[工程offer的決擇]大公司定細公司

270 回覆
41 Like 501 Dislike
可以有幾錢人工?
大公司轉細公司易,細公司轉返大公司比較難。

我建議你in過另一份大con 可以叫到30k
水喉匠要公司比你落名先有用,如果唔係靜係學埋d過時技術有乜用
唯一考慮點就係大細公司
不過我應該都遞佢老母 個價錢差太遠
覺得人工低果時咪跳一次
師傅牌工程師牌
識運用兩樣牌都可以搵到錢
根本Skillset唔同 個人認為唔存在superiority
傻hi 我醫護黎 你真係0尊
ATAL?
多成5k都要諗
一定係細公司做到佢變大公司,開國功臣
做得舒服又人工Ok又做得開心就唔洗跳
轉新公司有時都好麻煩
REC規模又唔係REC,即係Atal,Fse,JEC,中機哩d。。。
我都係之前上面其中一間做兩年幾,不過我做電。少少懷疑同一個盤🤣,因為都係asd盤。後我走嗰陣有4.5個offer,最後去某三線sub仔,細公司(又係200幾人咁上下),又係asd job。佢貪我有asd經驗,我貪佢有and job ref。建議你搵翻個ASD/HA盤啦,辛苦係辛苦d,但條path好。job reference好,你可以周圍揀,job ref差咗,你想入翻大公司就有難度了。
同埋你想Chartered,更加要玩design and build or 做consultant啦。
轉做builder 好過啦
你去左sub仔既感覺係點
會唔會有諗過想返轉頭
點轉 都唔係果範
builder 好易上手 咩background 都請, BS做二奶好慘咩都話BS錯
Construction manager
之前嗰間project太大,入去就係咁chur,日日好似機械式做嘢咁,仲要瘋狂OT,真係有某段時間做到懷疑人生。
宜家細project,簡單好多,同埋未到高峰期,仲輕鬆果之前,咁樣諗諗下無攞一年花紅走都唔算蝕太多。不過始終細project人手少,可能過咗蜜月期,之後高峰期會辛苦d。
如果公司唔啱再跳,兩單Asd project ref係手都唔驚。哩行好睇公司&job ref,入細公司都唔好太細,至少都要接到過億project,同埋最好玩asd同HA,之後跳都可以嗌高d價。
我就覺得自己廢廢地,只可以做contractor,consultant & 考牌唔啱我了。過幾年考bsi或者慢慢loop sub con算。都養的活自己
笑乜柒,某龍頭顧問三年24k都冇
FM會唔會係另類出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞