Elon Musk爆料 3:政府指令twitter ban trump同掩飾民主黨選舉舞弊

170 回覆
140 Like 15 Dislike
九千萬黨員公務員做唔做到DEEP STATE?
以前所謂政令不出中南海?
但而家維尼又真係控制力好強, 玩封城玩到冇地方官敢唔跟
唔止佢地
而家坐晒監班泛民都係撐民主黨多過GOP
但佢地坐監+廢登選到總統之後
民主黨差唔多一句聲都無出過
做晒condom
冇人咁得閒同所有deep state撚係度玩定義
呢個又話外星人,果個就話古老家族,另一個又話光明會,你又話公務員
講咁多,大家口徑都唔一樣,其實咪即係證明左其實鳩Up,根本冇證據
冇證據唔代表係錯,好似你咁,少少懷疑都好合理
但信到十足十上晒腦,乜柒都拉去deep state,真係好on9
當然會咁玩

但覺得啲KOL其實有責任講返有機會係流料/不合理之處
俾返讀者自行分析
養埋啲冇腦Follower, 講咩都信 真係

愈來愈覺得Elon Musk 表面上做既野係貫徹民主自由

實際處得益次次都係中國
有班友只要見人提deep state兩隻字就上哂身 唔理內容架啦 關光明會蜥蝪人乜事丫 根本兩邊都有班痴線又極端既on9 不過因為deep state兩隻字而盲反、一睇就上G點話好笑唔講道理既人多d囉
果班友而家轉左風 話當初只係笑光明會蜥蝪人果班咋
當我地依兩三年盲鳩左 乜都睇唔到 只係誤會佢地咋
叫民主黨唔好學支共咁耍埋啲獨裁、專制嗱喳招先再講啦戇鳩
係Elon Musk因為完全頂唔順DEM同左膠極端所作所為
所以先會有表面上做既野
支持麥斯呢次行動
我比較想知點樣得益次次都係中國
撐得民主黨到最後可以有咩下埸
結果做晒condom同坐監
國際線就坐享其成食畫面要靚光環
呢D門面野同民進黨一樣
當香港condom
班民煮黨粉 只要有人話民煮黨唔好 就當人唱衰美國 屈人係五毛架啦
不過佢地講共和差就得、ok冇問題架 好似共和唔屬於美國咁
班民煮黨粉同民進黨1450蔡家軍冇咩分別..........
DeSantis到今日都無話會選

其實都好有可能佢選擇唔選, 唔選先係最明智選擇

佢依家無需同阿侵對撞, 2024之後, 不論侵贏唔贏, DeSantis都係共和黨唯一選擇, 因為阿侵已經做左一次, DeSantis唔選, 佢最多都係等4而唔係8年

佢唔硬撞, 佢就可以好順利咁做左阿侵繼承人, 佢選, 我諗佢好難郁得到阿侵D鐵票

當然世事係好難講
咁我想講呢個可以係山頭主義

即中央個命令, 地方唔聽

但技術上佢地全部唔係民選, deep state呢個字係針對民選社會裡面的公務員自成一國, 係一個真正到今日都解決唔到的民主國家問題

任何一個民主國家都有deep state問題, 唔係美國獨有, 但美國太有錢, 有太多利益, 然後阿侵又太搶口, 所以公務員團體背後都反對佢

當然香港都有呢D團體, 但香港本身佢地係無力, 因為共產黨權力太大
你當佢哋係1450不過無人工收,再用支那術語叫自幹五都得
其實你係咪真係想知呢個字的起源?

如果你要查, 直接有

A deep state[1] is a type of governance made up of potentially secret and unauthorized networks of power operating independently of a state's political leadership in pursuit of their own agenda and goals. In popular usage, the term carries overwhelmingly negative connotations.[2] The range of possible uses of the term is similar to that for shadow government. The expression state within a state is an older and similar concept. Historically, it designated a well-defined organization which seeks to function independently,[3] whereas the deep state refers more to a hidden organization seeking to manipulate the public state.

例如1955年, 有學者有寫過呢篇野

In a 1955 article in the Bulletin of the Atomic Scientists, the realist international relations scholar Hans Morgenthau quoted others speaking about a "dual state" existing in the United States: the democratic façade of elected politicians who operate according to the law, and a hidden national security hierarchy and shadow government that operates to monitor and control the former.[12][13][14] This has been said to be the origin of the notion of a deep state in the United States.[15]

wiki有埋citation

Morgenthau, Hans J.; Kennan, George F. (1 April 1955). "The Impact of the Loyalty-Security Measures on the State Department". Bulletin of the Atomic Scientists. 11 (4): 134–140. Bibcode:1955BuAtS..11d.134M. doi:10.1080/00963402.1955.11453586. ISSN 0096-3402.

你要唔要我去google book, 比埋佢正正果句野你?

光明會? 你咪搞笑啦, 如果我話習近平, 跟住你話但有人話佢係外星人喎, 咁係咪等同我話佢獨裁者就係同你個外星人一樣水平?

真心唔係想侮辱你, deep state係乜你其實自己上網都查到, 何必咁?
其實邊有咁多香港民主黨支持者, 佢地都係藍絲假扮

因為當年阿侵反中, 又搞貿易戰, 所以變成民主黨共產黨聯左手, 都一齊唔鍾意呢個人

但呢D藍絲唔通老實講佢支持中共咩....

香港經歷咁多野, 今日連屌布林肯都費事, 佢已經完全無為香港出過聲, 美國今日做所有野, 都係想保住自己高科技產業利益 (因為民主黨票源係呢度), 做野比到盡都係為台灣做, 完全無理過香港

咁情況仲可以撐民主黨, 一係美國移民或讀書的香港𡃁仔, 不然我真心唔知究竟美國民主黨符合左香港乜野人利益?

根本我地同阿富汗人同一條船, 民主黨對我地根本無好處
勁同意你講野

雖然我唔鍾意民主黨, 但我真心都想佢對香港好, 但拜登同佢個黨真係放棄左香港, 我點支持佢? 我做唔到囉

唔係扑
你隔離國家邊個省份人?
有事就私人公司,冇事就聽我講,唔係就告鳩你;屌,即係餐廳唔招呼耶撚唔告,因係私人公司決定,面飽師唔整蛋糕比基佬就告鳩到你上最高法院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞