預警咁向住我嘔咗一大啖氣。

「毒氣彈啊!」我想避到避唔切。

好惡毒啊!

「罰你架!」佢露出一個奸計得逞嘅邪笑。

好啦好啦,比你過。

我攤低:「啊,臭死咗。」

但我保留詐死嘅權利。

「發動魔法卡,死者蘇生!」佢用食指同中指做出夾住卡嘅動作。

咩料啊?

喺我仲思考緊佢想搞咩嘅時候…

「返生啦!」佢用雙手全力扭轉我Lin頭。

就嚟甩喇!

「我屌!」我彈起身。

呢個唔係S我嗰種扭轉,係想扭甩佢嗰種。

「你個傻佬,同你一齊咁耐會唔知你啲屎忽咩?」佢笑到好似Joker咁:「你再玩嘢就同你做去袋手術。」

唔好…

等陣先。

「最終受害者好似係你喎。」

你去咗我個袋,咁你咪冇得用囉?

「係咩?」佢諗咗陣:「你又好似啱。」

嗱,係話你係傻婆架喇。

「就嚟天黑喇。」我望咗望個天:「你開咗個孖條佢邊行邊食邊影啦。」

唔經唔覺就快天黑。

佢啪開孖條,之後就打開包裝將其中一條遞比我:「嗱!」

佢坐喺到拎住枝雪條,而我就咬住枝雪條企起身。

「行啦。」我望住佢:「拎住雪條好似多咗好多Pose可以擺。」

我相信佢都係咁諗。

「係咩?」佢望住條雪條:「我諗下有咩Pose先。」

佢講完就將半條雪條塞咗入口,仲反埋白眼。

雖然我都反咗白眼,但都係撳咗快門。

喺未對焦好嘅情況下,我影咗一張AV畫質加意識不良嘅相。

「嗱,唔關我事架。」我已經轉咗身預備好走佬:「一間Po上IG先。」

等大家笑下你。

「喂呀!」佢出拳打我但打唔到。

佢拎住條雪條起身追擊我,而我見到都即刻舉起部相機起跑。
六十六.
我跑到嚟堤壩中間已經冇曬氣,想唔投降都唔得。

「投降喇。」我彎低撳住膝頭唞曬大氣。

搞唔掂喇。

「Yeah,我贏咗!」佢行去向住太陽落山方向嘅石壆到坐低:「不過我都攰喇。」

//

我哋都差唔多回曬氣,係時候進行下一個任務。

我望咗望周圍,之後就企咗起身:「影相喇好冇啊?」

趁而家冇咩人,個光線又好似幾靚咁。

「等我一陣。」佢拎張紙巾出嚟抺乾淨枝雪條棍,之後就收落褲袋:「拎埋你嗰枝嚟啊。」

可以啊。

我將條雪條舐乾淨之後就遞比佢:「你拎嚟做咩啊?」

兩條雪條棍有咩咁特別?

佢拎咗我枝雪條棍之後就拎紙巾抺乾淨。

「你唔明架喇。」佢將枝雪條棍遞返比我:「袋住。」

仲要袋住咁奇怪?

雖然我唔知點解,但都係將佢收咗落褲袋。

啊晴企起身:「你要指導我擺Pose架喎。」

我又唔係啲咩專業攝影師,鬼識啊。

「你求其擺啲Pose啦,我見到啱就影。」

我呢啲平凡人影相,睇感覺就得架喇。

「係咪真架?」佢鼓腮:「如果我一間搞完一輪你都影唔到一張相嘅話就揼你落海。」

點會啊?

如果我真係一張相都影唔到嘅話就成部相機食咗佢。

「信我啦!」我舉高相機:「掂架!」

情侶之間應該要有信任架嘛。

「好啦好啦。」佢送咗個飛吻比我。

//

佢企下坐下、望下天望下地,而我就喺後面嘗試捕捉一啲靚嘅畫面。

不過其實都唔洗點特登捕捉,因為人靚就點影都靚。

//

差唔多日落喇,係時候坐低睇。

我哋明明行咗好耐,但最後兜兜轉轉都係返咗去堤壩中間嘅石壆到坐低。

「你睇下啲相得唔得?」我將部相機遞比佢。

我唔係專業架嘛。

「唔洗啦。」佢將部相機推返比我:「我信你。」
六十七.
「唔係喎,你睇下先啦。」

你真係睇都唔睇?

「我信你架喎。」佢望住我:「你唔信自己定唔信我啊?」

咁⋯

「好啦。」

你話點就點啦。

「睇日落啦傻佬。」

知喇。

我擺低相機同佢一齊望向落日,享受眼前嘅美景。

上面係橙色嘅雲海,中間匿埋咗喺座山後面嘅係好似咸蛋黃咁嘅太陽,下面係一望無際嘅滄海。

呢啲靚到好似仙境嘅嘢,淨係得日落嗰陣先有。

夕陽無限好,卻是近黃昏。

越靚嘅玫瑰越多刺,而日落都一樣。

靚係靚,但日落都代表住今日就嚟完。

每過一日,就會有啲嘢越嚟越近。

我冇可能留得住夕陽,但相機可以。

相機可以將夕陽定格,將現實嘅呢一刻保存落嚟。

我想拎起相機影低眼前好似畫一樣嘅夕陽,但就比啊晴撳住咗。

「做咩啊?」我問佢。

我想記錄低眼前嘅呢一幕。

「你對眼就係最好嘅相機。」佢微笑。

影咗幾多張相都好,嗰一幕都未必會記入腦。

但當你用心去睇、去品味,我相信你永世都會記住呢一幕。

//

太陽走到去座山後面,雲海都唔再係橙色。

個天分成咗三個漸層,由紫到藍,再由藍到橙。

呢個係曙暮光,係日落同天黑之間嘅一個階段。

日落之後都仲有曙光,感覺就好似仲有希望咁,呢個或者就係天文學家將佢改名做「曙暮光」嘅原因。

日出日落,都有曙光。

日出日落,都有希望。

//

天黑曬,我哋都係時間返去。

「想去邊到食啊?」我問佢。

我都開始有啲肚餓。

「我要食撈麵!」佢企起身大嗌。

都得啫。

「咁行喇。」我都企起身:「你帶路。」

//

我哋好快就搭巴士出返大埔,行多陣就嚟到佢想食嗰陣撈麵。
正皮+推
龜速前進中
六十八.
「食飽飽喇。」佢揼完垃圾行返嚟。

都差唔多喇。

「咁返去喇好冇?」

再唔返去就好夜架喇。

「唔要喎。」佢雙手擺喺後面:「仲有嘢要做。」

吓?

「仲有咩未做?」

點解我唔知嘅?

佢喺唔知邊到拎咗個眼罩出嚟:「你戴咗佢先。」

搞咩咁神秘啊?

「唔好啦,我會驚架。」

咁黑,想嚇死我咩?

「信我啦。」佢揈咗揈個眼罩:「你唔係唔信我啊嘛?」

我點會唔信你啊?

咁啊…

「好啦。」我捽咗捽眼:「你幫我戴啊。」

佢幫我戴上眼罩,之後我眼前就得返一片黑暗。

「之後要做咩啊?」我問佢。

你到依家都未講。

「跟住落嚟你聽我指示就得架喇。」佢拍咗拍我膊頭:「起身啦。」

你點話點好啦。

「跟住呢?」

有咩搞啊?

佢捉住我隻手:「跟住我行。」

//

上上落落咁行咗一陣之後,佢終於停低。

「你企喺到等我一陣。」佢鬆手:「唔好除眼罩。」

又搞咩啊?

「話時話我哋而家喺邊啊?」我問佢。

有啲好奇啫。

「唔知呢。」佢笑咗聲:「你一間除低眼罩咪知囉。」

好啦,等你。

//

「可以除眼罩喇。」佢輕力督咗督我心口。

我慢慢咁除低眼罩,但呢到光過條街好多。

我對眼因為唔適應而搞到個視野黑咗一片,連貶咗幾下眼先睇得返嘢。

喺我睇得返嘢嘅同時…我呆咗。

我哋喺一間酒店房裡面,而佢就除淨底衫褲咁企喺我面前。

「點解嘅?」我再問一次:「點解嘅?」

唔係一條問題問兩次,而係問兩個點解。

「冇咩點解架。」佢微笑:「純粹係我想。」

但係…

「做咩要搞到咁神秘嘅?」

嚟都可以正常咁嚟架啫,唔洗蒙眼嘅。

「唔知呢?」佢嘟嘴:「你估下囉。」

點估啊?

「你條友咁多古惑嘢,難啲喎。」

比啲提示嚟啦。

「咁啊…」佢搲咗搲下巴,之後就蜻蜓點水咁錫咗我一下:「咁就唔好估喇。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞