點樣令bb貓唔好咬人

67 回覆
2 Like 1 Dislike
Pish 仲未解決到
我隻貓兩歲但唔知點解一到朝早四點就會咬醒我
我搵被com住自己仲會踩我個頭
其實係因為貓個本能係要去捕獵,如果同佢玩得唔夠,佢就會當左手指腳指係獵物去咬。
所以如果同主子玩得多,啲玩具玩到好似雀仔呀蛇咁,就可以減少佢當左你手指腳指係獵物嘅機會

我都係上網睇My cat from hell到學反黎。。
幾有用,學識有時點解貓貓會做岀咁嘅行為
其實係因為貓個本能係要去捕獵,如果同佢玩得唔夠,佢就會當左手指腳指係獵物去咬。
所以如果同主子玩得多,啲玩具玩到好似雀仔呀蛇咁,就可以減少佢當左你手指腳指係獵物嘅機會

My cat from hell Season 9 ep6
其中個case同樓主一樣
隻貓b領養反黎但係有是咬腳趾

我日日用逗貓棒同佢玩幾個鐘嫁
玩到佢攰到要趴係到抖
但佢一見到有腳係地下行
突然叉足電咁 又追過 好崩潰

我日日用逗貓棒同佢玩幾個鐘嫁
玩到佢攰到要趴係到抖
但佢一見到有腳係地下行
突然叉足電咁 又追過 好崩潰

樓主隻貓幾大
想問點樣令主子唔好咬我 佢依家兩個月唔知佢係玩定點 次次一掂就咬手指 我屋企人落地行又咬腳 打佢頭仔屁股又試過 咬我果陣我叫痛又試過 指住佢話no 佢無反應嫁 究竟要點教佢

細過我老豆隻貓咬佢,佢咬返隻貓,隻貓呆一呆走左,之後唔敢再咬我老豆。
不過我老豆一咀毛
次次都係隻手搽黃蓮水
扮狗吠
你 用手摸佢果時如果佢咬你,你就伸就手指入佢 喉嚨,我果隻我咁做左幾日佢就冇再咬我
搽D白花油起手度, 佢一咬就即時彈開幾尺遠.....
跟住好多年都唔敢咬我了
BB係咁架,我果4隻好細個果陣隻隻都係咁 等佢地大個就唔會
播佛經感化佢
我記得有人教隊隻手指入佢口,佢會避唔會真係篤到佢喉嚨
不過好似都仲會咬
其實咬多排就唔再咬
一咬你就用手細細力壓佢條頸
利申 兩隻都係咁教 一錯就壓 佢地好自然就唔會再做
用手指試過一排 之後轉咬虎口位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞