Apple Watch 用家討論區 (58) Apple Watch Ultra都有得炒?

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
Apple Watch款式總覽

現正發售
Ultra(2022年最新款,$6399)
Series 8(2022年最新款,$3199起)
SE (2nd gen)(2022年最新款,$1999起)

已停售,但仍有watchOS更新
Series 7(2021年推出)
Series 6 & SE (1st gen)(2020年推出)
Series 5(2019年推出)
Series 4(2018年推出)

已停售,亦沒有OS更新
Series 3(2017年推出)
Series 1 & 2(2016年推出)
Series 0(2015年推出)

Ultra vs S8 vs SE大小一覽

Ultra 49mm聽落好似大過S8 45mm好多,但個mm其實只係講緊錶殼嘅高度,事實上Ultra個mon唔係大S8 45mm好多(見上圖),只係平面mon令條黑邊粗啲同埋個金屬框厚啲保護住塊玻璃

GPS版 vs GPS+LTE版?

依家所有Series 2打後嘅Apple Watch都已經內置L1 GPS,可以記錄跑步、踩單車等運動嘅路徑。如果買最新嘅Ultra版就有埋L5 GPS,紀錄得更準確。

而GPS+LTE版可以俾用家喺手機唔跟身嘅情況下透過eSim打電話/收發短訊/用data上網(例如串流音樂、即時load地圖等)。

注意:
1. 家庭共享功能都要GPS+LTE版先用到
2. LTE功能要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台
3. 如果你有隻GPS+LTE版嘅Apple Watch而你冇相應嘅esim plan,你都可以當係純GPS版咁用

手機GPS vs 手錶GPS?

如果你落街跑步手機唔跟身,會用Apple Watch嘅GPS。
如果你落街跑步手機會跟身,用Series 0-7跑步嘅時候會用iPhone嘅GPS,用Ultra、S8、SE2開始跑步嘅時候會用你Apple Watch嘅GPS

新/舊錶帶可唔可以互通?

38mm (Series 0/1/2/3)、40mm (Series 4/5/6/SE1/SE2)、同41mm (Series 7/8)嘅錶帶可以互用。
42mm (Series 0/1/2/3)、44mm (Series 4/5/6/SE1/SE2)、45mm (Series 7/8)同49mm (Ultra)嘅錶帶可以互用

Series 8鋼係咪一定要連Hermes錶帶買?

唔係,你可以去Apple Watch Studio自己砌款
https://www.apple.com/hk-zh/shop/studio/apple-watch

可唔可以戴黎游水?

由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水,官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
專為運動撚而設嘅Ultra有100米防水,甚至力推好多同水底活動有關嘅新功能,有興趣可以留意下

注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AppleCare+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

買俾冇iPhone嘅小朋友/長輩有無咩問題?

官方介紹:
透過「家人共享設定」,家庭成員即使沒有自己的 iPhone,亦能使用 Apple Watch 來撥打電話、傳送訊息,以及與你分享位置等等。
以下功能和 app 一概不適用:心律不整通知、心電圖、經期追蹤、睡眠、血氧、Podcast、遙控器、新聞、家居和捷徑。

簡單啲嚟講即係最好幫佢地買埋iPhone

買唔買AppleCare+好?

官方介紹:
適用於 Apple Watch、Apple Watch Nike 及 Apple Watch Ultra 的 AppleCare+ 服務計劃,將保障期限延長至自你購買 AppleCare+ 服務計劃的日期起計的兩年,並提供不限次數的意外損壞保障服務,每次收取服務費 (Apple Watch 及 Apple Watch Nike 為 HK$548,Apple Watch Ultra 則為 HK$618)。

冇買apple care既價錢
https://support.apple.com/zh-hk/watch/repair/service/pricing

Ultra三款錶帶比較
https://www.youtube.com/watch?v=WZIJK3lNEes[/quote]
LM
國絲開 po 要留名啦

一路唔見新 post 仲以為黑奴開咗
留名
後加apple care使唔使去store check錶?
應該唔駛
我買電話都可以上網後加
我原本用AW6 LTE
今日收到隻Ultra
想問下有冇Ching試過錶換錶搞過個Network?
想轉移去新錶但csl又要人打去hotline先俾cut舊錶
打咗成個鐘都冇人聽電話
但又唔想喺新錶到被佢屈多筆
求解答
唔係自動複製?

我連新ultra 佢會自動複製舊s7所有設定去新錶
setup嗰陣會問你係咪改existing plan嘅device, 揀係就得

Btw 我sync 揀咗sync setting from existing watch
S5->Ultra
Smartone set up 嗰陣 activate就得,自動轉去新錶。
AOD 個通知顯示摸唔透
唔想WhatsApp,signal 呢d 係AOD下都show 出黎
熄左都仲係會彈出黎
bug 黎?
唔知係watchOS 9, 定隻ultra有bug...
原本用wayfinder錶面,style揀左minute,
今朝起身突然變左latitude,
點edit都轉唔返做minute,reboot都唔得,
最後成個錶面唔要,重新setup過新。
而家有隻s4 battery health得返80%。平時用完一日晚上得返~3x%,平時都係用黎睇下msg, 時間
想問
1) 值唔值得去換電再戰幾年?
2)換電大概幾錢?
3)有無換巴/絲換完粒電夠用2日?
Thanks
有冇人untra買apple care+
CLS
成日講用到最尾果個月整爛佢果啲係咪要買武器
撳個錶環一下可以轉架...
想知買左apple care+ 之後battery health 未低過 80% 去換電要比幾錢?
官網睇
錶多數唔洗換
未低過 80%都唔使錢?
唔洗
即係要打爆佢
Btw 如果低過 80%換電係咪成隻換翻新比你?
我戴咗一日條邊已花...
心諗有冇咁易花啊...
戴得ultra預佢花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞