[FF機] C,N,S 入邊個會好? [柒貓勿入]

77 回覆
0 Like 1 Dislike
玩過邊四部機
邊十幾支鏡?

BODY D100 ,D200,D90,D600
定焦 21mm , 35mm, 50/1.8 , 50/1.4, 85/1.8, 105DC/2, 300/4
ZOOM 12-24, 17-55/2.8, 18-55, 18-135, 24-120VR, 24-85D/2.8, 小黑三, 小黑五, 70-300
FUNFUN LEN 計唔計?

掂過就當玩左
玩過邊四部機
邊十幾支鏡?

定焦 21mm , 35mm, 50/1.8 , 50/1.4, 85/1.8, 105DC/2, 300/4
ZOOM 12-24, 17-55/2.8, 18-55, 18-135, 24-120VR, 24-85D/2.8, 小黑三, 小黑五, 70-300

掂過就當玩左

葡萄
A7ii 其實好廢

Agger🤦🏻‍♂️

相最緊要係發色 Sony 又灰又暗 下下都要執
再講電 每次出去都要帶3粒 個重量已經同6d差唔多
鏡又貴又差 其他細節費事數

D掣同介面好亂
A7ii 其實好廢

Agger🤦🏻‍♂️

D掣同介面好亂

Set完嘢人地都影完
D750啦點會諗吸塵機D610
D750 啦

D750 同D610 邊部正D?

D750唔使諗
A7ii 其實好廢

Agger🤦🏻‍♂️

Evf睇得多隻眼好攰,又冇單反果種真實感

影相本身已經唔係真實
玩過邊四部機
邊十幾支鏡?

掂過就當玩左

葡萄

我dr.jim 時代02-03年第一部DSLR. 而家都2017年.
買1枝賣1枝, 平均1年1枝鏡好多咩? 有D 仲係幾舊水
D750 啦

D750 同D610 邊部正D?

D750唔使諗

等我研究下6D , D750先.
我仲有枝咁耐以來,唯一一枝非NIKON 鏡既TOKINA 12-24/4(第1代)
放1000蚊都冇人要
副廠鏡二手價真係..........
D750 好似完勝6d2

咁又唔好講完勝,淨係睇數字,D750像素又唔夠6D2高,ISO又唔夠6D2高,十字對焦點又唔夠6D2多,機身又唔夠6D2輕,而且6D2有180度反mon有touch screen(當然6D2都有較差嘅地方,例如viewfinder不足100%,全膠機身等等),就咁睇都起碼各有長短

更何況6D2嘅詳細評測都未出,未知個新sensor嘅畫質表現如何,始終呢兩部機相距有三年,睇埋評測再下定論都未遲

咁又唔好講完勝,淨係睇數字,D750像素又唔夠6D2高,ISO又唔夠6D2高,十字對焦點又唔夠6D2多,機身又唔夠6D2輕,而且6D2有180度反mon有touch screen(當然6D2都有較差嘅地方,例如viewfinder不足100%,全膠機身等等),就咁睇都起碼各有長短

更何況6D2嘅詳細評測都未出,未知個新sensor嘅畫質表現如何,始終呢兩部機相距有三年,睇埋評測再下定論都未遲

我又暫時未急住.
諗住9月去歐遊, 所以先諗住買返部機.
都係等睇 6D 6D2 D750 既對比TEST
不過6D2 OUT 咗小小budget

有測評出左好似
Iso d750好d
dR好 9條街
對焦點個範圍又大好多

d750 m 巾對焦範圍
6d2 護墊對焦範圍

有測評出左好似
Iso d750好d
dR好 9條街
對焦點個範圍又大好多

真係講緊權威網站嘅詳細評測喎唔係開箱文或者揸上手玩下嗰啲喎,dxomark又未出,dp(詳細)又未出,巴打參考邊個網站?

DR不嬲唔係Canon強項,預就預咗佢輸硬,但係另一方面6D系列高ISO應該唔差,點講都唔會係被完勝吧

同埋D750對焦範圍點會大好多啊係闊小小但係6D2高啲,咪又係半斤八兩,單反對焦範範圍大極都有個譜,聚晒喺中間,51點vs 45點聽落好似多啲咁,但呢兩部機擺埋一齊睇其實係差唔多
睇完d 討論真係得啖笑
睇完d 討論真係得啖笑

開post 已經估到
搞到我睇落好似Canon打手咁 利申富士用家,脫離單反已幾年

純粹因為上網成日見到相機討論用詞又完勝又秒咁,事實上邊有咁一面倒
搞到我睇落好似Canon打手咁 利申富士用家,脫離單反已幾年

純粹因為上網成日見到相機討論用詞又完勝又秒咁,事實上邊有咁一面倒

呢度啲人憎canon 係常識啦 出咩都比人屌到仆街啦

呢度啲人憎canon 係常識啦 出咩都比人屌到仆街啦

咁有冇屌錯
睇完d 討論真係得啖笑

開post 已經估到

sorry 囉。因為2年幾3年冇玩過相機。
所以先問下啫

呢度好似波台咁,鐘意球隊多過踢波

呢度好似波台咁,鐘意球隊多過踢波

心水清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞