Anson Lo明年推個人服裝品牌,希望大家「着得好舒服、覺得好好睇」!

7 回覆
2 Like 16 Dislike
Anson Lo變劇透撈 明年推個人服裝品牌 《Megahit》學溝通 《永順街》對自己坦誠 再為台上落淚致歉:放心,OK!

#AnsonLo (阿撈) #盧瀚霆 曾於電台節目或live分享小六初戀、第一次被飛/被示愛經驗。初戀跟女同學在學校附近便利店拖手仔。至於被分手經驗,有次是「分咗手都唔知,講講下嘢跟住大家冇講嘢…」那時還是SMS心連心年代。另一次戀愛經驗是中學:「嗰陣喺MSN問佢可唔可以做我女朋友,以前好直接㗎嘛;第二日我拖佢隻手,佢縮囉。」

長大後的撈,入行前曾接受訪問,勇敢直白對愛情的想法和期待。今日(30日)他上《#叱咤樂壇》 宣傳新歌《 #永順街39號 》,也說:「如果我鍾意人嘅話,我會同佢講。唔鍾意轉彎抹角,如果佢唔受嘅,但我又好鍾意、覺得有possibility喎,我會繼續。」歌曲講初戀遺憾和初衷,撈說他比前更勇敢提出想法。

【曾想用初戀對象全名 為歌曲命名】
「我錄音嗰陣唔知點解係咁浮現初戀個女同學…」撈甚至想過用女方真名為歌曲命名,「我有特登contact呢位女同學…」笑稱兩人不常聯絡,「我問佢首歌可唔可以用佢個名啦,佢即刻講『唔得!』因為佢真係好驚俾人起底。」永順街39號是兩人小學校址,「去親邊度都一定經過永順街39號,係一個好標誌性嘅地方。我哋好轟動嘅,因為全校都知,嗰陣太細個,要見家長,我媽咪都好記得呢個女仔。」主持嘉姐 (#謝茜嘉)追問兩人怎樣開始,撈說:「再講就真係起到底㗎喇喎…」最後就範。兩人是同班同學,同一個sport team。女生屬高冷型,撈自言追求了很久,「佢係幾有挑戰性嘅。」

追求方法不離枱底寫字、紀念冊傳情之類,撈做齊,直接寫「我好鍾意你」,女方終於有少少反應,「但佢又唔係確認,又唔拒絕,令到我好……要繼續囉總之。」他對初戀的印象是「要黐埋一齊,拖吓手仔,去便利店食撈麵。」一碗兩份。這些畫面也見於MV裏,小六女生變成陳漢娜。

【錄歌落淚:向自己坦誠,要承認自己係唔開心】
「我覺得呢首係一首好慘嘅歌:以後就算遇到任何人,都覺得比唔上內心最鍾意嗰個。但錄嘅時候,心裏面覺得都係bitter sweet嘅,因為當時係puppy love,唔係太seriously…係好多愛喺裏面。」

Edward Chan也放手讓他發揮:「我相信每個人心入面一定有一個人、或者一件事會哽住,一諗返,唔開心嘅情緒仲喺度,未解決。第一日錄音,最後一個take我錄到喊。我覺得錄完呢首歌係一個釋懷,俾我釋放一啲壓力。」嘉姐默默聽畢,說:「《39號》只係個引子,或者係當年幾粒種子。我哋嘅人生路經過初戀之後,無論係愛情、工作、人生,都會有好多唔如意,甚至遺憾,所以呢首歌根本唔止係喺嗰條街發生嘅事,而係我哋嘅人生。」撈點頭稱是。

嘉姐表示覺得阿撈閒聊間多了一份從容,願意打開自己,撈也說:「我知道神徒聽到呢句可能擔心…人經歷咗唔同嘅嘢,就有唔同嘅choices,會轉變…《永順街》我想唱得personal啲,因為我覺得,原來坦白好緊要。我成日講《Megahit》教識我溝通,原來同自己溝通都好緊要,要處理好自己、同自己坦誠,知道自己有咩問題,內心go through緊乜嘢,你要承認自己係唔開心,呢個都係溝通。」

【「呂爵安唱完,第二句我已經…」】
日前《KKBOX風雲榜》頒獎禮,撈唱《#WeAllAre》時唱不下去,要請Jer柳應廷幫忙。他說:「我真係唔想咁樣,我好想…好…好完整地完成晒所有曲目嘅表演,我唔想因為喊唱唔到。所以由最後一首歌一起歌,一路望住個天同自己講,唔好唔好唔好,真係唔好喇。呂爵安唱完,第二句我已經…我知道自己應該唔得喇。」「作為表演者,我應該完成晒整首歌,但我做唔到,我覺得好對唔住…」

他再鄭重致歉,梁文禮說:「可能對鏡粉或者神徒嚟講,你喊都係一個表演嚟…」撈提高聲線:「唔可以咁講㗎!」嘉姐便謂:「我哋係人,都有感覺,唔需要講唔好意思。」撈之後連說兩次「唔使太擔心」,他謂:「現在我呢一刻嘅情況係輕鬆…同埋OK嘅,放心。」謂只是某些活動或事件令他突然緊張,「唔係每一刻都懷住嗰個情緒,大家唔使太擔心。」

節目第二部份,事先張揚劇透撈登場,撈說:

1.錄新歌
新劇《 #百萬同居計劃 》主題曲,曲風屬開心勵志、陽光;至於劇種,撈笑言屬荒誕、唔make sense唔logic,角色個性比較隨性。嘉姐再問詳情,撈笑:「12月5號自己睇!」

2.推出個人時裝品牌
撈喜歡時裝、喜歡買衫,由拍《男排女將》已開始構思成立個人服裝品牌,但一直拖至半年前才實行。「每件設計自己都有參與,包括logo,好自豪,好想每日都着,好有自己style。」謂希望大家「着得好舒服、覺得好好睇」「大家係會鍾意一啲小detail,一睇就知係Anson Lo設計嘅衫。」神徒能否優先購買?撈說:「當然係…可以啦!」主攻粉紅色?「呢個唔可以劇透,我諗神徒會好知我平時着咩色。」預告最快明年一月launch。嘉姐問會否開地舖?撈向花姐求救:「花姐呀救命呀!」

3.拍劇/電影
染了一頭黑髮的撈表示:「我嚟緊…」花姐示意唔講得,他硬生生將餘下句字吞回,但又不甘心:「我每次染黑色頭髮大家都知咩事啦,無啦啦唔會黑到咁。」他頓了頓,續說:「我想講劇本…唔係劇本…」在旁的嘉姐表示愛莫能助。撈一輪嘴說:「我諗一陣花姐鬧死我,花姐你唔好鬧我得唔得呀…花姐你一陣真係唔好鬧我…」但原來花姐根本乜都聽唔到,還問:「你講咗啲咩?」

4.2023年單曲
快歌,準備錄音。「我次次都咁講,呢首歌係我so far聽過最好聽嘅一首快歌。」
佢賣開浪褲😅?
係咪俾gay佬著?
又出黎搵錢 牙mo \/
扮咩有女朋友
哦,所以之後就唔再鐘意女人,合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞