團魂Jeremy:人生嘅嘢嚟講,最驚冇咗MIRROR

30 回覆
15 Like 23 Dislike

跟 #Jeremy #李駿傑 ( #Remy )這溫柔男孩只曾「近」距離接觸一次,那次他站在後排,默默為 #AnsonLo 按肩。他常說以MIRROR為先,今年3月Remy接受 #Do姐鄭裕玲《 #口水多過浪花 》訪問,他說:「我一直嘅夢想都係男團,所以我永遠都係將 #MIRROR 擺第一位。我成日都諗,希望MIRROR真係可以有十周年、可以再長啲,有幾長去到幾長,然後我先會再諗自己嘅未來係點。」

昨日他再應邀接受Do姐訪問宣傳第三首solo《阿波羅》,問他最驚甚麼,他說:「最驚…最驚冇咗MIRROR。」Do姐抬頭愕然地望他,大抵以為Remy會答最害怕昆蟲動物之類。Remy謂:「呢個真係而家最驚嘅嘢。人生嘅嘢嚟講,最驚冇咗MIRROR。」

Remy最近去完韓國日本,每天睡到自然醒。「主要行程係shopping,主要買衫。我唔會特登去睇風景,總之我好有目標,我知道自己要去買嘢,就淨係去買嘢。」MIRROR出道第一次去韓國,他預備了9千蚊shopping,結果大夥兒去了烏溪沙。Do姐好奇Remy每次出活動都有stylist,私伙根本用不著,他就說:「平時著吖嘛!」Do姐反問:「你有『平時』嘅咩?」

話題扯到vlog,《巨龍與豬仔》已很久沒出片:「之前同 #Stanley(#邱士縉)有個YouTube channel叫《 #巨龍與豬仔 》,但係因為大家好忙,又擱置咗。」他說「以前」,聽落有點傷感。畢膠索與梵膠,Remy不斷攻擊邱生,邱不斷笑他港女。Remy謂要再儲彈藥才能拍,期待 #巨豬 新片上架。

【笑NaNa發嬲好cute】
至於貓主子NaNa,Remy先是奉承一番:「聽過好多朋友嘅貓,如果(奴才)太耐冇返屋企,佢會發脾氣﹐周圍屙尿,我隻貓性格好好,我返到嚟佢會瘋狂嗲我,係咁黐身黐埋嚟。」笑指離港期間,NaNa像留守兒童那樣,怪可憐。「我隻貓好好笑,交畀朋友時佢冇嘢嘅,仲好開心添。直到我同佢講『NaNa我走喇!』佢即刻嬲喎!」又扮NaNa發怒的樣子:「好cute呀嗰下!」返港後接回NaNa,主子一見到他又嬲,回到家又沒事了。NaNa如知道Remy背後笑牠﹐記得十倍奉還。

Do姐還記得《全民造星》期間第一次跟Remy閒聊,他很多憂慮,擔心自己做得不夠好。現在呢?Remy說:「而家都係咁,但我學識咗適當時放過自己。」謂以前很在意外間怎樣看自己,令自己很辛苦。他最擔憂令fans丟架:「唔想令fans失望,呢個係我最大worry,好想佢哋proud of me,唔想佢哋成為unicornsss覺得羞家,要不斷push自己做得好啲。」他不滿意自己在《半》和《九》的表現,「其實當時已經覺得係可以再好啲,但未有能力做得再好。」今次《阿波羅》,「又係一隻令自己好辛苦嘅歌,」他大笑,「個辛苦係,不斷反思自己,好似做緊一首自己carry唔到嘅歌…」

【Do姐:點解咁harsh對自己】
Do姐問他給《阿波羅》演繹幾分,他想了想:「60分囉…」Do姐問:「你幾多分滿分?(Remy:100分)哎呀,點解咁harsh對自己?」要求他詳列清單數自己,嚴禁空泛負評﹐又說:「你係『悲』底㗎啦,悲底就扣好多分喇喎!」Remy也承認:「扣咗20分先!」Do姐再問:「你有冇試過perfect咁開心?」Remy想了想:「可能係開演唱會嗰時,MIRROR第一日出嚟,嗰日好開心。」很快又擔心,覺得自己樣樣都做得不好。

Do姐正色道:「我覺得你呢句要戒,Jeremy,你成日第一樣就覺得自己能力做唔到,係真嘅咩你覺得?我覺得唔係喎。」Remy不斷裝作撥髮壓驚,承認常這樣折磨自己,「但我覺得呢個係一個好好嘅動力,可以進步得快啲。」Do姐掩面:「咁樣好折磨…」又說:「我相信你已經畀晒你嘅嘢出去,佢點樣行就點樣行,你已經交咗你最好嘅嘢出去。」Remy憶述《阿波羅》錄音期間很挫敗,自覺越唱越衰,Do姐又「哎呀…唔好咁啦…」Remy已是隊中公認表現最穩定一個…

《阿波羅》MV,Remy最初想去冰島拍,成本問題結果去了北海道。十一月初抵達當地,因為日照時間短,拍了四日。「《半》睇到人嘅唔同面向;《九》睇到人唔同嘅選擇,《阿波羅》想講經歷完之後,點樣成為一個更加好嘅自己。」Do姐問現在的他是否一個更好的自己?他說是。「MIRROR出道四年,大家大大小小嘅事都經歷咗好多,我知道點樣愛惜自己、放過自己。」

《阿波羅》是三部曲終章,他計劃來年用「妖」入歌:「呢個係我嘅目標,係有啲難,但我想挑戰下。」他說也很想拍劇,但怯於爭取:「我好驚爭取嗰下,覺得好似係一件好agresssive嘅事…」擔心外間覺得他不自量力。Remy還說,很想跟Serrini合作。節目尾聲,Do姐給Remy一個願望,他想了很久還沒想到,Do姐說:「證明佢冇成日諗呢啲嘢,係一個好踏實嘅人嚟嘅。」最後他想到了:「MIRROR長長久久!」Do姐微笑:「你真係乖。」
香港人都好驚冇左mirror
驚冇左化妝師好過啦
驚阿mo企得返喺身
Mirror可以無Jer
Jer唔可以無咗Mirror
阿mo都好驚
唔好再提
好多人有Ptsd
因為知上弦成員都可以單飛 冇左佢地支撐mirror佢就冇工開
睇文筆已經估到係娛壹寫
娛壹出mirror新聞最快手
mirror呢段時間算係最香港樂壇最黑暗時期

d新歌難聽到 今年有邊首真係唱到街知巷聞?

真係好慘 而家聽新歌都係焗聽kpop
Jer唔係jeremy
這個是浮尸
Remy
好心全職搞fanpage同應援啦
搞咩娛樂新聞page
Jer都係叫Jeremy
唔知點解 Viu d 劇係得尸兄冇份
加百9幾個hashtag
一個人廢嘅人先會驚冇咗,因為佢知單靠自己冇人會care 佢
本身就冇Mirror 有乜好撚驚
鏡報
醒過隻廢貓
依家先後悔
只要其他藝人提到鏡就會出新聞
好撚煩
無咗Mirror連登就無野可以囉嚟笑
仲有好多
例如白紙
池袋花美男
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞