[合約法] 終止合約無consideration,唔計estppel/waiver 係咪無約束力

35 回覆
3 Like 4 Dislike
lm學嘢
覺得我柒頭唔想答留粒膠都好呀
諗得咁複雜做乜
1. payment in lieu of notice本身就有employment ordinance 保障
2. 退一步講,就算冇employment ordinance保障,你簽termination agreement,其中一個terms and conditions就係收payment in lieu of notice,已經當作有consideration,佢冇比就視作違約
3. 需要用deed去簽的只限於其中一方無條件給予對方額外權利或免除對方責任(例如waiver),但你收取payment作為解約條件又點會需要用deed?
4. 再退一步講,就算當作termination agreement冇效,等於原本employment contract仍然未解除,仍受到原合同保障
多謝教學

呢個情況個termination 係僱主行使權力,其實我無得揀唔accept,呢個情況都算binding?

sorry for unclarity,估唔到漏咗咁重要嘅嘢
同埋最大問題係唔termination agreement 唔binding 的話
佢咪可以揀返summary dismissal
呢個情況佢就可以揀唔俾payment in lieu of notice

所以特別係想知佢有冇得咁轉summary dismissal (我估答案係有,法庭以前爭議呢樣嘢都要用waiver 答)
同埋有無得收返payment in lieu of notice ( 係呢個位唔肯定 )
termination係雙方嘅權力
原有合約一定會有termination clause
如果冇 勞工法例會包底雙方各有termination嘅權力
好難想像僱員想辭職但法律上唔容許佢咁做

ps 只係讀過一堂business law
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞