居屋2022 (20)

979 回覆
3 Like 4 Dislike
單位分佈:2022年新居屋8926個
三房兩廁 (555平方呎):裕雅苑780個
兩房 (434 - 479平方呎):裕雅苑900個、愉德苑171個、驥華苑31個、安秀苑395個、昭明苑38個、啟欣苑440個 = 1975個
一房 (371 - 447平方呎):裕雅苑1140個、愉德苑222個、驥華苑124個、冠山苑264個、安秀苑983個、昭明苑328個、啟欣苑520個 = 3581個
大開放式 (272 - 329平方呎):裕雅苑480個、愉德苑150個、驥華苑93個、冠山苑231個、安秀苑528個、昭明苑228個、啟欣苑560個 = 2270個
細開放式 (186 - 189平方呎):啟欣苑320個

大開放式(約280平方呎): 裕雅苑480個,安秀苑528個
細開放式(186平方呎) : 啟欣苑320個
安秀終於清零
Lm
礦場破處未
破咗啦
綠長四成叫到 七百幾
白長六成叫到二千一百幾
按返個比例係白表逢二進一
等綠置居
沙田球場真係未必起
因為當時用左好多錢整球場無耐
又話要拆比人屌到仆街
加上而家香港體育正苦投注度高返d
唔關個球場起唔起樓事啦
而家你唔係望河個兩邊就一定係望樓/望工廠
比我會揀低層公園景
原來安秀A座一層30伙8部lift....
密過公屋
原來有條街叫安秀道,係安達果度....
安秀苑就係山頂....
呢D係咩野改名方法....
唔好傻,而家係一定會起規劃晒
2房淨返唔多了
有1/18揀已經好好
2/3/4樓ge勇者
唔係1樓我都OK
唔計空中飛人,如果一樓係獨立渠可能安全過二樓
無知一問, 呢幾層係咪有問題?
GOOGLE 「爆渠」「污水倒灌」「新居屋爆糞渠」
其他噪音、垃圾、空中飛人相對算小事

其實5樓都安全,4樓或以下都有機會出事
想問下期居屋係咪下年3/4月公佈
4同5樓有咩分別

東涌好多公屋同住宅起緊,雖然有人話到時巴士班次會密啲同交通配套完善啲,但我覺得繁忙時段都係冇位坐同逼巴士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞