移民撚唔好幻想融入到當地圈子

123 回覆
121 Like 546 Dislike
情況猶如呀叉移民黎香港
你身邊有無呀叉frd?
普遍呀叉係邊到讀書?返緊咩工?

即使係有錢呀叉都改變唔到普羅大眾對佢既觀感,
更何況黃種人個朵已經夠差

當然有班人以為外國好好,大家一定包融你,唔會歧視你;奈何當地人連香港都唔知係邊,只係知道而加經濟差,你班黃種人仲過黎搶工搶樓搶書讀。

身在福中不知福,有排你嘆呀
除咗支港邊度經濟差?
英美都全民就業喎
全民就業都講得出 ching 有少少離地
佢就係個啲憑感覺以為外國就係世外桃源種撚屌
英國百分之三失業率
美國直情想加息加到啲人失業去打通脹

你哋係咪睇得多本地報紙誤會咗國際政經局勢?
英國失業率3.6%=全民就業
香港失業率3.9%=經濟差
我屌你老母
未慣咩
香港咁多人移民走咗去英國
香港失業率都仲高過英國一成咁多

你識唔撚識架細佬
我諗移民第一代都預咗融入唔到
第二代都辛苦
去到第三代先會好啲
各行,或者各城市,差異都好大。下下一碌鳩打晒成英國冇咩意思,套用天文臺張 meme 就係,你失業融入唔到啫,我返工融入到喎
五毛驚到
同你持相反觀點就屈毛,好低汁呀

係既係既
真係有排嘆
哇屌你老味,你個圈子成個local咁,勁
笑死人。 你4捨5入?
笑死。 影埋d on9相就以為自己local?
擔心下自己點融入支那圈子好過啦
人哋喺外國點生活都好啦,唔洗你擔心喎
樓豬係咪個啲自己無得去所以好提子人地
嬲嬲地就開下post踩下人地俾自己個心安樂啲
好喇 呢次我撐你
阿差三代住香港人
識講廣東話香港人都唔會當佢自己人啦
樓主睇中文媒體,活係我們最幸福既世界入面
咁都好過生於香港長於香港嘅香港人比港共那人歧視,照你條柒頭五毛咁講,橫掂都比人岐視,響個自由嘅國度比岐視總比響獨裁支港岐視好
差你少少啦,冇公屋份人情味
連登真係多好人,成日擔心我哋生活成點。
我會努力融入。不過真係有d難,佢地好鍾意睇電視,咩love Island 奧雲個女之後點。I am celebrity 玩邊個星,真心我冇乜興趣。同tvb 一樣停左係80s
好彩世界波。成班同事玩WC sweep多啲話題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞