入門級 iPad 修改設計 不再提供圓形 Home 鍵

88 回覆
48 Like 13 Dislike
日本網站 MacOtakara 日前發現 Amazon 網站賣家 ESR 發售,iPad Pro 12.9 吋(第六代)、iPad Pro 11 吋(第四代)和 iPad(第十代)的保護殼。上述 3 款 iPad 均未發表,要不是廠商杜撰新產品,否則就是提前將未發表的 iPad 型號公開。

新 iPad 改用 USB-C
三款全新 iPad 保護殼中,以 iPad(第十代)的設計最讓人注目,因為沿用多年內置 Touch ID 指紋辨識的實體 Home 鍵消失了,機身改用類似 iPad mini(第六代)的設計。消息指 iPad(第十代)會改用 M1 處理器,而且會由 Lightning 改為 USB-C 接口,Touch ID 則會整合到機頂的電源鍵,跟 iPad Air(第五代)類似。

沒有實體 Home 鍵
其他配置改動還包括全新設計的音量鍵、FaceTime HD 前置自拍鏡頭和支援 Apple Pencil(第二代)的磁吸式接口,值得留意是新保護套並不對應舊版。早前有消息指 Apple 計劃在 10 月舉行發佈會,發表多款 iPad 和 Mac 新產品,不過《彭博》的 Mark Gurman 則認為 Apple 只會以發新聞稿方式公佈新產品。

https://www.eprice.com.hk/pad/talk/4469/68949/1
ipad gen 10 用m1
會唔會太癲
好似吹大咗
你係咪諗多左
Cut撚咗佢啦 改到3個都咁似
我咪話咁都信太癲
同iPad air有咩分別?
咪同ipad air 撞左air 出左半年多啲
個mon隔層玻璃,差好遠
所以篇野都唔洗點睇
其實唔係好明點解ipad就整到power button做touch id但iphone就唔得
唔係不能
係不為

爛果:係唔整阿,你地吹阿?
唔好買囉
其實我唔想要power button touch id又廢又慢
base版最多咪俾粒A14你
agger,成日見啲友仔係咁吹奏 power button touch id,都幾肯定佢哋無用過
下代air 用m2咪差唔多
咁駛撚買air / pro
取消普通版 pro 照keep 120hz mon 搞掂
On9, A Series大把存貨仲同你玩M1

M1但加3千你又制唔制
2022年啦,Touch ID 9年前產物啦,仲科技大倒退jm9
明明face Id 仲安全同快過touch id
口罩始終唔方便,就算有face I’d 新版都唔係下下得
頂盡咪同iPad mini 一樣
頹PAD點用M1呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞