日出康城晉海上月5月交全蝕讓 其中3房虧蝕323萬元達26%

27 回覆
14 Like 2 Dislike
受惠於將藍隧道及跨灣大橋即將通車,據代理數據顯示,日出康城各期於11月累錄54宗成交,較10月的48宗增加約12.5%,但受整體樓價下滑拖累,仍以蝕讓及低市價為主,部分業主更擴大議幅,可達10%或以上。

晉海於上月錄得5宗成交,更全屬蝕讓。利嘉閣助理分區經理黃金欽指出,蝕幅最大的成交為3A座中高層B室,實用面積623平方呎,屬3房套間隔,以$920萬沽出,呎價約$14,767,較滙豐銀行估價$938萬低約2%。按單位於2018年7月的買入價$1,243萬計算,是次轉手帳面需蝕$323萬,蝕幅達26%。

中原分區營業經理何文俊補充,晉海目前至少有4個蝕讓放盤,其中2B座高層A室,實用面積1,066平方呎,設4房套及工作間連廁,叫價$1,780萬,較其買入價$2,236萬,帳面已蝕$456萬,呎價約$16,698.

至於區內最先入伙的首都,上月底亦錄得個別低市價成交,中原何文俊稱,3座低層RB室,實用面積519平方呎,採2房間隔,向西北望園景,最初開價$850萬,最終劈價約$240萬或28.2%,以$610萬易手,呎價約$11,753,造價接近2017年低位。

另外,比鄰日出康城的峻瀅,上月底連錄2宗呎價低於$1萬的成交。中原分行經理黃仕斌表示,其中一宗為5座低層A室,實用面積736平方呎,採3房套間隔,向北望山景,叫價由$968萬大減至$725萬易手,減幅約兩成半,呎價約$9,851
呎價就嚟追到天水圍
首都真係跌到傻咗
人地ipo 買返來都係兩百萬
康城狗一定要死
匡城已爆5.0
全港樓市已經玩完
都話康城衰過垃圾,是都要去送死,抵
日落拉,仲日出?
晉海於上月錄得5宗成交,更全屬蝕讓。利嘉閣助理分區經理黃金欽指出,蝕幅最大的成交為3A座中高層B室,實用面積623平方呎,屬3房套間隔,以$920萬沽出,呎價約$14,767,較滙豐銀行估價$938萬低約2%。按單位於2018年7月的買入價$1,243萬計算,是次轉手帳面需蝕$323萬,蝕幅達26%。

依單都幾甘
應該係後幾張價單
新地樓搶唔到頭三張仲再入真係賭命
冇人叫你買喎 只好怪自己on9
真係垃圾
起左條橋仲跌得勁左 咩玩法
引入大量公屋居民
康城起公屋? 唔怪得班友急急腳走
後面137區預留起屋同混凝土廠,仲唔嗱嗱臨走咩
公屋又贏
天水圍算係大灣區 中心

康城依啲山旮旵地方點比
將藍隧道就開都跌咁多,咪玩啦
全部盤都成交低市價,咁個市價就已經唔係市價啦
樓價唔係愈高愈巴閉
康城又新,配套又好
買樓真係唔好因為平而買山卡啦地方
https://lih.kg/3234811

呢啲地方算數啦
康城山卡啦地方化妝樓,供應仲要多到痴線,大把貨洗乜搶,新個批全蝕係正常,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞