【半新樓追跌】世宙跌穿600萬 近4年首次 2房僅593.5萬沽

24 回覆
12 Like 0 Dislike
半新樓樓價近期追跌,繼紅磡啟岸及粉嶺高爾夫‧御苑日前錄得歷來最大蝕幅個案後,元朗新晉屋苑世宙踏入12月「身價」亦即告失守「6球」關,屬近4年來首次。中原地產副區域營業經理王勤學表示,世宙2座低層G室,實用面積428平方呎,2房間隔,原業主今年10月叫價690萬元,惟剛大降至以593.5萬元售出,呎價13,867元。原業主2016年以567萬元購入,帳面獲利26.5萬元或4.7%,惟扣除使費料平手離場。

世宙不計內部轉讓,對上售價跌穿600萬元,已追溯至2019年3月易手的2座低層D室2房,實用面積427平方呎,當時成交價為598萬元。
元朗國仲要低層

又要對住雞竇

唔計啦
通常大跌市係由大西北開始,當去到港島嘅時候,已經接近人踩人、自由落體階段

你冇留意啫
真係不了
你係咪short咗定平衡宇宙
近年跌市由港島跌先,到元朗已是尾水
升市就掉轉
往往跌到20%既,都係低層,急走既

唔係佢點會自動降咁多,佢真係差個一個半個月咩
港島上年中已領跌元朗年尾先跌,最近追跌,已到便宜區
成班化石人到2022仲港島好硬
市場消息指,西營盤63 Pokfulam 2座中高層E室,實用面積494平方呎,三房連套房間隔,外望香港大學景,新近以1,328萬元成交,呎價約2.6萬元。

資料顯示,原業主於2018年3月以以約1,869萬元一手購入上址,持貨四年半,現帳面蝕約541萬元,貶值約29%
港島之前跌嘅都係皮毛,普遍一、兩成咁跌先係真跌,好戲在後頭
元朗國有5字頭
低層可以露台揀女樓下企街 應該保值 拉
on9 近年港九跌最快跌最多你話冇
啲傻9唔識扮識係咁
韓總回歸
你唔識呢條友先會問呢個問題,幾年前佢已經嗌緊樓爆
林兒一直與你哋同在
記得高位好似800萬?
2010-2017 幾年升左一倍
穿得到落去先會屍橫片野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞