[中六續集][愛情][懸疑?]擁抱,失憶(重修版)

214 回覆
3 Like 6 Dislike
二十八.
我未行到埋去,佢已經起身衝咗埋嚟。

佢想伸手搶雪條,而我都即刻舉高手。

「喂呀!」佢皺曬眉、扁曬嘴,成個嬲嬲豬樣出曬嚟:「我要食雪條!」

「唔準啊,食完正餐先可以食甜品啊!」我趷高腳。

呢個時候,老闆娘已經喺側邊潛行咗去我後面。

「接住!」我將雪條拋比老闆娘。

佢接住條雪條:「收到,幫你擺落冰格。」

講完,佢就拎住條雪條行返入廚房。

「你又幫住佢呢個傻佬!激死我啦!」啊晴叉住腰。

「乖啦晴晴,下次幫你。」老闆娘單咗單眼:「我最錫你架嘛。」

「哼,你下次再唔幫我就上網唱衰你!」

佢呢句嘢應該講過不下十次,但我仲未見到佢行動,而我都肯定佢唔會行動。

人情味嘅嘢,淨係得把口硬。

你今日同老闆娘嘈到反曬枱,對上十八代都鬧過曬,但你聽日返嚟,佢都係會整多幾粒魚蛋比你。

「打是情,罵是愛。」

佢把口就咒你死,但其實最唔想你死、最想你好嗰個就係佢。

你唔止係客,佢都唔止係主,所以佢先唔會對你客氣,因為熟嘅人唔會對你客氣。

我跟住啊晴返去坐低,而老闆娘就𢳂咗兩粒魚蛋落佢碗粉到。

「唔好嬲喇。」老闆娘用膊頭輕輕咁撞咗撞佢。

啊晴好似小朋友比人請食糖咁笑咗起嚟:「多謝老闆娘!」

「得喇,有邊次唔送多兩粒比你。」老闆娘拎咗包魚皮過嚟擺喺枱面:「送多包魚皮比你啦。」

「做咩送到好似唔洗錢咁嘅?」我問佢。

「唔通留嚟揼咩?」佢嘆咗啖氣:「做埋呢半個月就唔做喇。」

我有啲意外,但又唔係好意外,因為老闆娘都幾廿歲人,係時候休息下。

「咁突然嘅,都冇聽你講過,門口又冇貼通告。」​​​​​​​
二十九.
「唔啦,一貼完就好多人嚟,到時我做到隻積咁,未退休就過勞死。」
「比人知道下都好啊。」
你唔做咁大件事都唔講,好對唔住啲熟客啫。
「個個知我就嚟唔做,傷心到喊曬口咁點食條毛咩!」
有啲嘢,望住佢慢慢消失,伸痛苦過佢突然消失。
「好啦好啦,你係老闆娘,你揸旗啦。」
「你哋快啲食啦,啲嘢凍曬喇!」
「收到你。」
講完,佢就行返入廚房坐低休息,而我同啊晴都開始食嘢。
過咗一陣我哋就食完碗粉同雲吞,老闆娘都拎咗條雪條比啊晴,魚皮就留比我一邊食一邊等啊晴。
佢食食下雪條,突然好似諗到啲咩咁「啊」咗聲。
「做咩啊?」我問佢。
「我想問呢…」佢伸手入件衫到拎條鍊出嚟:「呢條鍊係邊個送架?」
條鍊上面有一個珍珠奶茶造型嘅吊墜,之前個吊墜出嗰陣佢已經覺得好得意,成日行過見到都昅到實一實,但問佢要唔要,佢又會話舊嘢好怪,叫我唔好嘥錢。
講真,傻嘅都知佢有幾想要啦。
見佢咁想要,我後尾就喺某個節日偷偷地咁買咗嚟送比佢。
「我送架。」我回應。
「幾時嘅事?」
「我唔記得喎。」我開電話:「你等我一陣。」
突然咁問我真係唔記得,如果知道條鍊係幾時送,我就可以知道佢每一日會忘記幾多嘢。
因為佢條鍊連埋個吊墜都唔平,所以張單應該就喺銀包,因為所有貴嘢嘅單我都會收曬落銀包暗格。
我拎疊單出嚟,好快就搵到佢條鍊張單,因為事實上我冇錢買貴嘢,疊單其實得幾張。
因為大多數嘅單都係好易甩色嘅熱感紙,而呢張都唔例外。
基本上成張單有九成嘅字都已經甩到睇唔到,但好彩日期嗰個位嘅日同月都仲隱約見到。
我瞇埋眼睇咗陣:「半年前。」
新年快樂!
三十.
「嗯,半年。」佢嘆咗啖氣:「三十二日後就會忘記足足十六年嘅嘢。」
「十六年即係你十二歲之後嘅嘢都唔記得。」我補充:「即係到時你甚至連我個名都唔記得。」
十二歲先啱啱升中一,佢嗰陣可能都冇留意我個名。
「唔係嘅,可能我會記得呢,升中學嗰陣有睇過張班別名單架嘛。」佢苦笑。
「希望啦。」
「行啦,食枝煙返屋企。」
我哋點著枝煙行出去,喺鋪頭對出嘅石壆坐低。
食食下,佢突然叫我。
「做咩啊?」我問佢。
「你望下後面。」
我擰轉身望去後面個草叢,搵咗一陣終於見到草叢裡面有隻蝙蝠,佢一比我見到就即刻飛走。
雖然而家成日都有人話喺市區見到蝙蝠,但我哋住緊呢區暫時未有人見過。
「我淨係見到一隻。」
「我都係。」
咁就仲奇怪,因為蝙蝠通常都係一堆咁出沒。
啱啱見到烏鴉,而家見到蝙蝠。
唔知點解,我覺得呢件事好唔尋常。
一個光明正大咁企喺燈柱上面,一個匿埋喺草叢裡面。
一個係對住我扤頭,一個係見到我就走。
佢哋嘅行為好奇怪,做啲嘢同平時好唔同,仲好似有意識咁想同我交流。
我絞盡腦汁,但都係得唔到一個答案。
啊晴返到屋企之後就開始煲劇,而我呢個好男人就梗係陪佢一齊煲啦。
雖然我個人就坐咗喺佢隔離,但我係一邊做嘢一邊睇,基本上淨係知個劇情大概係點。
睇睇下,啊晴突然狂拍我膊頭:「個男主角好型啊!佢識控制動物架!」
我擰個頭過去睇咗陣,見到個男主角用意識嚟控制隻老虎。
我睇咗陣,就諗返起今日嘅蝙蝠同烏鴉,仲有喺巴士上面比人摸暈咗。
由第一部愛情故變奇幻故。
三十一.
佢唔似係用某啲嘢嚟整暈我,因為我起身之後冇任何唔舒服嘅感覺。
巴士個啊伯可以徒手摸暈我,咁可以控制埋動物都唔出奇。
唔通嗰隻蝙蝠同烏鴉都係比人控制咗?
一個同我對望,一個見到我就走;一個在明,一個在暗。
如果真係有人可以控制動物,啊伯有可能就係控制烏鴉嘅人。
因為啊伯係想幫我,所以佢唔怕比我見到。
如果呢個推論冇錯,控制蝙蝠嗰個就係喺背後搞鬼嘅人。
但係我知道呢啲嘢都冇用,因為控制隻嘢嘅人都唔知係邊,啊伯應該都唔會答我,因為聽佢咁講,佢應該都幾睇重行規。
「嗰條友我識」
呢個係我唯一嘅線索,但我身邊根本冇人似係識啲咁怪嘅嘢。
等陣先,好似有啲問題。
「我識」
我識,唔代表係我身邊嘅朋友或者諸如此類。
「叮!」
電話響,係我以前中六嘅班主任。
「想搵你班友聚下,跟手燒個靚烤,你嚟唔嚟?」
「可以啊,幾時?」我回覆。
「聽晚七點去到十二點啊,我哋連埋隔離班一齊搞。」
「隔離班?」
「D班啊,你個舊情人向澄嗰班。」佢暗地抽緊我水。
「講呢啲,聽日見啦。」
「帶埋女朋友嚟都冇所謂架!」
「做咩啊?」啊晴問我。
「聽日中同聚會,你跟唔跟埋我去?」我回應。
「夜晚?」
「七至十二。」
「可以啊。」
「咁今晚早啲瞓喇喎,聽晚仲要玩到咁夜。」我拎走佢部電話。
「好啦好啦。」佢瞓好、冚好被。
我拎完佢部電話去叉電之後,我突然諗到一樣嘢。
「我識」係包括咗我啲中同,雖然我唔係成日聯絡佢哋,但佢哋始終都算係我識嘅人。
如果係咁嘅話,聽日我要比啲心機留意先得。
話唔定…
嗰個人就係我嘅中同。
中國特色嘅奇幻
三十二.
第二日我哋好早就收咗工,返去換件衫就一齊去咗我中學到。
因為嚟之前我同班主任,亦即係今次嘅搞手講咗聲,所以好多人都好似接明星機咁喺門口排開迎接我哋。
講真嗰句,尷到傻。
我哋快步咁穿過人群,行到去大堂嘅接待處,而佢哋都終於散開。
班主任同幾位熟少少嘅舊同學過嚟同我寒喧咗幾句,之後就行返去球場繼續燒嘢食,而我哋填完訪客名單之後都跟埋上去。
雖然話係熟少少,但都只係叫得出個名。
因為人數眾多,所以我哋都要分開幾個爐嚟燒,一個爐大概可以坐四至五個人。
唔知班友係想做鳩我定原本就係咁,我哋行到過去嗰陣已經得返啊澄個爐有位。
啊澄隔離坐咗個著住成套黑色西裝嘅男人,應該就係佢男朋友。
雖然我係鍾意女人,但佢男朋友真係型到差啲整彎埋我。
「你介唔介意?」我問啊晴:「你介意嘅話,我可以去起個新爐。」
畢竟我哋三個以前都有啲嘢,啊晴可能會唔歡喜。
「唔洗啦,我好肚餓,淨係想快啲有嘢食。」佢答我。
「介唔介意?」我問啊澄。
啊澄望向身邊個男人,男人即刻擰咗擰頭。
啊澄扤咗扤頭:「請。」
「唔該。」我同啊晴坐低。
因為個爐係長方形,所以我哋坐嘅時候係對正啊澄佢哋。
我對住啊澄嘅男朋友,而啊晴就對住啊澄。
我坐低之後一隻字都冇講,嗱嗱臨開始燒嘢食。
除咗係因為想啊晴快啲填飽個肚先,都係因為我驚講錯嘢,搞到個場面好尷。
我哋四個粒聲唔出咁燒嘢食,外人睇落好怪,但我覺得咁樣係最舒服嘅狀態。
三十三.
過咗冇耐,我聽到後面傳嚟烏鴉叫。
我轉身望過去,呢隻烏鴉同上次嗰隻一樣,企咗喺燈柱頂。
又或者…係同一隻。
佢比我望到之後,就即刻起飛。
我視線一直緊隨住佢,直到佢降落喺籃球框上面,亦即係啊澄後面。
「啊晴你睇下。」我指住隻烏鴉。
啊晴望過去,烏鴉就隨即向我哋點頭示好。
啊澄見我哋望過去佢後面,佢都跟住望過去。
而隻烏鴉都好似意識到呢樣嘢,飛咗去籃球架後面。
佢見後面冇嘢,就擰返過嚟繼續燒嘢食。
佢擰返過嚟之後,籃球架後面露咗半個人出嚟。
佢著住黑色嘅大褸、西褲、恤衫,頭上面戴住紳士帽,加上佢嗰個位好暗,如果唔係因為頭先隻烏鴉,我都唔知嗰到有人。
同佢對到眼之後,佢一手除低紳士帽,露出蒼白嘅頭髮同眉毛。
佢戴咗個黑色嘅口罩,我淨係睇到佢對眼,但感覺好熟悉,好似喺邊到見過咁。
佢將紳士帽擺喺胸前向我鞠躬打咗個招呼,之後就一手掟咗頂帽出去。
頂帽飛過籃球架嚟到啊澄頭頂上空,之後就喺一瞬間變咗做烏鴉飛走。
佢喺變換嘅過程中甩咗一條黑色嘅羽毛出嚟,羽毛喺空中飄浮,慢慢咁下降,最後降落喺啊澄頭頂。
啊澄想伸手去摸,但未掂到,羽毛就已經化成黑色嘅顆粒。
啊澄都顎高頭望,直到黑色顆粒喺空中散開,最後喺空氣之中飄散。
我望住佢,佢放返個頭落嚟嗰陣同我對到眼之後就好刻意咁避開我嘅視線,仲企咗起身。
「我去廁所。」啊澄同身邊個男人講。
「嗯。」男人回應。
好似…有人想講啲嘢比我聽。
三十四.
「你係啊澄男朋友?」我問個男人。
佢唔知係真聽唔到定假聽唔到,繼續專注咁燒嘢食。
見佢冇答,我都冇好似冤魂咁追問落去。
過咗陣,啊澄返咗嚟,班主任都擔咗張凳過嚟坐低。
「搞咩啊你哋,咁靜嘅?」班主任問。
隔離喺我嘅晴晴公主,前面係佢以前嘅情敵,你話呢?
「冇啊,我哋都啱啱收工,攰到懶得講嘢。」我回應。
「哦,咁啊武你近排點啊?」
我唔諗住講我同啊晴準備結婚嘅事,畢竟呢件事都係未定。
「冇啊,都係寫下嘢。」
「撈得掂唔掂先?」
「大富大貴就冇,夠食夠用咁囉。」
「我哋準備結婚喇。」啊晴加入對話。
「好消息喎,祝你哋新婚快樂!」班主任撞咗撞我:「你又係嘅,娶老婆咁開心都唔講。」
既然佢都講咗出嚟,我唯有硬接。
「準備講架喇,不過比佢講咗先咋嘛。」我苦笑。
「恭喜曬。」啊澄都加入對話。
雖然係恭賀嘅說話,但佢嘅語氣略帶不屑。
「係喎啊澄,你畢業之後去咗搞咩啊?」班主任問啊澄。
「冇啊,去咗做神棍咋嘛。」啊澄自嘲:「幫人算下命、占下卜咁。」
「唔好咁講,呢啲嘢都有知識含量架。」班主任拍咗拍我膊頭:「不如幫佢兩個算下?」
「佢哋唔介意嘅話都得嘅。」啊澄望住我同啊晴:「因為要有時辰八字先得。」
「可以啊,當聽下囉。」啊晴回應。
既然啊晴同意咗,加上算命呢啲嘢喺出面收得好貴,我都冇理由拒絕。
啊澄拎電話出嚟:「咁你兩個講個時辰八字比我聽。」
我同啊晴相繼講完時辰八字,啊澄就開始喺電話到撳。
唔知係佢熟手定點,佢好快就入好曬我哋嘅時辰八字。
「就合盤結果嚟睇,你兩個一啲都唔夾。」啊澄好嚴肅咁講。
三十五.
聽到佢咁講,啊晴好似做川劇咁極速變面。

塊面上一秒仲冇咩表情,下一秒就黑到同煤炭屎鬼有得揮。

「我同佢唔夾,唔通你同佢夾啊?」聽得出啊晴嬲嬲地。

「可能真係喎。」啊澄應該講緊笑。

啊澄對我哋露出不明所以嘅微笑,除咗啊晴維持黑面之外,我同班主任都用尷尬嘅笑嚟回應佢。

「冇嘢係完全好或者完全壞嘅,不如試下講啲好嘅嚟聽下?」班主任嘗試比咗位佢落。

佢再睇多一眼個Mon,托住下巴沉默咗一陣。

我估正常人喺呢個位無論點都會落台,費事搞串個Party。

「我睇到嘅係…」啊澄搲咗搲下巴。

啱喇,講出嚟啦!

「冇任何嘢好。」啊澄收埋電話:「我純粹實話實說。」

睇嚟佢冇諗住落台,反而仲諗住同啊晴開戰。

班主任都自知搞唔掂呢單嘢,企起身微笑住咁對我哋講:「我要上去覆啲學生Whatsapp,你哋慢慢燒。」

咪撚啦,以前我搵你都唔見你有覆。

講完,佢就急步離開籃球場。

我想走,不過我知走咗嘅話,返到去一定會比啊晴當叉燒咁斬開一片片。

正因為咁,雖然我個靈魂飄走咗,但鞋底就好似搽咗AA膠咁扯極都扯唔起。

咪撚啦,以前我搵你都唔見你有覆。

「咁你又有咩高見?」啊晴決定應戰。

「我覺得你兩個喺埋一齊根本就係夾硬嚟。」啊澄直接放核彈。

啊晴望住我,等緊我發表意見。

「我覺得感情呢家嘢喺正常情況下一齊得就冇話夾硬嚟架啦。」我搭住啊晴:「乜我有揸枝槍指住你咩?」

「兩情相悅架嘛我哋,講呢啲。」啊晴發自內心咁微笑。

「希望係啦。」啊澄冷笑:「人嘅演技可以好勁,仲好識隱藏啲唔想比人知嘅嘢。」
做戲?
到底,邊個做緊戲?
定係純粹啊澄挑撥離間?
三十六.
「你想講咩啊?」啊晴得戚咁講:「你奇怪還你奇怪,唔好拉埋其他人落水。」

啊澄挨前咗少少,注視住啊晴:「你知我講咩。」

我知佢講緊咩,但都已經過咗去。

真正愛一個人唔係淨係受佢嘅好,而係愛曬佢嘅所有嘢,包括佢嘅過去。

「我唔介意。」我搶答。

啊澄將目光轉向我:「係咩?」

佢再挨前,我可以見到由佢瞳孔散發出嚟嘅邪惡氣息。

恐懼雪凍咗我全身嘅血液,成個人震到好似去咗北極咁。

我想避開佢嘅眼神,但條頸好似比人鎖住咗咁,一丁丁都郁唔到。

我吞咗啖口水,抑制住準備填滿我嘅恐懼:「我唔介意。」

「咁咪好囉。」佢意味深長咁笑咗下。

佢挨返後,我個人都跟住解鎖,但就開始有啲暈暈地。

啊晴都察覺到我有啲唔妥,伸手過嚟搭住我膊頭。

「冇事啊嘛?」佢喺我耳邊輕聲問。

我揈咗揈頭:「冇事,應該攰得滯啫,我去個廁所先。」

講完,我就起身擺嚟擺去咁行去廁所。

我喺廁所洗完面之後就好咗好多,但都仲係有少少暈。

我諗住放埋個水就出去,點知放放下就聽到拍翼聲,應該係有嘢飛咗入嚟。

我轉身一望,就見到有隻烏鴉企咗喺天花板嘅水管上面。

「搞咩啊?」我問隻烏鴉。

講完,佢就向我飛埋嚟,喺我後面變咗做紳士帽啊伯。

「介唔介意放完水先同我講嘢?」佢問我。

「咁你又喺我放緊水嗰陣飛入嚟?」我有啲無奈。

「我鬼知你去緊咩?」佢拉高手袖:「是但啦,你咪郁。」

講完,佢就摸咗下我個頭,而我都冇再暈。

「我想問…」

我都係想問佢係咪醫生,但比佢打斷咗:「你知我唔會答。」

佢執咗執件衫:「放完水快啲走。」​​​​​​​
搞到咁日漫。有能力者
日漫🤣
個腦一忍唔住就黐線(不過會有合理解釋)
三十七.
「吓,點解啊?」

「嗰個人就喺你附近。」

頭先羽毛跌落去嗰下我已經估緊,而家總算Confirm咗。

但…

「點解係佢?」

雖然就呢件事嚟講,知係邊個係最重要。

但對我嚟講,我更想知點解係佢。

「佢已經走火入魔,不顧一切咁想所有嘢都跟住佢寫嘅劇本嚟行。」

「明白。」

講完,佢就變返做烏鴉飛走。

我洗手出返去,拎住部電話扮傾緊嘢。

「失陪一下,有嘢要傾。」我拉走啊晴。

啊晴未嚟得切問我咩事,就已經比我拉咗出學校。

「喂!」佢拉停我:「搞咩啊?」

「搞鳩你嗰個係啊澄,我哋唔可以再坐喺嗰到。」我望住校門:「行遠啲先。」

講完,我就拉咗佢去天橋對面。

「點解你會知?」

「你記唔記得啱啱隻烏鴉?」

「隻烏鴉比人控制緊?」

「可以咁講,但實際一定唔止控制咁簡單,我唔知點解釋,總之佢可以變做人。」

「所以係佢話比你聽?」

「冇錯。」

「咁我有兩個問題。」佢皺眉:「第一,嗰條友可唔可信?第二,點解係啊澄?」

「佢一定可信,但點解係啊晴…我都唔知。」

「你話有冇辦法引到佢出嚟講?」

「有,紅棍,不過係屋企。」

佢話用枝棍嗰陣佢就會自動出現。

「咁行啦。」

..

.

啊晴就喺樓下等我,而我就拎枝棍落嚟。

「話時話點解要喺樓下?」我問佢。

「我點知舊嘢會唔會爆?」佢遞手:「點用架?」

我伸枝棍出嚟:「假動作好喇,唔好掂到,因為佢話枝嘢其實簽紙嗰日先用得。」

「好。」

講完,佢就作勢要揸住枝棍。

喺佢準備掂落枝棍到嗰陣,頭頂傳嚟拍翼聲。

我哋一齊望上去,但咩都見唔到。

再耷返落嚟,枝棍已經比一隻烏鴉撞走咗,然後就有人一把車咗落我到。

我望過去,車我嘅人正正就係英倫啊伯。
全部人都覺得人變烏鴉係好平常嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞