[台饒] 大嘻哈時代2 討論區

439 回覆
6 Like 2 Dislike
有啲一下失手就收檔都幾可惜
今次評語少左發現自己唔係咁識欣賞
之前有評語好似有個導賞咁知道邊啲位原來唔易
所以每集睇完要再睇蛋頭
上季有時見佢哋會唔明點解要問啲咁廢既評語,大支佢哋解釋因為要盡量令普通人都明白,所以要去引導番表演者解釋點解要咁做。
今季評審好多時都用專業人士角度去睇,所以觀眾未必明講乜同點解要咁樣選
俾哨牙仔當面diss
笑到仆街
估唔到比杰98年出世
其實算係咁
The Voice甚至俾5-10分鐘介紹完一個參賽者
但係一表演就收左皮
Rhythm & Flow Sasha Go Hard仲嚴重 一句都唱唔到😂😂😂😂
617收皮嗰下幾應😂😂😂
1v1成段賽制都係垃圾 浪費曬啲選手
有機會又撞到自己唔慣用嘅beat 冇得自己揀對手
仲要得12個鐘準備
smtm同有嘻哈咪prove咗限時創作好難出到好嘢
好似上年1v1咁唱返自己作品好過啦
Dizzy Dizzo講得幾好
If you are a good rapper,you can kill any beat
今季參賽者啲人設有啲重覆性都幾好,硬係冇第一季果啲咁鮮明突出
今季參賽者啲人設有啲重覆性都幾高,硬係冇第一季果啲咁鮮明突出

打錯
1v1好難頂
究竟個賽制係點搞先可以搞到個個都失誤
原來個1v1唔係抽出黎,都唔明評審點解要咁配
感覺除左第1集
其他做到好差 剪片剪得差
第二個正片 係第一集+第二集
如果分開會好啲 每一集分上下 加多啲介紹
賽制規矩講得超少無乜介紹 一黎就pk 就好似無前戲 一黎就做愛 感觀好怪

ps 齋睇yt
直接pk個節奏爽好多喎
上季果啲選手介紹飛住黎睇
對個選手有興趣咪再另外搵佢啲資料黎睇
賽制規矩都有介紹啊 唔覺有咩問題
以個人黎講 唔鍾意直接pk
少左啲娛樂性
由EP1開始 睇到強迫症出埋黎
第一round 賽制Draft 60 (80選60) 分左EP1 EP2
1 某啲選手完左之後 個訪問 跳到第n個選手訪問完 再到番佢

2 EP1 某兩個係熱門選手?
到佢地上埋台 但係cut左 無播佢地 變左另一個選手上台 跳到n個選手完左 再重新播一次完整

3 第二Round 賽制BPM 由EP2 尾部開始 到EP3,正常由EP3新開始 會清楚好多 ,每組5人 分12組,無咗抽籤過程 少左娛樂性,一黎就pk,然後每組抽到咩 Beat無講,如果介紹埋個beat會令人容易明白

4 第三Round 賽制Mic to Mic 1vs1,由EP3 最後6分鐘第一對選手上台 到 EP4 ,同第3點一樣問題,剪到成pat屎咁

5 如果唔係 EP4 神經元 比賽完講制度問題,唔係佢講出黎,睇片觀眾根本唔會知
1 訪問儲埋幾個一齊播我又ok
2 依個就真係太奇怪 不過都係得頭2集有依個問題 之後應該都無
3 咁佢ep2最尾都有講哂成個賽制架 抽籤過程我又唔明有咩娛樂性 抽完加番個分組名單就夠
4 可能佢計過點都塞唔到1集出哂 2集又多得濟 咪分少少去上一集出
5 有幾多時間準備 準備幾多隻歌依啲本身就唔一定公開架啦

暫時今季依種歌接歌既節奏我幾鍾意
好過上一季格硬加埋好多日常畫面入去
大家完全唔同口味
上季日常好好睇
我鍾意加 選手既睇法 感受 心路歷程

例如 R2抽beat 果度節奏愈快愈難 分左難度,咁可以訪問選手既感受

另外
"If you are a good rapper,you can kill any beat"
現實有可能?
每人都有強項 弱項
第一季係選秀節目,第二季已經變左純hiphop競技節目,感覺差好多
我都好鍾意第一季介紹啲日常,明白到選手個背景先知點解佢要咁寫歌,同埋睇到佢地反差萌,潤少台上成個暴發戶,落番台下係個乖乖斯文孝順仔

第二季到依家都冇邊個選手特別有深刻印象,啲歌風更加覺得好多都差唔多,冇邊首想特別再聽番
If you are a good rapper,you can kill any beat

我唔同意呢句,hiphop唔係剩係講beat,人人風格都唔同,leo王大支呢啲都唔會駕馭到所有,特別係顏社自己旗下都唔係玩主流
同beat cypher咪鬥咗1v1又嚟咪悶
仲要係制作組揀對手 無曬刺激
老實今季平均實力係好咗但真係無乜特色咁 除咗本身聽開嘅Gummy B 暫時覺得無乜邊個好正
陳星翰話佢地兩星期已經攞到beat,所以有足夠時間準備。

同感,今集睇到有啲攰,好密,冇得好似上一季咁睇準備過程,例如遲到林聖夫咁。

good rapper kills any beat for sure, 只不過每個人都會有佢最舒服嘅bpm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞