移民撚唔好幻想融入到當地圈子

123 回覆
121 Like 546 Dislike
關我咩事
你係咪on9?
其實佢地移民關你咩事

有苦都係佢地自己食番又影響唔到人
香港都唔知係邊
你估你咩
講幾多廢話都冇用
就算人留港,錢都唔會留港使
大把人年年萬萬聲買amazon都唔會係香港買野
香港經濟好丫
執多幾間鋪啦地產霸權
港豬永遠都做唔到人地咁豁達
反而喺英國
同阿差做朋友
仲易過同歐洲人

而家最幫我嗰班人都係阿差同南亞人
平時喺香港歧視開嗰班
我其實移左民之後真係融入到當地圈子喎,未去到好熟,但其實外國人都唔似香港人咁個個禮拜約出黎見面個食個飯行個街種生活黎嘅,都唔會不斷復機,比較重視私人空間,只係我唔覺得難識到朋友,外國人定香港人都好,你去到邊都不嬲要主動參加d 野去識d 人架啦,我都唔覺得我去個度歧視特別嚴重。反而覺得佢地批評冇咁嚴重,做錯野都冇乜所謂。

其實去之前得有擔心你講嘅問題,所以15,16 緊,但過左黎真係心諗點解唔早d 過。香港有佢嘅好,賺錢多,但外國都有佢嘅好,我少左洗錢落虛榮野到。

不過大家都會覺得香港係中國一部份係真嘅,但暫時黎講大家都知香港係邊啊,我又唔係移去d 鄉郊細城市。
IT唔少阿叉同東歐同事o係香港
英國的確係全民就業,但經濟都好差
我睇開世界觀 觀世界

其實佢只係成功描寫香港人係幾咁閪幾咁種族歧視到出晒面
樓上有兩個覆我既原來一早block晒
我貼相都係回應番樓主呢件分化撚果句有排嘆
係呀真係有排嘆

識到local唔通又影相又合照掉上黎咩你都on99
同埋識local係睇你怕唔怕醜同埋個人摺唔摺姐,
係度唔計親戚咁樣識,
淨係行山打波露營都識到幾對local couple同朋友.

自己留係香港用香港果套狗眼看人低既睇法去講出黎,
真係人唔笑狗都吠
重點係留港定移民既大家根本無必要互踩,
我都會希望係香港既大家快啲唔洗帶罩唔洗用垃圾安心.
但對住樓主同覆我果件五毛理性中立黃呢類人型垃圾,
真係大大力屌唔洗客氣
淨係識開埋晒堆垃圾post製造分歧
邊樹有跌Mon? 摷出嚟睇吓?
毒撚有樣好
還掂去到全世界任何地方都唔會融入到
無論移民去邊都無撚敵
我地香港人高級人種
去到外國唔算搶
係跟隨外國嘅規矩貢獻比外國
fair deal黎架
記住香港人移民同大陸人黎香港搶資源唔同
至於有咩唔同我分唔到
交比其他巴絲補充
又唔可以話全民就業,係勞工短缺啫
下?好多人移英 話兩個小朋友讀幼稚園/小學唔使錢,唔叫搶人資源?
大過左 升上大學又唔叫搶人學位?

咁大陸人落香港一樣有交稅,點解又叫蝗蟲?
睇得出鬼佬唔鐘意 東亞黃種男
佢地剩係鐘意東亞黃種女 就算條女完全唔識英文 都冇問題
同中東佬 南美人 易fd 好多
鬼佬睇黃種男
覺得樣衰+ 唔似男人
如果你成身肌肉+ 180以上+sporty+陽光+ 識搞笑+有口才識social+多女溝架話 會比較易同鬼佬fd

講緊北美
英國唔知
真 我都學緊 第日支那仔咁多 唔識講 留係香港搵唔到食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞