有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?

816 回覆
3290 Like 131 Dislike
會跳
套餐特飲要加三十蚊以上唔會飲
生日有得搭真係好大獎勵,我係屋企有人出院先有得搭的士
加兩蚊凍飲都左諗右諗
但係股票幾皮幾皮咁輸就話當交學費
細位慳 例如膠袋
但轉個頭去讀書就會諗 咁多張cert傍身嘛
但其實唔係賺得返咁多錢
夏天熱到傻都唔開冷氣
去飲茶吃飯有剩一定叫打包
就算唔好吃都照拎
食乜買乜都要做成本撚
要比家用
最少過一個月先可以剪一次髮
讀唔到大學就乞食
食飯永遠唔會爭埋單
成日覺得食飯過左某個數(幾十蚊)就係貴
以前做勞動野
個客請食高級少少既鬼佬餐廳lunch
覺得d 野好鬼貴
驚個客唔鍾意
只係叫最平但又唔飽既野
上司都叫我食多d 無所謂
但最後都無叫其他野食
下午餓住開工
其實諗返轉頭
百幾蚊無咩特別
唔好用自己19 價值觀塞落個客到
去旅行買野,睇價錢個陣都會自動乘匯率計住計住
最撚ON9係 你買完平嘢

個心會掛住貴果件 真正想要果件

有得用人哋嘅嘢一定唔會用自己嘅
1. 呢個真,好多時人地都唔差在你個一餐半餐
2. 食得耐先傾得耐
賭波,因為賭既關係去到就黎成30都沒錢
光榮?
同埋好興自助餐食到勁飽,飽到唔舒服都仲繼續塞,慌死無得食咁
你飽就停手,佢地就會話帶你食自助餐真係蝕本
啲野食又唔係有咩咁特別,都唔知食咁鬼多做乜野
你認真?

宏觀:

東印度公司 - 鴉片
洛克菲勒/Dubai - 石油
福特 - 汽車
愛迪生 - 機械
美國商人 - 黑奴、棉花
仙童 - 半導體
怡和 - 洋行
太古/長實/新鴻基 - 地產
阿里爸爸/京東 - 電商
騰訊/Facebook - 電子通訊
Elon Musk - 電動車

大生意,你覺得真係唔關行業事調返轉諗,你叫天才如Elon musk嚟香港去賣元寶蠟燭香或啫係2022年賣黑奴/棉花

微觀:

好啦唔好吹到咁大又半導體又石油,講返貼地啲香港地小生意below 10million companies,咪就係靠巴結富人嘅cap水生意囉我唔知你咩經歷,香港所謂白手興家,其實係cap水佬多過企業家,你返多幾份唔係大公司嘅工你就知
然後慢慢養成平嘢都唔買嘅習慣
lm
諗起自己對鞋同款唔同色就手又唔洗食炒即買
自己真正鍾意果對睇住炒價諗諗下都唔買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞