有無人今年申請咗郵差等緊消息?

1001 回覆
7 Like 12 Dislike
MR 係咩

抄錶員
METER READER

要睇自身接受能力有幾高 我聽完都怕怕

D環境又真係太閪
都有人抄錶轉派信

正常既

抄錶又衰d既
要升一級上一級抄錶人工先高過差
不過相對人少d競爭都無咁大既
對上重有senior同chief可以排隊
郵差就要考po
報過幾次 今次又收唔到信
郵差係咪針對我
而家仲未入職好諗清楚,仆街垃圾高層玩嘢玩到離晒譜,無晒行規,成日話依數辦事...最近推啲新人去死...連制服都未有就要開工...離譜到連密月期都唔俾你...往後日子有幾難過我真係唔咁諗...

當然你話無目標又無其他路行就入嚟試啦...但俾定心埋準備你...真係要識刷鞋同要捱!

我覺得咁樣都算啦
最大問題係新仔唔識野跟師父學完照做,出咗事話唔跟守則即炒先係最大問題
即炒喎,連自己辭職既機會都無,以後唔撚洗再做公務員

勸大家諗清楚先好入行,高層真係痴撚咗線,老實講丫,做過收銀都知,你點小心都好,條數都好大機會唔啱,我地係人,日日幾千封信同掛號,出錯在所難免啦,佢部揀信機行電腦咪一樣唔少錯分信件

但係我學歷唔高
郵局放工時間早 OT極都唔會太夜返屋企
每年跳pt好穩定
頂薪2萬幾對我呢啲無學歷又無其他技術嘅人好吸引

郵差唔係淨係得派信工作
重有很多其他位
例如郵件處理中心,派遞局,分局
做既工作唔同,返工時間都末必一樣
響郵件處理中心有返12放8更同埋通宵更
MR 係咩

抄錶員
METER READER

要睇自身接受能力有幾高 我聽完都怕怕

D環境又真係太閪
都有人抄錶轉派信

正常既

抄錶又衰d既
要升一級上一級抄錶人工先高過差
不過相對人少d競爭都無咁大既
對上重有senior同chief可以排隊
郵差就要考po

郵差就捉鴨 同toil 囉
有辣有唔辣 一年都多返幾日假架

抄錶好似唔使6day

無做過真係唔知
只知垃圾郵局要6day
郵局呢D閪一地方一日重行營運基金一日都唔使旨意改變

都唔係既 唔好貪心
做好自己我覺得已經好過我以前d 工

睇你乜野同乜野比較囉
我以前做運輸,成車貨放喺街怕條撚呀,唔見大不了咪賠錢
依家放喺座頭有人義務睇住,但意外畀人偷咗去都講到要炒咁
喂,個問題係畀人偷喎,你叫個fd幫你睇住啲野但唔見咗,你都會報警唔會怪個fd啦

我覺得係用郵局既人同郵局班高層on9囉,你定位掛號係又快又安全,但連普通信都又要快又要安全,咁你要掛號黎做乜,我明白每封信都重要,最好咁梗係無野唔見啦,之但係你畀得1.7都應該要承受寄失既風險,怕寄失就用掛號,咁先啱嫁嘛

仲有一啲非公務員有既錯覺就係政府工人工高褔利好唔會炒
人工高唔高就人人唔同
褔利就一定唔好,最簡單既醫療,係呀免費呀,不過你要排隊,排到睇政府醫院咪免費囉,其實好多私人公司一張醫療卡傷風感冒睇私家都唔洗錢啦,我直頭畀個座頭笑鳩我話佢睇私家醫生都唔洗錢啦
至於話唔會炒,就前排已經有個炒咗

我都知我點講你地都未必信嫁啦,我身邊有朋友都係講極唔聽,係咁話點講都係政府工丫,咁我唯有祝佢好運,入黎試下囉

每小時二千七廣告實施啦,希望各位巴打平時手部運動有幫助啦

我都知 唉到時再諗啦 老師父都未出聲 我地新豬緊係睇頭啦

問題咪就喺呢到囉,班老師父照做又得,唔照做射波放假,大不了提早退休,做得果班少咗鴨咪爭鴨囉,除非一刀切哂,咁先有工潮
唔係既話新豬又唔敢出聲,無人嘈,咪越黎越閪囉,最慘係要三年先P,等唔等到三年真係未知之數,頂薪點係高,但有無機會去到頂薪先得嫁
我呀
樓上巴打數到郵差咁差點解仲繼續做?
講真我都係睇佢個max做人
我會考得4科合格 所以其他政府工無望
CA 請大學生都唔請我啦...
希望仲有機會收信
MR 係咩

查水表
MR 係咩

查水表

其實都係厭惡性工作之一

係好x厭惡
MR 係咩

查水表

其實都係厭惡性工作之一

係好x厭惡

巴打做緊 ?

你有興趣?
老老豆豆,有得揀真係揀其他部門先
一陣做錯少少野,俾高層小事化大
整到個底花左,你想考其他部門都難

師兄

師兄
郵局呢D閪一地方一日重行營運基金一日都唔使旨意改變

都唔係既 唔好貪心
做好自己我覺得已經好過我以前d 工

睇你乜野同乜野比較囉
我以前做運輸,成車貨放喺街怕條撚呀,唔見大不了咪賠錢
依家放喺座頭有人義務睇住,但意外畀人偷咗去都講到要炒咁
喂,個問題係畀人偷喎,你叫個fd幫你睇住啲野但唔見咗,你都會報警唔會怪個fd啦

我覺得係用郵局既人同郵局班高層on9囉,你定位掛號係又快又安全,但連普通信都又要快又要安全,咁你要掛號黎做乜,我明白每封信都重要,最好咁梗係無野唔見啦,之但係你畀得1.7都應該要承受寄失既風險,怕寄失就用掛號,咁先啱嫁嘛

仲有一啲非公務員有既錯覺就係政府工人工高褔利好唔會炒
人工高唔高就人人唔同
褔利就一定唔好,最簡單既醫療,係呀免費呀,不過你要排隊,排到睇政府醫院咪免費囉,其實好多私人公司一張醫療卡傷風感冒睇私家都唔洗錢啦,我直頭畀個座頭笑鳩我話佢睇私家醫生都唔洗錢啦
至於話唔會炒,就前排已經有個炒咗

我都知我點講你地都未必信嫁啦,我身邊有朋友都係講極唔聽,係咁話點講都係政府工丫,咁我唯有祝佢好運,入黎試下囉

每小時二千七廣告實施啦,希望各位巴打平時手部運動有幫助啦

2700摩打手咩屌
MR 係咩

查水表

其實都係厭惡性工作之一

係好x厭惡

巴打做緊 ?

你有興趣?

我唔會轉過黎囉

但我想轉做郵差
希望仲有機會收信

其實係入左黎做先知中撚左伏嘛
岩岩出招聘廣告果陣有個post我都有講幾惡做,不過冇人信
希望仲有機會收信

合資格申請郵差唔係都合資格申請ca咩
希望仲有機會收信

合資格申請郵差唔係都合資格申請ca咩

CA 係咩?
hd仔報左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞