有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?

816 回覆
3290 Like 131 Dislike
但啲人都唔會要熱飲係要食完野先去7仔買野飲
夜晚唔出街食飯 以前返學班fd叫到成日拒絕
因為父母唔鐘意

試過照同fd出去食飯 半夜返到屋企
凌晨兩點幾三點先食住家飯
係轉咗工搵多咗先冇咁做
人地係話望實,甘你望下就唔係望實啦。唔好亂甘對號入座
行嘅舖頭買衫,唔係睇自己鍾唔鍾意線,係第一時間拎起個價錢牌
死窮撚
買咗scooter 代步
揸1mile
但我覺得有啲人睇完自己鍾意 試完上身諗住買個時再睇價錢再放低個啲仲柒
都唔係嘅,enjoy就得
咁如果你係翻緊工放飯去食lunch咁點算食完搭車翻一翻屋企飲啖水再翻公司?
你咪撚弱智
屌你老母 一放假就訓到晏一晏?
老母自細已經要求唔好周圍請人食飯,覺得蝕底。

呢啲人一定朋友都唔多個
同埋如果係怕財政上應付唔黎,
其實可以請飲野請下午茶
開住冷氣會有罪惡感
明明而家搵嘅錢好鬆動, 都唔敢成日開冷氣
咁7仔果啲既份量點都多過茶餐廳果一杯既
飲水好 飲水健康
我都唔贊成食野要加凍飲 對身體唔好
打飛機
有錢人直接屌女
但7仔買枝裝奶茶同餐廳凍奶茶都好有分別啵
- 好少係七仔買野飲 一支茶都十蚊 寧願帶水
- 唔買零食 薯片一包十幾蚊好貴
- 返工帶飯 因為比左家用 唔帶飯又唔會比少d
- 如果自己真係要出街食/買飯食 唔會買超過$40 盡量$30左右 留返d錢social或者同朋友食先食好d
- 一班人食飯盡量爭簽卡 賺返rebate當津貼車費
- 做最平既運動 跑步 剩係買對鞋 幾舊水可以跑一年 跑衫跑褲係迪卡儂買 有一款背心長期賣$39件 每次買幾件 三個月左右著殘一件就掉 跑步又可以自己跑 免除左同朋友做完運動去social食野既洗費

因為自幼屋企人都係大方
肯幫人幫親戚
鍾意分享
到你有咩事要人幫返,都冇人會托手掙

不過以前自己岩岩出黎獨立生活
樣樣都會計住
每樣生活用品都買最平
買平衫唔岩size都好 會拎去俾廿蚊改返岩

後來慢慢明點解以前屋企唔慳依d錢
因為得不償失
大方唔好樣樣計住
對人好,對自己都好,都大方d
反而會搵得仲多
係我的感想
咁如果你爭完簽卡啲人扮唔記得比翻錢你點算你咪仲蝕
時也命也
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞