民主中國比專制中國危險100倍

41 回覆
99 Like 38 Dislike
首先佢地要的自由係食飯行街自由
就算同香港台灣一樣追求言論自由
都只會係滅港毒台毒武統台灣的言論自由

中國民主左即係大多數中國人話事
而中國大多數都係小粉紅加藍c
選出黎的只會係另一個習近平
而另一個習近平為左連任及唔比人搞下台
做的事只會更激進更殘暴以取悅十億小粉紅
今日民主化,聽日就順應民意武統台灣

中國取消網絡牆,Twitter IG 即變成微博
民主中國搞選舉,14億天龍人決定香港前途
民主中國解封控,香港又變到以前咁周街大陸人
我完全唔明d 人想 connect 咩野,唔通法西斯追求選票選希特拉,你又要支持?
只要係大一統就一定仆街
台灣民主咪又係民粹
無記錯香港投票民主派都係贏過最後一屆咁大把
垃圾文..
似係你天真左d bor
民主左選出黎的人就一定對香港有利?
大中華膠
大一統存在左幾千年,民主左,有free speech election 依d 野後,套大一統思潮只會更強大
見到d 港豬為法西斯加油就諗起二戰的法國同支持德國的猶太人
信鄰近地區有民主之後思想就會進步既人真係天真過天真嬌

跟本佢地cls過美帝班redneck,同中東班原教旨主義者同level,只係佢地相信既係自己生存同利益同大化
陳雲一早講咗
跟手畀飯民鬧足十年
西方玩緊左膠,和理非同政治正確
世界第一軍力又點,選票係人民手
跟本打唔到仗,未打已比左膠批鬥到落台

中國唔同,個個勁想打仗,係共產黨壓住,一早打緊台灣
咁連登仔唔當民主係價值,係著數
陳雲屌過你老母添
戇鳩熱狗信埋條青山走犯燶閪廢老陳雲啲白痴理論仲好意思衝出嚟柒
不利於我嘅民主就係專制
你叫陳雲含撚啦!佢套得意傑作鳩邦論已經證明衰過鳩噏,你條柒碌仲當佢神咁拜
係好多柒碌
民主都要睇國民質素
你依d 典型係洗腦個d 覺得一變民主就世界和平
唔通俄羅斯民主個個支持侵略烏克蘭你又支持?
北韓民主左個個以為北韓世界第一打核戰你又支持?
價值都要睇國民質素
大多數中國人憎黃絲,要武統
你民主左都唔會改變佢地諗法,只會選出一個更痴線的習近平
你憑咩覺得佢地有左選票就會放棄武統
完全唔撚logic
民意鍾意打台灣咪由佢打 你慌佢會贏咩
咁香港都一半藍絲,為咗唔好害人躺平好過
話你白痴一定唔會講錯。

你憑咩假設民主就一定會產生比專制更激進既政府?

雖然希特拉都係民選,但係佢選咗出黎之後使咗好多手段綁架咗成個政權由民主政制完全改成獨裁政制。當年2戰歐洲同美國行綏靖政刺俾佢鑽咗空子,今時今日歐洲同美國仲會咩?我可以講無可能再容許一個獨裁者咁做!

其次,你假設大多數中國人既水平較低,會好容易被一個激進既政府誤導,改為支持戰爭。咁就係你唔了解人性,或者係惡意曲解人性,將口講既野當真。就好似問農夫有1億,可唔可以捐一半俾國家,佢話肯。但當你問同一個人如果佢有兩頭牛,可唔可以捐一隻出黎,佢實話唔肯,因為佢真係有兩頭牛。

無論小粉紅又好,定係自由主義者都好,只要真正損害佢個人利益,真係要佢上戰場犠牲既時候,一切理想同空談都唔可以算數,人人都係顧慮自己先!

而民主政權同獨裁政權最大既分別係,民主社會國會同法院可以緊急罷免總統,軍人可以唔服從。但係獨裁政權下,人民可唔可以出黎罷免習近平?
第一,當年班德國佬個個都真心擁護希特拉希望有人可以打7法國,如果有選舉,希特拉同競選者只會鬥法西斯,如果唔係就會落台,同皇軍一樣,你一軟少少就玩完,反而專制你移紅線日日叫武統台灣70年都無人理你,你試下一直選舉,你覺得仲可以70年相安無事?你個假設就係選票就會令小粉紅變黃,而事實就係選票只會令小粉紅繼續小粉紅

第二,你又搞唔清因果關係,專制中國會令政府誤導人民,但民主中國就會相反,係由激進人民逼政府激進落去,你要改變中國人你想等200年定500年,唔好意思,台港無咁多時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞