其實你班it人係咪當正自己專業人士

318 回覆
140 Like 1436 Dislike
你諗到tech stack, architecture比guidelines比班it狗咪叫老師囉,比唔到咪又係ba狗一隻,講到好似咁出功課咁,出完你都唔識改啦
ba狗都不如
淨係砌下ppt 撚下jira
同客開下會就當自己做左好撚多野
好多時ba 0tech 底
個客鳩up就乜都yes
跟住就掉比dev team做
但成件事technical level上

ba都係乜鳩都唔識
yes完 做唔掂就話D IT狗廢
唔關我事
E D工我都識做
It狗:喱個做唔到
呢啲咁撚on9嘅假膠post都咁多人認真覆
改少少野既定義=
1. 呢個功能我要有埋記錄自動通知所有人
2. 呢個資料要計埋結果做統計
3. 我地要支援埋APP華為機喎

user 我屌你老母
呢行係咁
有料個d好快上流入ibank /big tech
普普通通個班咪比正常大企請
中小企個班咪揀淨冇料個批
其實傻鳩樓主知唔知搵IT公司改野係真係幾分鐘改好
但錢係計man day/hour, IT公司唔係善堂, IT9寫幾分鐘預左插到上天花板
屈鳩你幾個man day係常識, 都係out source預左要比的成本
有能力就自己養條IT team
樓主知唔知IT係要考牌,你口中講個啲唔係It,只係technician
你覺得改粒掣易啫
後面改data structure, 改workflow
依個咪it值錢個位
所以香港好多it佬都移唔到民
因為一見工就露底
只適合係香港呃飯食
出到去做野既先係真it人
事實香港既人工係充滿水份

等於叫香港d剪髮佬去日本剪一樣
會俾比話技術差
所以只可以會同香港人剪
其實係
幾個掣就做到既野
建議你自己做埋佢
公道講點都好過做Operation同HR班廢柴

利:非IT9
人品問題所以Login唔到
咁咪同你老細講
叫你老細裁咗個部門,自己搞埋算啦,又幫公司省錢
你太高估自己智商,你試吓用一個月自己認真寫個系統出來,你就知你根本無呢個能力。

但正常智商嘅人根本唔使試,因為只有低智商嘅人先唔明呢個道理

不過因為弱智是天生,後天改變唔到,所以人地一秒就諗到嘅嘢,你要花一個月時間去試,你試完就知個難度喺邊,真係上網抄吓就寫到個系統出嚟嗎?
入錯data邊使IT改呀?個system冇amend功能咩?定係入錯咗好L多,直情錯曬,要玩data patch 呀?唔識就好聲好氣求人啦
講真
又真係幾易做
抄下code 又一日
正評比樓主叫it狗做人
IT都要讀幾年degree
Improvise真係搵個聰明d都頂幾年資歷
咁撚叻自己寫埋囉,唔係專業呀嘛教兩教好似樓面咁就識做架啦。如果咁你都唔識就收皮算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞