移民撚唔好幻想融入到當地圈子

123 回覆
121 Like 546 Dislike
其實成個人種文化都唔同,真係唔會融入到,好多最後都係群番支港台然後上IG打個卡話比人聽係外國幾CHILL識到幾多人
你班仆街偏見撚唔肯姐
人地外國講平等 你班連登仔又當人死左膠
同香港老一輩果班一鳩樣
成日覺得外國好多歧視 但其實自己係最撚多偏見最多歧視
一日到黑喺度講啊叉阿叉黑鬼黑鬼
我喺澳洲不知幾多鬼佬同其他亞洲friend
睇你有無心0既姐

我有個中學女同學本身唔讀書英文勁屎
中五先去英國讀書
佢本身勁外向
鍾意同D鬼妹鬼佬黑人一齊蒲
英文都變得好好
好多年前返左黎香港仲同個鬼佬結埋婚

亦有個friend係有少少家底
屋企本身開裝修鋪
中五之後去澳洲讀書
讀左一年都無就唔知衰咩比人踢出校
簡單一句講下 依家樓豬人係咪外國先
唔係嘅話就唔好咁撚多廢話啦
你出過國未?成隻台狗咁好似未坐過飛機咁
井底
唔通樓豬話你知佢喺唐人街做中菜館waiter 咩
又BLOCK一件, 開心
澳美加本身移民立國 可能會好d
英國唔駛諗,印度非洲牙買加裔融入度都高過黃種人
同香港既南亞裔落地生根左都打唔入主流圈子一樣情況
返工識咗班乜色都有嘅同事
家下放工一齊玩仆街芒
有同事順路就會車我返屋企
閒時有白人姨姨帶我去超市、返屋企過節
華人姨姨就間唔中煲湯我飲
咁我是咪人生勝利組?

唔洗講咩印度人起香港
香港人連自己香港人都會歧視啦

呢個世界咩人都有
咩地方點都會有歧視
但最重要係你自己點睇自己
係咪比人地歧視你一兩次係咪要收埋自己、死返入去個舒適圈到?咁會唔會脆弱咗啲呢?

如果你自己形住形住唔嘗試嘅話
遲下就同果啲回流廢老一樣
淨係識講外國點唔好

都生活到嘅
大把強國人起外國都係對住微信嚟生活
係香港都融入唔到本地圈子,所以移去邊都無所謂
十二三歲都學唔到呢啲本身智商有問題
英國真係全民就業wor但經濟好唔好就係另一回事
大陸人落香港 搶資源 搶工 搶學位 = 蝗蟲,神憎鬼厭
香港人去外國 搶資源 搶工 搶學位 = 港蝗,一樣神憎鬼厭
60年代英國啲學校唔識字都推你升上去
鳩鳩下就畢業
你估全世界啲人都好似你咁閪咩
Cls ching 型到
唔好話外國,毒到喺香港都冇圈子,根本唔存在呢個問題
你講到好似自己唔係有色人種咁...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞