香港PMI半年來首次跌穿50重陷收縮 職位流失率創21個月最急

15 回覆
3 Like 1 Dislike
9月份標普全球香港特區採購經理指數(PMI)經季節調整後,由8月的51.2降至48,是6個月以來,首次跌穿50盛衰綫,反映香港私營經濟的景氣度由升轉跌。另外,企業亦陸續滙報,公司有員工遞信離職,跌幅更為2020年12月以來最急,商業信心仍處負面階段。

香港私營經濟現消極景象

標普全球市場財智經濟學家Laura Denman稱,9月份數據描繪出香港私營經濟的一個消極景象。有企業表示,由於限聚和客戶採購時舉棋不定,因此訂單需求和業務營運備受影響。

調查資料反映,僱員現離職潮,職位流失率創 21個月最高。基於上述情況,私營企業9月的營商氣氛維持負面,不過悲觀情緒已較上月輕微。但由於採購價格同時飈升,企業的投入成本創24個月的最大升幅,企業已連續2個月看淡業務前景。不過隨着疫情趨緩,而入境旅客的檢疫規定又進一步放寬,因此香港私營經濟有望於未來數月反彈。

企業減產幅度為半年以來首見

報告又顯示,企業減產是9月PMI回復跌勢的原因之一。減產幅度為6個月以來首見,原因是疫情衝擊下客戶需求轉弱。新出口訂單與來自內地的新增業務明顯萎縮。而客戶需求低迷亦影響了企業的採購活動和積壓工作。
正常,唔好以為有班人走咗,公司就要加人工搶人,留港嘅就有機會上位,真係妙想天開。

外資唔係開善堂,冇生產力未夠班咪係第二度請,亞太區域總部唔一定要放香港,況且後疫情時代,大家都可以work from anywhere。如果同一樣嘅人才,點解要係香港畀溢價,更加唔會出高價係香港請次一級嘅所謂人才。
當市場唔係經濟差而炒人
係各行各業都有大量流失
人工冇人做

代表d咩?
個個發左達?
即刻遞下CV
長期移居
去英國旅行30年
短期會有一浸。但係如果經濟發展停滯,最後整體都係會縮。
可能而家加30%人工搶人。但係蝕到咁上下就成檔嘢摺。

香港根本已經係failed state. a sinking ship.
唔係你唔認就無事。
美元係咁升
唔來香港投資啦
香港殘
準備祖國救港
有人走
留低既做埋佢果份
跟住再有人走
留低既頂唔順走
之後請人
新人番工,一個人做兩份,見唔對路唔做
其他人開始走

無限loop
國安法好撚把炮架
真月經指數
生意好呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞