有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?

816 回覆
3290 Like 131 Dislike
好想死
佢應該見到披麻戴孝要三女四女做就以為你冇去
Btw 都係衝出黎柒
搵幾皮野
最鍾意行家興
習慣唔開冷氣, 就算熱到仆街都係
明明開足全日月費都係300蚊左右..
我做鞋鋪 好多人試鞋前唔睇價錢 試好話要先問幾錢
答完佢就話 吓咁貴 咁唔洗喇
雖然番工都預左唔會全部人試完就買
但唔好試完話要先問幾錢 然後覺得貴仲直接大聲講出黎
如果試左ok 未上枱收錢 睇完價錢唔好俾人知你覺得貴而唔買, 咁都唔會柒嘅
我就係想講呢啲人柒準備比錢埋單 跟住見到個價錢 仆你個街咁貴既 都係唔要啦我係sales真係指住佢黎笑仲要叫埋其他同事一齊笑
每次用紙巾都搣開一半分兩次用
其實呀嫲咁傳統,長子做唔到既事應該嫡孫做
所以我就咁睇都以為你冇去
上網有得睇啦,使乜畀錢
做得耐淨係會同同事屌下條友唔睇價錢 冇錢買就唔好搞屎棍
如果認得條友成日都係試完唔買會同佢講冇貨
無錢固然不安,但收入多左都仲係好不安,成日形住會維持唔到收入,或者會有咩意外洗錢打回原形

唔太願意洗錢落衣食住行道,覺得無return好蝕好奢侈。手機電腦一日未變慢一日唔會換。衫褲好殘都繼續著

一得閑就會覺得好不安,休息會有內疚感。會拷問自己點解會得閑?咁得閑唔去炒下散?
我自己都係咁
唔啱筆直試乜野 都冇錢買
一得閑就會覺得好不安,休息會有內疚感。會拷問自己點解會得閑?咁得閑唔去炒下散?

巴打今年貴庚?
呢d諗法我只會係老一輩果度先聽到番黎
三十頭。可能係因為我有一大部份收入係黎自炒散,所以先有會呢種心態
叫凍飲一定會嗌少冰,可以飲多兩啖
睇價錢牌
熄機啪埋電制,驚曬電
識哂一定唔會窮
試過唔代表識
家用只可以加唔可以減,講多一句都比人屌到上天花板
屙完屎 抹屎之前會撩下鼻屎先
同一張紙山對摺完先抹屎
買模型$200唔買,點都要行幾條街見$198先至買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞