政情:梁振英老婆 拖37萬工程費案 捲官非一身蟻

29 回覆
14 Like 1 Dislike
愛生事家庭 醜聞爆不停
前特首梁振英一家猶如「愛生事家庭」,騎騎呢呢、醜聞不斷,其老婆梁唐青儀繼今年6月遭美國運通入稟追討9.3萬元卡數,同月再捲入另一宗民事錢債糾紛!由佢擔任發起人及贊助人嘅非牟利機構「齊惜福」,被指拖欠工程公司逾37萬元工程費尾數,該工程公司分3案入稟小額錢債審裁處,追討「齊惜福」逾21萬元尾數及訟費。3宗案件尋日喺小額錢債審裁處提堂,暫委審裁官紀順治將3案合併處理,並押後至明年2月28日再訊,以待雙方有足夠時間準備陳詞,解釋本案是否涉及「訴因分割」,若屆時審裁官裁定3案源自同一事件,將影響申索金額,變相申索人最多只能追討7.5萬元。

梁唐青儀曾出席齊惜福嘅慈善籌款晚宴。

申索人係「意建築師有限公司」(I Architects Limited),被告人「齊惜福」(Food For Good Limited)。據申索人喺申索書上披露,被告人自2021年1月18日起,委託申索人於長沙灣麗閣邨麗薇樓一地舖進行電力、冷氣同裝修工程,3項工程合共收費728,130元。所有工程於同年8月26日完成,但被告人未有支付尾期款項合共372,560.5元。申索人於去年11月至今年2月期間,分3次入稟追討尾數,由於小額錢債審裁處每次只會處理不超過75,000元嘅金錢申索,故申索人現時合共只追討217,220元款項及相關訟費,當中嘅差額則放棄追討。

為地舖進行電力冷氣裝修工程
小額庭尋日就本案作案件管理,被告人早前喺文件冊已提出,認為本案牽涉「訴因分割」,尋日再補充指3宗入稟均與電力供應有關,而供電系統屬「後加項目」,已包含喺牽涉約200萬元金額嘅主合約之內,亦都係主合約列明嘅工作內容之一,而非獨立項目或獨立合約,因此3宗入稟應被視為同一項申索。申索方則指,3宗入稟牽涉3個不同事件、不同日期、不同工程,連工作嘅師傅都唔同,所以要分開計算,但申索方明言唔打算喺區域法院追討,希望留喺小額庭處理本案。裁判官將案押後12周,畀雙方準備書面陳詞同回應,下次提訊時再就該議題聽取口頭補充,法庭或會即日作出裁定。

申索人受託於麗閣邨麗薇樓一地舖進行電力、冷氣同裝修工程。
二千萬洗晒?
仲有好多單啊,好似有人差幾個月寫字樓租金奉旨唔找。

唔知係咪d四大地產商行賄貪污,定係有人冇錢俾呢?
齊性福 個名咁淫,係咪按摩院嚟?
識玩,情願收少啲都係小額追
唔係成日話小額好難追討返啲錢 同埋 要搞勁耐時間咩?
全國政協副主席喎
不嬲都賴皮架啦
上次卡數都係踢爆左先找
689 最鍾意出律司信
連登仔日日同自己洗腦又話有錢人點點點 又低調又盛

最後人地憑實力唔要面 可以工程尾數打6折

慳埋又可以送個Hermes康康俾乖女
奶共還奶共
起碼真係叫人減少廚傑餘

唔撚使咁mean啦
無知 涼薄
冷血 刻毒
一家騎騎呢呢
真係有人咁on9信呢班仆街會做好事
所以你話香港人點會唔懷念英國管治,以前港督邊有醜聞,成家人都好低調端莊,唔會失禮人
中国人最鍾意以權謀私,覺得自己高人一等,日日挑釁市民,唔會講啲大方德體說話

英國人做得到的,中国人就是做不到
🤣

要做埋呢個手勢先襯
唔怪得AE要告佢
條友奉
指唔俾
求齊昕摑龍蝦圖
龍蝦🦞
小額無得請律師,無得玩法律程序
如果呢單嘢搞大佢
追返嚟嘅錢都唔夠比律師費
NGO Cap水是常識吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞