美國住屋面積中位數為2273平方呎

37 回覆
18 Like 3 Dislike
可以參考番,香港人均面積最細架啦
https://www.legco.gov.hk/research-publications/chinese/essentials-2022ise09-regulation-on-minimum-home-size-in-london.htm

人均49.3平方米 姐係差唔多500尺

留意番係人均 唔係 家庭
Single family wor
冇計apartment, condo, townhouse

不過點都大過香港
可以參考番,香港人均面積最細架啦
https://www.legco.gov.hk/research-publications/chinese/essentials-2022ise09-regulation-on-minimum-home-size-in-london.htm

紐約人均49.3平方米 姐係差唔多500尺

留意番係人均 唔係 家庭
咁又點?香港係咁架啦 唔啱咪quit囉
菲律賓非洲越南都幾千尺架,
幾10 萬咋
你唔買層來住?
唔係大城市/靚區好多都係200平
9唔搭8
喺呢個post可以見證到 香港地產商成功扭曲一班人對於居住面積的認知
無得咁計嘅,美國大過香港幾多倍?不過香港住屋政策仆街係事實,坡佬一樣細地方,但住屋都係大過香港
日日塞咁多人落黎 灣仔填埋灣老豆灣老母都唔夠住啦屌
剩係最大面積果幾個地區:西藏,新疆同青海已經唔係人住
快D去la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞