Sony Xperia 討論區 (138) - 幾時出新機

1001 回覆
10 Like 2 Dislike

現貨區
Xperia 1 IV 細舖已跌至 $7180

關鍵字 | 4K 120hz 高亮度螢幕 | 85-125mm 光學變焦 | HDR 20fps 連拍 | 三鏡頭 4K 120fps 慢動作拍攝 | 8G1 流動暖蛋

新推出 癡晒綫散熱風扇 韭菜價 $1199

Xperia 5 IV 細舖已跌至 $6380

關鍵字 | 6.1 吋輕旗艦 | 5000mAh 核電 | HDR 20fps 連拍 | 三鏡頭 4K 120fps 慢動作拍攝 | 8G1 流動暖蛋

Xperia 10 IV 細舖已跌至 $2880

關鍵字 | IP65/68 防水 | 5000mAh 核電

Xperia PRO-I 全新機可低至 $6000

關鍵字 | 主鏡 1 吋 CMOS | VLOG 手把

傳聞區 sumahodigest 轉載區

香港特約經銷商 (香港行貨)

新機注意事項

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求
國絲lm
5ii唔想上5iv想轉會14pro, 但係好撚難放棄poweramp, newpipe, autosync呢啲神apps同ldac
Power amp真係神app
我當年唔知$8定16買咗
用咗十年都仲用緊佢

我唔意俾多次錢佢
*唔介意
痴那膠線巴打
可唔可以指點多d點解1ii > 1iii/5iii,,同埋邊部電量抵用d?
留名
xz出名水魚機啵
申利:前用家,隻藍色好正,但用一陣就又熱又慢

EMMC
因為 1II 少過熱
1III 早排七八月好易影影下相過熱

1III 續航 = shit
即係果500mAH只係幻象?
Lm
又 4K moon 又 120hz
有多 500mAh 都唔夠玩啦
1ii 8+同12+ ram係唔係有5g同無5g分別?
1II 全部都有 5G 㗎啦
係色嘅分別啫
8+同12+ 好似差700左右,係唔係應該要12+新手
上面巴打都講左,
不過我用過曬1ii 1iii 5ii 5iii 4部,
得出以下結論

1ii 續航同1iii@120Hz接近
但無咁易過熱,我敢寫包單拍4k120 1ii係遲過1iv 1iii Pro-i出過熱warning
但都兩年機,買二手留意電池仲淨返幾多

1iii好在tele 70-105, 有120Hz, 衰在888熱過865

5iii, 如果要細機無得揀係佢

多4GB Ram.....
5iv 都仲係得8GB Ram

個人認為如果爭三舊就ok
爭成七舊.... 唔係幾抵
粒U唔同,講完
部1iii用左成年呢排開始行120Hz
電就還好,不過係熱過行60Hz

同埋習慣左又唔係覺得120特別順/60特別窒
仲有888呢
如果5ii 唔係衰激光劍,5ii好過1ii
未有s8g1前888係原罪
有s8g1之後....

888 原來都唔係咁惡哽

Xz2p唔知點解一禁home掣就彈呢個出黎
禁左一律採用都係照彈
有無方法解決
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞