有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?

816 回覆
3290 Like 131 Dislike
係食lunch buffet for 一日, 平好多
郁啲就“父母恩情對你點點點”,都唔知覺得可笑定可悲好
揸車咁撚攰
改唔到會唔會因為其實自己都仲係窮人咋

以前去食飯無餐唔會散叫嘢飲,而家想叫就叫,理撚得佢幾錢

幾前唔會郁啲就搭的士,而家想搭就搭,理撚得佢幾錢
例牌望一望 嘢飲有無跟餐
凍飲加幾錢
牙膏用到最後要剪開支野撩埋最後幾次嚟用
https://youtu.be/lFpS1gcJRgc
大家都想要做個有錢人
那誰來刷油漆 誰來擦地板
誰來當他們腳下的窮困
香港7成時間夏天,行到都濕撚晒
五、六十蚊一餐覺得貴
如果去見朋友 / 見客既緊係唔好啦
但係如果返屋企,一返到都係沖涼既其實無咩所謂
哈 得你先幾千幾千咁蝕

我係幾萬幾萬咁蝕
自卑改不了
學識humble
馬雲係巴菲特面前都只係一個窮撚
點解一定要創業/投資,一定要巴結有錢人
會好小家
借左小小錢比人或者幫人買完野 唔敢叫人還但又形住形住幾時先肯比返錢我 係咪要走我數
夾錢食飯 50.5個飯我會比51蚊 如果人地比50蚊我 我都會記鳩住佢
就算月入已經算唔差 但都係忍唔住會諗
咪自己畀錢玩咪自己畀錢換囉
有時改變要由自己開始做
唔係架,啲DC9好撚仆街。有次天后去將軍澳夠膽死問我行唔行紅隧佢以為我唔識路,仲話紅隧同東隧唔係差好遠。啲DC9真係會用盡一切方法呃尻你錢,好彩平時屋企人揸開車我知一定係行東隧,如果唔係真係on99俾佢劏
果啖先最撚正,唔覺得係窮人習慣
大陸咪係咁
睇天氣啦,自己行街冇乜所謂,返屋企又冇所謂,如果唔係12至3,熱得嚟都唔會死,買杯嘢一路行一路飲又爽,又可以藉機拉低口罩
sorry 我係仔唔要cheap野就係閪?btw大家對生活既定義都唔同 對你黎講有部萬事發6已經好好 對我黎講 原廠無300匹嗰d叫輪椅
為咗慳一個幾毫周圍格價,其實浪費咗啲時間,但係又會因平到嗰一個幾毫開心好耐
過海要諗搭遊艇定直升機好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞