[台饒] 大嘻哈時代2 討論區

439 回覆
6 Like 2 Dislike
話說覺得幾on9嘅一樣野:
好選手好難留到最後,會影響觀賞性,每round都1對1,一唔好彩遇到外掛(god one,神經元)就要翻屋企。你可以話今季遺珠好多,但同樣我會想知點解而家嘅人值得留低 i.e. 多啲佢地嘅個人鏡頭、幕後

btw揀小卡比啊法請問係邊位天才諗出嚟
其實都仲有個可能性:就係節目組知會釋出花絮,出面又有黑心經紀、蛋頭講解、唔同rapper會出現係唔同show.. 係出面配套節目足夠嘅前設下,佢地排咁密係可以理解的。
睇#91, 兩星期前係拎4段beat, 換句話講係要準備4段verse;
48個鐘前知對手, 可能有選手為咗針對性更重又會再改詞.
1v1開始錄製係錄完cypher之後嘅12個鐘, 啲選手休息咗未夠一日又要即刻再錄過.
嗰兩星期係要同時準備cypher同1v1嘅4段verse, 個人覺得唔算輕鬆.
冇記錯嘅話, 日常畫面都係合作環節嘅時候拍, 例如阿夫遲到係cypher嗰輪練習遲到;
so far今季冇一輪稱得上合作, even cypher都係抽到同beat嘅選手各自寫段verse然後練習, 日常畫面理論上唔會有咁多效果出到嚟, 唔拍都算合理.

Good rapper can kill any beat, 我覺得係唔make sense
先唔講講呢一句嘅Dizzy自己做唔做到
好多rapper都會有自己最中意或者唱得最舒服嘅風格
如果遇到自己唔熟路嘅可以點kill
你唔會見到大支校長或者蛋堡貿然走去唱drill/jersey club
禁藥王或者栗子走去唱old school boombap/hardcore
道理其實一樣 唔係自己唱開嘅style 短時間內準備唔會有好嘅成品
多謝3位評審咁樣排個對戰
其實上季1v1好睇唔少 雖然都有一啲遺珠救唔返
但選手對戰起碼係其中一邊揀對手
部分對戰除咗係兩邊都唱得好之外都有戲劇效果
eg. 政大vsMultiverse 88男vsBR 青蛙vs蛋頭
今季雖然都有排到強強嘅對決 但似乎欠缺咗嗰種張力
幕後花絮仲好睇過正片

題外話 so far睇咗幾集
Dizzy Dizzo真係未夠格去做一個評審
好多時候點評就係跟住迪拉或者Starr Chan
然後講啲有的沒的 dope yeah
對於歌詞啲punchline嘅反應能力又明顯地慢啲
純比賽競技實無問題
但你出個節目都係想捧人 想比機會班人表現
觀眾都想多幾首可以擺入playlist 既完整作品
迫得咁緊對個節目本身都唔見得係好
明明可以分完對戰組合先再每組派1個beat比佢地準備
而家咁樣搞到有大半集1v1都係唔好睇
吸引力既刻無左一半
我覺得用累積計分,幾集先淘汰一批會過癮D
而家d 選手打安全牌有乜好睇
啲對戰組合真係弱智 兩個都有大失誤可以入一個 兩個都無失誤/有少少失誤就點都要走一個
1v1 應該要比選手用自己好拿手既去對抗,雙方一樣beat其實冇咩意思。
咁既濕鳩賽制,好在PiNkChAiN同Wannasleep係第一季參賽,換轉今季實衰係賽制下
相同beat又唔會無意思既 兩個完全唔同風格拍埋一齊都好難比
不過我覺得可以中間隔一輪先再玩同beat 1v1
pinkchain唔識欣賞 但係wannasleep唔會有問題啦
真,根本參加大嘻哈就係為左出圈比更多人識,你平穩地唱完個唔啱自己個beat又如何
唔敢想像multiverse被迫唱boombap/ pinkchain唱drill,然後被人話a good rapper can kill any beat
認真頂唔順dizzydizzo,冇料、講野又唔係好笑又唔係靚,佢ig D中文完全係google translate嘅文法 究竟有幾多歌詞係聽得明
我想要9m88
因為上一輪Cyper先玩完同一樣既野,唔同風格有火花先好睇,依家搞到DJ賴皮變左剩係㩒制播bgm,冇得比佢freestyle播鎗聲鵰聲
如果要咁樣去做節目,下下要人去其他渠道睇講解,咁都好失敗。可能第一季太成功仲拎埋獎,搞到第二季想再有野心,但真係唔係好掂,搞到似足大陸果個中國有嘻哈
我都覺得應該今rd要比班選手唱番自己歌先
一黎如果要同時準備埋cypher都輕鬆啲
二黎就算foul走都可以留多隻歌
dj賴皮上季咁多人屌今季仲會唔會開咁多鎗
根本應該比選手揀/抽同邊個PK
但絕對唔會係評審安排
評審安排嘅話,至少要講原因
依家莫名其妙
依樣真係睇個人口味
睇台灣果面啲反應都覺得今季個節奏幾好
制作精彩
但賽制同評審唔掂
普羅觀眾會睇得開心 但樂迷會冇癮
節奏好左 但內容好似少左咁
可能真係比佢哋演下自己既歌會好啲
咁多人忘詞連基本風格都未熟就foul 左
wannasleep應該無問題啦
佢啲歌本身都好多唔同style
新一集出左都冇人傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞