其實你班it人係咪當正自己專業人士

318 回覆
140 Like 1436 Dislike
唔記得仲有一個條件
現成到抄都係抄
同埋補充任何code 網都唔被允許,視為干犯第一條
大哥
你問個啲叫IT help desk
每個月𢭃萬幾二萬同你識砌火箭好無?

都未計你地當中大把人成日問啲可以重新開機解決既問題
下下搵個Manager 聽你電話好無?
你間公司蝕死啦

IT 好闊
help desk 基本上係食物鏈底層
所以你問親啲人都好多嘢係做router 咁問番人架咋

唔洗咪扮識
IT 唔係得呢班人的
做router 呢班就梗係咁
咁係最cost effective
唔制
所以咪話你班毒撚水份高 淨係識叫人restart都話自己IT專業人士 你話笑死唔笑死
支持 樓主自己做埋
It 人既時間好貴,咪請個pm幫手睇住,然後做ppt個啲囉,又講到it人唔識吹水,唔識整ppt。成個application 都係佢地整既,點會唔識做,問題係公司唔想比咁大份糧比佢哋做ppt嘛。
Lead你老母咩,逐啲逐啲唧牙膏出嚟,你估個architecture唔洗design?
GitHub
如果俾你照抄而且run到當你贏
曲佬係咁唔係點
佢地睇唔到個business flow係要咁train up佢
話比佢聽, 佢都唔會曉
同左咁耐tech佬溝通, 發覺要123咁guide住佢地
比哂10樣野佢, 又開始現場係腦海打開d coding寫曲
跟著同你講做唔到, 應該將10樣拆散
好似入data咁一樣樣入落佢個腦然後比佢諗
lead住佢砌機械人咁
岩啊岩啊 唔係專業人士
學soft skill易學過hard skill
係咪戇鳩?資料到時出錯邊個孭飛?
係咪潮文
咁你咪試下用java去call sql囉,咁撚勁,人地都係call黎call去。
vlookup
你咁叻寫SQL 吖嘛用咩Excel 啫
厲害。
我要你3-4日抄code都要俾你屌。

excel 咁勁,不如用excel 做網站。
excel 報稅. HR 用 excel 填人工。
因為好似你啲戇鳩user咩都唔識,restart解到就咪柒煩。
喂, 都要識抄至得架........抄左行唔到咪又係廢, 係專業人士又點?? 你覺得唔係啫, 出面大把人覺得係, 咁撚醒炒曬班IT狗, 你落手做囉.........
之前返果間公司就係有個傻仔,
唔識講自己要咩,
又覺得所有野好易整,
咩都話要自己做好過,
結果咩都做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞