消息:港府擬推出「三隧分流」新方案 紅隧東隧繁忙時段或加價20元

209 回覆
64 Like 38 Dislike
啱呀 100蚊都係中環2餐茶記
拆晒收費亭
加夠40蚊同西隧睇齊啦
嫌而家過海唔夠塞?
其實你講呢句野既時候 好懷疑你究竟本身有冇咩興趣愛好 定完全係死毒撚 淨係係屋企打飛機?

因為塞因為窮 所以唔應該揸車
行山都好多人 你又咁窮 係咪應該又要立法禁止你去行山
你想踢波 因為你窮 應該康民署應該終身禁止你book場
我覺得過海好多都係必要 (返工 傾生意) 先會過去
加到一嚿水一程都應該會塞
應該研究tko 過海啦 順便解決康城交通問題
唔覺

我平時坐住部勞斯萊斯

周圍都有堆爛車阻住我

加價可以令我車程快d
咁私家車同以上唔同 係豪華嘢嚟 唔似行山 踢波咁平民
仲有塞車會影響副有需要過海嘅窮人
新加坡 倫敦 斯德哥爾摩都有 congestion pricing
https://en.wikipedia.org/wiki/Congestion_pricing?wprov=sfla1
希望加貴d

等香港小d車

成日塞撚住

重要有自己私人空間咁臭串阻住曬
自動收費同人手收費亭無關係
政府好明顯係想推d人用公共交通工具過海啦

你講果d咩返工傾生意接仔女返學果d,只要成本一高點都會有人放棄自己揸車
至於將軍澳/康城過海既問題會用將藍隧道駁東隧解決
腥港政府做野淨係識收稅
環保政策又有咁 真係冇腦先做政府工
成班無車小學雞好似有份分咁
On 撚9
20蚊有撚用 渣得車番工仲同你計呢20$咩
應該單雙數車牌過海 公共交通工具除外
根本成件事就反智 搞鳩紅 東 都要力保西隧
同埋 塞車 最大問題係垃圾uber
無腦既on9
點阿,無腦無錢既on9
點解唔加到100,反正要揸車嘅人收幾錢都係會揸
攞來補貼下啲公共交通都好呀
窮司機要慳錢 結果「繁忙時間」前後一個鐘都變埋繁忙
私家車要比多咗 你啲巴士都唔好諗住有得走
結果真係窮既 就繼續喺已經飽和既地鐵站 比平時等多幾班車先上到

將東隧紅隧既塞車禍延去唔係揸車既人度 天才
其實東鐵過海鐵通車後cut左好多巴士,搞隧道都唔會有利窮人,只係令有錢人揸私家車更暢通
有師兄答左你啦 爬文啦小學雞
https://lih.kg/brKPjzV
#81 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞