[IA] 入境事務助理員 2017 6

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
613vetting 終於收到ercall

巴打幾點bet?

巴打幾點bet?

Vetting?
而家入面得番一班
月尾入班既 要有心理準備比人 到暈
Btw 加油

新班俾人小琴反艇係基本啦
話知入面有幾多班係度

ching 知唔知7月31號入班的再下一班係幾時?

唔清楚
好多變數架
本來收到風話頭班7月頭入添

巴打幾點bet?

3點
有冇5月31 fib既巴絲收到vetting?

睇落已經派完
請問 FIB係問咩題目多 應該專攻咩部份?

immd網,溫熟d部門架構

小小個人經驗

三個阿sir / madam
一個問部門野 睇下你有冇溫書 了唔了解份工
一個問自身野 睇下你性格興趣 學業個人經歷
一個問情景題 睇下你應變能力 轉數快唔快咁

三個問野既時間唔係平均的
所有野中文問中文答 英文問英文答
會隨時轉language問

自我介紹一定要準備
講下屋企環境 講下學歷
講下興趣 講下番工
呢兩樣好有用 從中講下學到咩 對做人有咩幫助
令到佢地有興趣既話 佢地會問多你好多野
但問自身野既時候個氣氛會舒服好多 輕鬆d
問得多部門野 一有野唔識就會緊張

點解想係度做 個人就覺得講唔講都得
因為呢d答案都旱下 阿sir聽到悶或者覺得你係背書

英文佔幾多 佢係咪會就住用啲易明既字同慢慢咁問

我果陣得一條英文情景題

正常速度 正常字眼

我想問自介你中定英?
我係月尾入頭班既絲打
見到有啲巴絲話fib俾mdam/sir串到飛起,擔心冇希望。想當日我俾個madam同sir串到勁冇信心,點知都俾我入到,所以唔洗太擔心啦!
最重要係佢串你,你都要笑同show到信心出黎啊!

有咩問題都盡量解答巴絲,不過唔好問我體能會考咩呢啲on9問題

絲打你比人串嘅時候係用咩心態去面對 先可以保持有信心?
我自問都保持冷靜 做好心理準備比人串
最後都fail左
GI雖然唔問部門問題 價值觀果d

但硬係好驚佢會問

有得改期架 好似係

睇落已經派完

派完啦應該, 相信仲會call 多1-2個

睇落已經派完

派完啦應該, 相信仲會call 多1-2個

ching你幾號vetting? 有er call嗎?

小小個人經驗

自我介紹一定要準備
講下屋企環境 講下學歷
講下興趣 講下番工

我果陣得一條英文情景題

正常速度 正常字眼

我想問自介你中定英?

5月4-6號報名既巴絲琴日(星期五)有冇收到FT通知?

有得改期架 好似係

但email寫 遲到或未能於指定時間參加體能測驗或小組討論的考生會被取消資格及不獲另行安排。

有得改期架 好似係

但email寫 遲到或未能於指定時間參加體能測驗或小組討論的考生會被取消資格及不獲另行安排。

之前係度都見到有巴打試過又係咁,都成功改期,你試下打電話或email去問下啦
有冇巴絲試過未夠10日就收到fib email
想問下group in你地問過咩題目

我group jn 完一日後就收到fib

想問照常係十日內定十日後先收到?

想問照常係十日內定十日後先收到?

我都是10日內,其實好難講
較早前得IA FIB,但黎緊IO開始FIB
所以 IA FIB出現微遲 唔出奇
唔代表冇的 等下吧

小小個人經驗

自我介紹一定要準備
講下屋企環境 講下學歷
講下興趣 講下番工

我果陣得一條英文情景題

正常速度 正常字眼

我想問自介你中定英?

如果真係唔識答,或者聽唔明英文問題,應該點樣答好

早個批咪好快
7月gi 個批 仲叫緊春

早個批咪好快
7月gi 個批 仲叫緊春

6月果批都等左20日啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞