有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?

816 回覆
3290 Like 131 Dislike
每日向住西面跪拜五次
但有時少少唔舒適未必病,去藥房都搞掂
yup,唔鐘意做水魚感覺,條氣唔順,所以格下價
真, 正正經經去食餐好既又唔會貴得去邊, 份量又岩岩好, D野食又精緻D
你一唔請連招呼都唔打
完全係take it as granted
自卑到
好奇一問

中國人 唔係應該長子嫡孫 做白事咩

當你老豆 同你叔都唔ok 唔係應該到你咩

無意冒犯 純粹8卦
點解會有種成年就唔係窮人既錯覺
你睇下#743?
sor 有棍絲
1. 自己條件太差 任何關係都有習得性無助
擔心你朋友覺得你窮,你條女,你條女老竇老母
雖然你擔心佢哋擔心嘅嘢係多餘,因為的確窮
但一方便你又擔心你害左佢哋,一方便又驚佢哋後悔而遠離你
久而久之,對任何關係都睇唔起勁

2. 冇承受風險能力 只在乎預測嘅數字
即使有能力創業,又可以做自己鍾意嘅嘢而且仲搵多啲
相對上都想打工多啲,即使做緊自己唔鍾意嘅嘢,人工又少啲,但至少都有條實數交到租

3. 冇乜成功嘅機會 容易滿足低質多巴胺
自慰,電腦Game,煎炸好味野,毒品,靚女俾你做兵嘅機會…

4. 曾經伸出援手嘅人太少 久而久之有反社會想法
窮人教仔暴力野蠻夾愚昧,你點伸,啲人都會同你講血濃於水/家家有本難念的經/退一步海闊天空,好似啲人有情緒病,你同病人講開心啲啦,又或者啲人過度活躍,叫佢唔好咁過度活躍就算,唔對症下藥係對病人嘅折磨,仇恨社會就此誕生

5. 犬儒主義 覺得呢個世界係咁㗎啦
所有女人都係雞 所有有錢仔都係父幹
怨婦上身
幾攰都唔捨得搭的士
咁嗰啲唔係最有錢嘅人
可能只係中產
個網好似好耐無 update 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞