點解日本網站風格硬係柒柒地? 好似停留係00年代

143 回覆
145 Like 36 Dislike
唔注重UX同埋各種排版技巧的話
佢嘅解釋都好勉強下

手機發展早其他地方10年
根本解釋唔到點解到UI/UX design今時今日仲係咁而未被淘汰
咁樣先慳錢,唔使點更新
有 QR code已經 同個時代拉近咗
咁撚柒無UX UI都有得吹奏
其實日本好多民用嘢都唔會點改變,生活上一啲都唔先進,呢個係日本人特色
諗起阿部寬官網, 好出名

http://abehiroshi.la.coocan.jp
Fashion都係啦
主要原因係用摺機既日本人先係大多數,早排有新聞講報過全日本用摺機既%同2~3G 電訊服務停止,你整幾新都好,主流用家開唔到或唔支援既話,仲點吸瀏覽量所以咁多網站都仲用舊制式純文字,慳數據簡潔為主
下 女人黎架
yahoo 地球村
日本人係叫SNS
發音都易d
匠人精神出黎嘅野係完美嘅
但係完美唔代表恆久
vintage feel 好撚正
想整番個唔知而家仲有咩hosting 可用
以前跟isp有5MB位可以放幾頁html
死期大會堂
琴日睇完呢條片

但同時我覺得同英文同中/日文閱讀方式都唔同

英文以搵關鍵字為主,無論聽寫都係
而中文(或者日文都係)都係聽曬加睇曬為主

加上中日文個字型結構用英文唔一樣 (亞洲區字型係邏輯性為主好似,有錯請更正)
令到我地用野時間 一定會比英文用家花多5倍咁上下時間

所以亞洲區用家係留白呢方面有更高既容忍度
間接令亞洲(或者日本地區only)網頁設計上都有唔同

簡單黎講 算係語言令我地思考同行為模式有啲分別
因為姓馬嘅冇做OS啫
你賣電話就可以sell一部電話solve所有野
以前自製網頁都可以係yahoo search到, 而家唔係大公司都唔洗旨意
Heroku/firebase唔使錢
Search engine 令呢啲網頁死曬
但冇計 好似工業革命令馬車呢樣野絕跡咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞