[回光返照] 低調置業討論區(51)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Icbc 話批左H+1.30比我
想問下呢個大家覺得接唔接?
琴日新聞又話調低
有冇得更低呢?

我icbc H+1.28

好似同loan amount 都有關

我借接近4m
好想同佢appeal多次批唔批到H+1.28

好!決定appeal佢

我借220 都批到1.28, 原本比1.38 我

個則是是正正呢樣真係

所以我真心覺得自住既話 二手居屋無得輸
不過我d朋友同學賺舊 寧願走去AVA161睇樓

AVA 61

我同學(女) 係唔介意舊
覺得自住夠大方便就okay 佢男友嫌舊嫌二手唔靚仔 一定要樓齡10年以下

Icbc 話批左H+1.30比我
想問下呢個大家覺得接唔接?
琴日新聞又話調低
有冇得更低呢?

我icbc H+1.28

我借接近4m

好!決定appeal佢

恰9我

我借接近4m

好!決定appeal佢

恰9我

最近既事?
近排都係做緊H+1.38多
好開心
MC搋左上去3日已經話初步批核
銀行話應該好快攪掂
差唔多要開新Post
下半年「海量供應」
記得置頂 麥巴幅圖
差唔多要開新Post
下半年「海量供應」
記得置頂 麥巴幅圖

咁你開
【天堂跌落地獄】海堤灣畔樓王撻大定 買家上唔到會蝕75萬

樓市回軟,二手樓罕見買家撻大定。土地註冊處資料顯示,東涌海堤灣畔5座極高層E室兩房戶,實用面積516方呎,今年5月簽定正式買賣合約,成交價625萬元,呎價高達12,112元,創屋苑自2002年入伙以來呎價最貴紀錄,算得上樓王。惟樓王終告撻定收場,頃刻間由天堂跌落地獄。

土地註冊處資料顯示,該單位已於本月6日取消交易,買家由兩人聯名持有,其中一人為港人,持香港身份證,另一人則持中國護照,屬內地客。在簽定正式買賣合約時,已合共支付樓價10%定金,即62.5萬元。據區內代理透露,該交易最終被取消,是因為買家上會問題而被逼撻定,料被業主沒收10%定金,連同導致交易取消的雙賠佣金開支,料損失約75萬元。業主已將單位重新放售,但未敢加價,維持原價。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56981709&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170720
【劈到上環】投資者急劈130萬沽貨 帝后華庭「鳳凰樓」4年僅升9%

上環帝后華庭連環劈價,繼日前有業主趕在稅務限期退稅,於是大幅劈價115萬元沽貨後,亦有投資者劈價走貸,造價低估值逾百萬元。

中原地產林世華表示,帝后華庭本月錄得兩宗成交,全屬劈價。最新一宗成交為2座C室全海景「鳳凰樓」(頂樓之下一層),實用面積322方呎,一房間隔,單位原叫價780萬元,放盤約三至四個月,由於急需轉售單位,叫價一度減至700萬元,近日有客還價,買家乘勢上鋤多50萬元,最終累劈130萬元以650萬元將單位易手,呎價20,186元。

此單位中銀及滙豐網上估值769萬及780萬元。

原業主為投資者,於2013年以596萬元買入單位作收租用途,持貨4年,升值僅9%,賬面獲利54萬元。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56981293&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170720
差唔多要開新Post
下半年「海量供應」
記得置頂 麥巴幅圖

咁你開

贊成記得用有水印果個
差唔多要開新Post
下半年「海量供應」
記得置頂 麥巴幅圖

咁你開

贊成記得用有水印果個

金翅巴好似唔得閒,我開左先

[海量供應] 低調置業討論區(52)
https://lihkg.com/thread/330154/page/1?ref=web
金翅巴好似唔得閒,我開左先

[海量供應] 低調置業討論區(52)
https://lihkg.com/thread/330154/page/1?ref=web

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞