求救!就精神衰弱!

14 回覆
7 Like 1 Dislike
貓仔目前6個月未絕育
對人依賴性高(平時會主想要抱抱亦唔怕陌生人)

兩個星期前突然會係夜晚11點開始係門口狂叫
叫到1點先肯停 5點鐘又開始再叫過
影響到屋企人生活都算但影響到隔離屋
試過訓兩個鐘就要起身

每日放工返到去基本上已經全程陪玩
亦有三層貓樹,大量玩具,貓跑步機
平日玩到攰會8點鐘左右訓
試過唔比佢訓迫佢夜晚可以訓耐D
點知11點就突然醒晒然後又開始叫
每次佢開始叫就會陪佢玩希望佢叫少陣
但依家就開始玩都唔玩剩係想行街

目前同層發現有3戶都有養貓
叫嘅時候比佢出去走廊行的話先肯靜少少
噴水都試過但冇用

想問有冇計可以搞搞佢
絕育
佢一叫就應佢 做左壞習慣

以為夜晚一叫就有人理佢
絕育

我果隻都係
有排深夜狂叫 仲會亂屙
絕完就無事了
好得意
多相
我嗰隻叫一個禮拜左右就唔叫,同埋佢好好笑,永遠都係見唔到佢先叫,佢一見到人會好愕然咁望住你之後就唔叫,好似你平時係架lift到大聲唱歌之後突然架lift停左有人人入嗰個反應咁

其實都係忍一個禮拜左右,因為佢本身都同我訓,我夜晚又閂門訓,所以就算佢叫春都係喺房叫,咁啱我又係嗰d訓著話知你死老豆都唔醒d人
就係目前得一粒所以醫生唔肯幫佢搞
依家搵另一間睇下得唔得
佢係見到你先叫,平日見唔到人就反而冇事,男友又淺眠,人都癲
冇計已經去到隔離屋投訴冇得唔出聲阻止佢
隔離屋我真係好對唔住你
當年我嘅解決方法就將隻貓塞入被竇,然後閂埋房門逼佢同我一齊瞓,宜家貓貓係跟我瞓覺時間瞓。
不過就唔知呢個方法係咪適用於你屋企嘅貓
唔好話佢6個月大 話佢8個月
無嫁,佢地如果發情真係幾攰都會叫,我試過凌晨三四點起身去廁所,佢訓我隔離我一醒佢又跟住醒,嗰頭見佢喺床蒙蒙鬆鬆仲打緊喊露,轉頭我入左廁所就聽到佢走左出廳係咁叫

如果頂唔順只能早d帶佢絕育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞