[回光返照] 低調置業討論區(51)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
新近2年起果批居屋質素真係差過80年代90年代果批好多

我有親戚住錦英苑 頌雅苑 自己住青盛苑
全部30年樓 都無新居屋咁多問題

青盛苑我都識人住果度,每層個電梯大堂好鬼正,放幾台麻雀都得

錦英苑我都識人住,2房單位正到爆

我親戚果間3房 除左向山蚊蟲多 同埋食野買野下下要落新港城之外 真係幾好住

個則是是正正呢樣真係

所以我真心覺得自住既話 二手居屋無得輸
不過我d朋友同學賺舊 寧願走去AVA161睇樓

人各有志,有啲人覺得新緊要地方大

我反而覺得富寶正過錦英

呢個無留意因為唔識人住果度

我親戚果間3房 除左向山蚊蟲多 同埋食野買野下下要落新港城之外 真係幾好住

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

我同學(女) 係唔介意舊
覺得自住夠大方便就okay 佢男友嫌舊嫌二手唔靚仔 一定要樓齡10年以下

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

覺得自住夠大方便就okay 佢男友嫌舊嫌二手唔靚仔 一定要樓齡10年以下

畀前面幅圖佢睇

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

畀前面幅圖佢睇

買得起有乜所謂

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

畀前面幅圖佢睇

市區+新樓=劏房
佢有睇餸食飯架

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

Num sum 咪好高?

上面咪話千二萬

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

我上年睇樓果陣見個大堂咁闊咁空曠超鐘意 我果層間唔中有d老豆同BB仔踢西瓜波

同埋好似幾通風tim

高層某啲單位仲望到維港煙花景

我果間向西 放煙花剩係聽到Boom Boom聲

青衣撚留名

竟然有鄰居 歡迎歡迎 依度管理費平
唔嫌無會所無停車場其實幾好

買野有一期二期商場 + 涌美 唔錯的

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

十年
太古城應該唔可以俾人住

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

十年
太古城應該唔可以俾人住

美孚依D危樓咁都住得人

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

十年
太古城應該唔可以俾人住

咁舊邊係俾人住

同埋好似幾通風tim

高層某啲單位仲望到維港煙花景

我果間向西 放煙花剩係聽到Boom Boom聲

青衣撚留名

竟然有鄰居 歡迎歡迎 依度管理費平
唔嫌無會所無停車場其實幾好

買野有一期二期商場 + 涌美 唔錯的

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

個則是是正正呢樣真係

AVA 61

樓價UPDATES:帝后華庭劈130萬易手
07月20日(四) 14:46

部分二手業主終於按奈不住,市場開始錄零星劈價逾百萬港元成交。上環帝后華庭1房單位,劈價130萬至650萬元易手。跑馬地山村臺7號3房單位,放盤約1個月,減價110萬元,終售1,340萬元承

港島區

●上環帝后華庭2座高層C室,實用面積322方呎,1房間隔,坐享全海景,原業主叫價780萬元,但由於急需轉售單位,終劈價130萬元以650萬元易手,實用呎價20,186元。

●跑馬地山村臺7號中層A室,實用面積約911方呎,3房2廳連1套房間隔,業主放盤約1個月,經議價下減110萬元,減幅約8%,終獲買家以1,340萬元承接,實用呎價約14,709元。

●北角雲華大廈雲華大廈中層H室,實用面積775方呎,3房間隔,獲區外換樓客以710萬元承接,實用呎價9,161元。

●鰂魚涌康怡花園D座中層9室,實用面積596方呎,原則3房間隔,後改成2房間隔,放租近1個月,最終以22,000元租出,實用呎價36.9元。

●西灣河港島·東18低層A室,實用面積475方呎,2房間隔,獲租客以19,500元租入,實用呎租約41元。

●北角建業大廈低層D室,實用面積225方呎,1房間隔,獲區外上車客以380萬元承接,實用呎價16,889元,創該物業做價及呎價歷史新高。

─ ─ ─ ─ ─ ─
九龍區

●將軍澳南豐廣場3座中層D室,實用面積約668方呎,3房1套間隔,放售約2個月,微減20萬元,以860萬元易主,實用呎價12,874元。

●長沙灣昇悅居1座高層D室,實用面積約491方呎,2房2廳間隔,減價32萬元,獲上車客以748萬元承接,由家人支持付首期,實用呎價約15,234元。

●何文田天鑄2期2座高層C室,實用面積約1,428方呎,4房2廳連雙套房及士多房間隔,以72,500元連車位獲承租,實用呎租約50.8元。

●將軍澳新都城1期3座高層H室,實用面積526方呎,屬3房1套間隔,代理不惜即日送訂至菲律賓,終由換樓客以748萬元購入,實用呎價約14,221元。

●九龍塘畢架山一號18座高層A室,實用面積1,456方呎,4房1套連工人套間隔,成交價約4,368萬元,實用呎價約30,000元,沙士貨帳面大賺3,138萬元。

●將軍澳君傲灣3座低層C室,實用面積620方呎,3房間隔,享開揚海景,以893萬元易手,實用呎價14,403元,創屋苑同類型單位新高。

●何文田天鑄5座高層A室,實用面積1,320方呎,4房間隔,以6.4萬元租出,實用呎租48.5元。

─ ─ ─ ─ ─ ─
新界區

●屯門恆福花園2座高層D室,實用面積584方呎,3房間隔,開價620萬元,減價32萬元,以588萬元沽出,實用呎價10,068元。

●青衣青怡花園6座中層G室,實用面積547方呎,2房間隔,以650萬元沽出,實用呎價11,883元。

●荃灣愉景新城12低層D室,實用面積602方呎,3房套2廳間隔,放租1日即獲家庭客還價1,500元承租,終以17,500元租出,實用呎租約29元。

●馬鞍山天宇海1A座中層A室易手,實用面積947方呎,套4房間隔,以1,190萬元易手,實用呎價12,566元。

●火炭駿景園8座低層B室,實用面積974方呎,3房間隔,以1,150萬元易手,實用呎價11,807元。

●沙田帝堡城3座中層A室,實用面積547方呎,2房間隔,以692萬元沽出,實用呎價12,651元。

●沙田溱岸8號3座中層E室,實用面積509方呎2房單位,以2.4萬元租出,實用呎租47.2元。

●沙田蔚林居B座低層戶,實用面積934方呎,3房間隔,連兩車位以1,400萬元易手,實用呎價14,989元。

●深井碧堤半島7座高層B室,實用面積約893方呎,3房間隔,享全海景。業主減價20萬或約1.5%,獲換樓客以1,330萬元購入,實用呎價約14,894元。

●粉嶺帝庭軒2座低層B室,實用面積468方呎2房戶,以1.35萬元租出,實用呎租28.8元。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞