鳩達:蟲洞計劃正式啟動

37 回覆
5 Like 37 Dislike
【蟲洞計劃】之一:突破次元限制,重建民意基礎
「補選」是政權安排給民主派的鬥獸場,只要拋出「議席」這個利餌,各黨自然鬥個你死我活,相互消耗。
且看單是有人拋出「總辭」建議,民主派的矛頭就馬上由政府轉向總辭倡議者,可謂效用顯著。
政權讓民主派掉進議席之鬥獸鐵籠之中,一來可消減反政府壓力,二來通過民主派相互撕殺的醜態,進一步削減民主派的道德感召力。
其實,自從佔領運動篤灰不斷、立法會選舉亂潑污水、掌心雷動計劃尤如出千、宣誓事件兒戲胡鬧、特首選舉支持建制鬍鬚,這一連串事件,已將民主派的道德高地壓到地平線以下。
將會出現的「補選」,則有如黑洞,會將香港民主運動僅剩的光環,吸乾吸淨,拉住無盡虛無之中。
眼下運動最大的困境,莫過於民眾已經徹底失去信任,不願再相信任何政黨及政治人物,香港政壇已徹底失去道德力量,難以感召大眾。
要突破困局,不單要有衝出重圍的力量,該能量可要巨大到足以突破次元。
運用「蟲洞計劃」,我們要以突破次元的思維,再次將散失於時間洪流中的道德力量找回來!
既然民主派拒絕「總辭」,面對「補選」,唯一能夠贏回港人信心的方法,就是所有政黨及所有政治人物、議政人士,全部都不要參選!
因為民眾已經徹底厭惡政壇,所有舊有的政治人物出現,都會勾起他們的厭惡。
如果真要參選「補選」,就要有全新的代理人,要為了這個「補選」成立一個全新的「系統」!
這「補選系統」,建立就純粹為了議席,由「系統」找出六個完全沒有任何政治經歷的人物,由他們作代理參選,而所有民主派動員一切力量團結一致全力支持。
完全沒有政治經歷的人,足以勝任議事工作嗎?不!當選後他們不是負責議事,他們只是代理,他們在議會一切投票及發言,皆會由「系統」提供的平台,由大眾公議決定,代理人只是代理。
六個全無政治經歷的代理人,當選後甚至要交出全部薪酬及津貼,交由「系統」的平台,讓大眾公議所有款項的使用方法。
這樣子,就完全沒有任何「議席利益」了!
通過這個「蟲洞」,民主派就能把民意力量,穿越時空阻隔,重新贏回來!
當然,這只是理想狀況,實質操作還有技術問題:誰人設置管理「系統」?如何不讓政黨干預介入?否則又會變回另一個黨啊。如何選出沒有政治經歷的代理人?由誰負責的「系統」去選?
這些都是需要解決的問題,我當然也有草案,同樣是超越次元的構想,但先按下不表,下回分解~~
發言係即時互動,無政治經歷嘅人點答到爹?
點可以確保修改完議案後喺投票前,透過系統表決?
個決定又點樣先有高認受性?最後必然會變成個別政黨嘅傀儡。
課金啦!
收皮啦 講出黎唔笑
叫鄭生做第1個囉
想人比黎夾住?
btw 反正攪咩都係選唔到架啦

所以香港搞乜都唔成

所以香港搞乜都唔成

仲有就係依家各黨派之間失去哂互相 又或者係各懷鬼胎
無論邊個出黎參選都會俾人指責係鬼
就好似青政同胡國興咁
代理人呢個身份好難係黨派間有公信力
而且選民都冇人會信
最重要係熱狗誠信已經破產

所以香港搞乜都唔成

仲有就係依家各黨派之間失去哂互相 又或者係各懷鬼胎
無論邊個出黎參選都會俾人指責係鬼
就好似青政同胡國興咁
代理人呢個身份好難係黨派間有公信力
而且選民都冇人會信
最重要係熱狗誠信已經破產

熱狗凍貓都無用
出底牌了, 將自己掛牌出售, 搵政黨收留做橫子
當選後甚至要交出全部薪酬及津貼,交由「系統」的平台<--------系統會收比幾多成行政費?
泛民新西保朱凱迪唔保旗主
當選後甚至要交出全部薪酬及津貼,交由「系統」的平台<--------系統會收比幾多成行政費?

建立平台 你唔信熱狗 你未參考雷動果陣時嘅經驗整個出嚟囉
熱狗都要保證自己唔再拆大台
同埋盤數點樣透明化 用起邊 用落去補貼6個被DQ嘅人又得唔得?
咁6個代理人薪酬又點計?

建立平台 你唔信熱狗 你未參考雷動果陣時嘅經驗整個出嚟囉
熱狗都要保證自己唔再拆大台
同埋盤數點樣透明化 用起邊 用落去補貼6個被DQ嘅人又得唔得?
咁6個代理人薪酬又點計?

先唔講9達又頄UP D咩
但大家嘅共識似乎係 今次要拎哂6個位一定要雷動 再加埋本土派唔好互相拉票
面子問題佢先唔講呢個前切
作為政治TRADE OFF又好點都好 佢起碼擺左自己個價起度

有痴線佬
洗咩6個呀,搵呀蟲太一個咪夠囉 蟲洞計山
洗咩6個呀,搵呀蟲太一個咪夠囉 蟲洞計劃
又有新名目收課金
牙達又中
你班仆街記得準時課金
課金呀,屌你老母臭西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞