致曾經喺愛情上失意過嘅你

57 回覆
113 Like 10 Dislike
你重想唔想信愛情呀?從來人一開始會選擇相信,但慢慢經歷過唔同關係嘅洗禮,嗰種天真而浪漫嘅感情關係,會俾種種現實嘅情況而漸漸糜爛,到呢一刻你重可唔可以諗都唔諗選擇相信?

我比喻愛情係一個溫泉初歌會選擇不顧一切跳落去,縱使渾身發紅,亦嘗試將自己生活方式融入另一半,雖然過程會好痛苦。成為有經驗嘅人後,會慢慢由腳尖浸泡到全身,其實你唔係怕投進愛海,係你怕不顧一切下再受傷從來所謂拜金女,背後往往試過一段純真嘅愛情,受傷後唔再相信愛情,物質先可以陪到自己。與其話嫌惡,我會更加同情呢類人。

咩係愛?愛係給予,係成長,係責任。愛情冇利害關係,係我可以為你真心付出幾多,唔係因為你係我老細,係因為我愛你互相扶持下大家成長,喺難關面前我重有你,係你喺我以為絕望時俾我知道重有你鼓勵我最後係我願意為你承擔更多,亦都係男人婚姻嘅目的,正正係我想喺自己膊頭添上你同成個家庭。

愛情其實冇你諗咁複雜,或者複雜嘅係你嘅諗法,同埋社會中人與人嘅相處。到最後我仍然選擇相信,相信自己有能力俾到未來對方。

你,重相唔相信呀?
10/10
加油啊期貨巴
原來heymandi都搵到瘦底sp
https://lih.kg/3228331

利申睇到條片事主反思咗一下,其實天真冇錯,錯嘅係呃佢條仆街,所以希望事主唔好對愛情咁悲觀,每個人都值得愛與被愛
唔關我分手事,都算單身咗排,純粹秋天感觸下,相反自己呢段時間沉澱緊,諗清楚想要啲咩先再拍拖
唔相信
撞親個腦阿
兩個post都唔派膠
不嬲有兩面
點解?
巴打最近兩個post都咁高質嘅

受傷過 不過仲想相信愛情
純粹最近有感啫
未有對象姐
唔相信
因為擔喺膊頭到但人地當你臭四
G持
或者睇下嗰個人係咪認真處理問題,有為未來打算,就知值唔值得同佢結婚,拍拖永遠係口頭承諾,結婚係白紙黑字嘅承諾。承諾唔係廢,係嗰個人俾嘅承諾係廢啫

無論莽漢才子佳人都離唔開情誼二字
離開了就無聊活在世上
但卻會令人痛苦萬分
每個人生命當中都要面對不好嘅情
無止景地為情而掙扎
一次又一次咁刺痛人嘅心
唔信
連自己都唔識愛自己
點去學愛人
又點去期待有人愛自己
總有一個值嘅
唔再敢相信
一日被蛇咬,十年怕草繩
就算個心中咗無數嘅箭,只要一個,一個可以永遠嘅人,以前幾痛都值得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞