點解日本網站風格硬係柒柒地? 好似停留係00年代

143 回覆
145 Like 36 Dislike
「背後原因令人心酸」

可能驚老人家唔識用
咪十幾萬
關你撚事咩傻鳩, 你以為自己邊撚個
我覺得hard copy都仲好啲
問題係佢地仲用緊foppy

柒頭皮死毒撚, 開親d post 都無人回, 現實都係loser
實而不華
呢到啲崇日撚會包拗頸
有回憶,不過花到唔知睇緊乜
柒咗仲要用人地啲post笑番人又駁唔到
你就真係柒頭皮
柒到咁又真係好有靈魂
個screen細一來係有局限啦,更重要係大家都跟約定俗成既standard design,例如menu要喺左上,login喺右上,cookie要喺下面彈上黎,呢啲所有用家都習慣咗,你標奇立異為新而整啲新野出黎,會令用家花多左腦力去學點用你個website,現實係冇人想/有責任學你個website點用,試過一兩次嫌煩就bye bye
所以鐘意靈魂設計既用家 到頭來未必真係會用靈魂網頁
一聽到鳩達呢D人都移民左去日本
難免對日本既觀感都差左
新入職果班傻閪知唔知咩係咩黎
都幾可惜. 以前search aoc會有一堆aoc團網站同攻略, 個陣都入咗幾個族團練
而家search aoc只會彈一堆促銷廣告同台灣支那啲廢網
SEO同廣告令到網絡個多樣性低咗好多
我反而見過唔少日本網風格都好靚同簡潔
工程公司出tender會用到光碟作為正式交收文件
mail過去要畫龜簽收個種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞