小朋友小朋友疑被狗咬險毀容,母求賠償展示單據一萬蚊買魚

688 回覆
49 Like 476 Dislike
邊個教佢地搵左律師就可以兇到狗主私下賠
你唔好轉移個重點先,究竟係咪隻狗整傷個細路(不論係撞跌、爪傷又好),如果唔係,個細佬就咁自己整傷,點解個狗主起初肯賠錢?
依家啲陪月幾錢一個月好誇張
隻細路攻擊隻狗又點計
睇唔實個細路 搞鳩人隻狗都叫反支那人
漁護查完話無事喎
有驗傷報告?
個老母支那西有撚辦法?
佢前設已經錯左啦
隻狗無咬人
佢仲死雞撐飯蓋
搶乜學位醫院住宿
你夠能力就會有學位
你有耐性就會等到公營位
我生活上就唔覺得佢地搶,如果有能力嘅,個學位同工作崗位依然會落係自己度

我係香港岀世,父母都冇講唔正廣東話,但我對大陸落黎嘅人冇反感,冇覺得佢地對唔住我哋
揸車上好似永遠係行人有優先權
人係優先過車,所以都係車保賠
我轉移重點?
你話法律唔接受
我先問返你係邊條法律
而家係邊個轉移重點?

賠錢係人情, 唔賠係道理
你唔小心整到人都say句sorry幫手搵塊膠布啦
佢有同理心想俾錢cover醫療, 你就唔好講到人理虧先得㗎
想spin都唔係咁spin丫大佬
有幾個人證見到事發經過
主動留電話幫狗主
即係隻細路係條街見到人/狗想整就整
人地點都唔可以有反應任你整?
咁你訓練啲細路去人地工場撩啲看門狗囉
個報告就係漁護話唔係咬痕同唔告
你係咪有細路,乜都細路大曬
有報告講係佢講?
隻狗咬傷人唔洗賠?
你有無驗傷報告?咁你無睇過都係斷估既姐
有驗傷報告?
1. 犬主確認大型犬導致小朋友受傷
大型犬犬主阿May表示:「如果隻狗係人,小朋友喺後面拍佢,佢自然反應當然係擰轉個頭,只不過係佢個嘴長啲、牙尖啲,掂到,其實個小朋友都哄得好埋下,好慘呀俾人屈,我哋養寵物當正佢係仔女,唔係我個仔主動攻擊佢,我要澄清呢一點,唔係淨係一個證人咁講。」[1]

2. 漁護署書面回覆只確認
a) 犬隻無狂犬病
b) 證據不足起訴
但並無提及咬傷。[2]

[1] https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/840773/%E6%9D%B1%E5%BC%B5%E8%A5%BF%E6%9C%9B-%E7%94%B7%E7%AB%A5%E8%A2%AB%E5%92%AC%E7%8B%97%E4%B8%BB%E7%96%91%E8%A2%AB%E6%95%B2%E8%A9%90%E8%B3%A0%E4%B8%83%E8%90%AC-%E6%BC%81%E8%AD%B7%E8%99%95%E6%8C%87%E5%82%B7%E5%8F%A3%E9%9D%9E%E5%92%AC%E7%97%95

[2]
成班人剩係睇結果但唔睇成件事嘅動機同經過
話係隻狗整到細路就一撚定係狗錯
主人一定要賠
殺人都分謀殺誤殺教唆自殺啦

而且狗主最初都有話負責返醫療
始終冇人想發生呢件事
係有人獅子開大口+想食住狗主一世咋喎
報東張搵律師嘅又係邊個? 想製造輿論嘅又係邊一面?
我聽到都覺得戇尻,講野冇邏輯咩野兩手空空,一定要有架生先叫打架,我兜野星佢兩巴都可以唔叫打啦,我兩手空空之嘛
細路仔大曬?
隻狗坐係到你去搞鳩人扮受害?
咁你想點
但係又 好似無乜北方人Mak姓
不過我覺得成個思維真係有人話肯賠就獅子開大口
大咬不成想圍爐但fail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞