[工程offer的決擇]大公司定細公司

270 回覆
41 Like 501 Dislike
R S S !
千奇吾好去IO 法團盤 !
睇邊間
笑死。我年年in 5間以上,哩個問題面對得好多次。上年有一間無壓,其他壓到Hi Hi,不過因為job ref原因無走。今年in咗好多間,兩間無壓,最後走咗。開頭走嗰陣都好驚,但最後發現其實出面無想像中咁難挨,之前間公司日日嚇9me。。。
去左咩公司
我覺得跟到好大佬同好地盤
贏晒所謂既job reference
工程就係囉
商科就要諗埋cv 個 branding
睇Team (運氣)
利申准備走
二三流sub仔,唔出名,但都唔算細,BS組都有200人。
跟好上司當然好,你諗住做一世就係啦。但如果你諗住跳公司加薪,你之前d公司&job reference更加重要
好似我做Sub仔,報client已經彩都唔彩你。因為你job ref已花。基本上sub仔個行業
係咪一定要政府野先叫好
定大至地盤都叫ok
眼界問題
3年經 24×14/12=28k
工程好揾
你試下做
細公司幫到你,4點就收工
小妹細公司 同事同你一個post,40k一個月
唔好講post。要講年資&能力&辛苦程度。齋講post 私人E&政府E天差地別。
做大公司,可以跳入細公司。做細公司,未必跳得入大公司。
做政府盤,可以跳入私人盤,做私人盤,未必跳得翻入政府盤。
因為大公司&政府盤手勢比較好,有d 私人project好L求其,人地見你做開哩d私人job會直接幫你打上標籤。(好似之前咁講,你做sub仔做到識飛都好,想入client,人地連interview機會都唔比你。而你做過client,想入main con可以話輕輕鬆松。)
你自己衡量。我嗰陣想走都衡量好耐。趁後生唔怕啦,入到去有伏即刻quit再轉。工程界暫時都好缺人,如果你識得嘢多,應該唔難搵工。連我做得兩年幾咁廢都in乜有乜offer...不過全部得sub仔,main con client連interview機會都無比到我...
邊可能4點收到工
咁屈機
幾年經驗呀
咁都照轉左先啦
試下有冇伏 伏就做一年跳返出黎應該都算早掛
我就做緊工程細公司,返10放4咁滯
不過間間公司文化唔同
但係大公司就一定無可能

9月辭左,真係睇盤同大佬睇唔睇你
jobs db成日見請就知係垃圾黎
ching 有冇d人工唔差 既細公司推介下
sub仔一係做d勁細間,一係做勁大間,千奇唔好做中型,中型公司又唔夠自由,又要搞好多唔係工程既野,例如set up site office,printer,福利又唔夠好,大公司有其他資源幫你搞,同埋做多幾年sub仔拎左個電牌之後,就最好轉main con,人工差好遠
我想講 我大公司都要搞埋
打電話比IT都會比人hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞