[💳] 信用卡討論區 (12) 咪再問年費

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。

*唔好再問信用卡年費 99%有得免
支持強哥
蛋哥

儲開里數,本身有獅子白金,dbs black,eminent vs,ae cx elite,如果想再儲多d,巴打們建唔建議出埋sammi好呀 俾d意見

儲開里數,本身有獅子白金,dbs black,eminent vs,ae cx elite,如果想再儲多d,巴打們建唔建議出埋sammi好呀 俾d意見

BEA FLYER樓主冇改到
而家240K就得

佢今期個迎新 無得輸
仆街。 建行港航果張卡reject左我。 打電話黎問長問短。 我做地盤。 點up得出總寫字樓地址呀

其實我係上黎問。 其實我係想幫人交學費賺分。仲有咩卡好申請

20k month , 想申請第一張卡
仆街。 建行港航果張卡reject左我。 打電話黎問長問短。 我做地盤。 點up得出總寫字樓地址呀

繳費嚟講HSBC白金卡每個月有10000蚊可以賺分

我8月尾將會交成7萬銀學費。想食盡佢

最近我都有申請ccb 卡
極之麻煩,我好後悔申請左
首先打黎問長問短,聽一輪條款
然後前後問左幾次office電話
話唔方便俾,死都要我內線
之後google見有人試過留總機,cs係都要經hr搵呢個人,最後搞到收warning
一見到呢單野嚇到我差啲打上去取消申請
同埋明明話報稅表得,俾左又話要新果份工先得,果下幾想投訴,寫明得又唔得
然後仲未完,收到卡竟然發現係要用郵寄啟動
到早幾日用卡,上網買野又無啦啦cut我單

講清楚親身碌卡定網上繳費,
兩者差天共地。

之後google見有人試過留總機,cs係都要經hr搵呢個人,最後搞到收warning
同埋明明話報稅表得,俾左又話要新果份工先得,果下幾想投訴,寫明得又唔得

總知由申請過程到批卡到用,都係煩到極點
我寧願最初無申請過

最On9係打電話去寫字樓搵我。 我屌你老尾 講到明做地盤。 你點撚樣搵我呀。 痴撚線

兩者差天共地。

網上繳費。e banking

兩者差天共地。

網上繳費。e banking

咁無了

佢今期個迎新 無得輸

其實我個人唔鍾意分得太多卡去儲里數

Btw 梗係出啦,sc 而家個迎新咁進取,不過我建議九月十月先出卡,你懂的

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞