[PS5/PS4] God of War Ragnarök 集中討論區 4

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
已解決
最後load返個再舊啲既save
呢隻似係識讀指令飛走
暫時淨係知雙刀撞埋去可以屈佢
想問下midgard地圖係咪唔同左?
我記得4年前玩戰神4果陣midgard明明好大巨人屍體 山鹿丘陵果d好似都冇哂
成個最終關都好鳩,好明顯係唔夠時間製作,趕住完工
見update左
點樣開相片模式?
係咪搭𨋢上去個位?
想問「烏爾德之井」個入口喺邊?

揾左好耐
要跟d狼搵
印象中好似企係度等d狼叫吠會望果個方向行
打幾場怪先去到真入口
之後一路過關斬將就自然會到
搞唔掂就上youtube睇攻略
上車,跟狼頭方向走就一定搵到
耐唔耐停下,睇下d狼個頭向咩方向
唔係wor,劇情上其實佢個結局我好收貨
qte冇上集咁大場面就真係失望既
其實今集ragnarok 劇情上除左某幾個位我覺得有少少突兀之外,全個流程我真係好滿意。

之前有玩過戰神既應該好大感觸,由舊戰神時代kratos純粹一個殺戳破壞機器轉變到萬人景仰反抗暴政同統一九界既真戰神,kratos父子既互動,Freya同kratos既互動,以至配角如矮人兄弟,thor家庭,每一個人物既刻劃同成長都好飽滿。
有幾幕真係睇到fans會眼濕濕,例如kratos睇最後壁畫,kratos向矮兄跪低求祝福,atreus 離開前逐個逐個講感受果part

硬要數既話,都係有幾個位幾突兀。
1:奧丁殺左矮兄之後,kratos即時反應竟然係突然厭戰想退隱返屋企?明明一開頭奧丁提議講和都一口斷然拒絕,kratos又當哂矮兄同矮弟係親人咁,無論為正義定為復仇都應該即刻同奧丁宣戰啦下話。
2:改變心意,肯做8界統帥一開始講明為復仇,之後見到人類炮灰就即刻話戰爭應為正義不為復仇。如果加插多少少懺悔回憶成件事應該會好少少
3: 矮兄葬禮竟然冇Atreus呢個真係點都兜唔到,完全唔岩人設
呢個位,爆機之後好似冇得繼續前行?
點樣叫女神射毒箭?
1)畫面係有人拎矛指揮8界打奧丁,當初解讀係覺得只有提爾先有呢個號召力先自以為係咁,實際係拎住無限矛嘅光頭指揮都係符合預言畫面

2)菲嘅做法係生前一直陪光頭解開心結同隱蔽預言唔想佢做決定有顧慮而係由心決定(預言係讀心佬傷害洛基而被殺變為光頭保護洛基而出手,起因唔同引致結果細節有出入),尤其是光頭喺希臘嗰時見到一班人一直迴避預言但間接實現預言

3)未來嗰幅畫顏色似光頭新抱黑妹畫,可能係講佢救左其他8界之後被人敬仰畫面

4)因為無限矛特點係每把矛都係本體,讀心佬分唔到光頭引爆係邊一把(打嗰時要插地等佢行過黎引爆就知)

5)諸神黃昏時有兩條蛇喺同一時空,同雷神打係鐵樹林嗰條而打到番過去沉睡,慢慢成長成第四集嗰條,但呢條第四集出現嘅成年版大蛇喺米德加爾繼續冬眠無去參加諸神黃昏
反而想問弗雷冇葬禮既同樣為大戰冇咗條命
唔係咁用喎

你著左套裝 赤手空拳+ 格檔會上毒

女武神自己有技幫手上毒
5) 條蛇係洛基整呢個伏筆好似無乜用咁,求求其其帶過就算
神話入面世界蛇同巨狼芬乜春都係佢生出黎
而家呼應返呢兩隻野點解會同loki有關連
同點解上集可以見到世界蛇姐
未來果幅畫唔係老婆畫㗎咩
想問點解係alfheim搵唔到邪惡姊妹加冷血人狂戰士碑文
明明睇compass已經係附近,但風沙咁大,見唔到個碑
應該係要放左隻神獸冇左沙塵暴先可以做其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞