醫衞局:市民可按需要諮詢公、私營系統醫生獲取「免針紙」

195 回覆
5 Like 366 Dislike
醫衞局:市民可按需要諮詢公、私營系統醫生獲取「免針紙」
5分鐘前 Share to Facebook
【Now新聞台】早前有7名醫生涉嫌濫發「免針紙」被捕,醫務衞生局指,市民若持有有關醫生發出的「免針紙」,日後要繼續取得相關豁免,可按需要諮詢其他醫生。

政府早前表示,7名被捕醫生合共發出的逾20000張「免針紙」,將由下月12日起失效。

醫務衞生局指,若持相關證明的市民要繼續取得豁免,可按需要諮詢其他醫生,以確定是否適合接種疫苗或繼續獲得醫學豁免。同時,亦可選擇到醫管局轄下普通科門診,由診所醫生按病人臨床身體狀況,確定是否發出醫學豁免。

醫健通系統已記錄有關市民先前獲發出的豁免證明書,公營醫療系統醫生為市民評估時有權閱覽。
仲有醫生夠膽開?
你地班冚家剷急症室醫生心痛都唔撚開呀屌你老母臭閪
起定化療醫院比你班冚家剷用啦
醫管局真好笑, 聽過癌症, 小兒麻痺, 糖尿心臟, 婦女病

都要打針, 都拎唔到針紙

有乜病緊要得過癌症?
身邊三個frd 心痛都唔開,我自己早一排個心了了吓,唔係痛,都廢撚事浪費時間睇急症
x2
邊個醫生肯同你搏
又放長線釣大魚,之後又國安法一波
共匪一貫本色,由一開始就唔應該相信共匪
個市民打針死係佢既事
如果因為開針紙而要坐監係醫生既事
你話個醫生會揀邊樣
癌症病人佢都話適合打
我陪朋友睇
親耳聽佢講淨係check心肌炎
點解痛唔撚理,話你可以打
打針前簽免責紙 醫生講咩都冇責任 緊係叫你打
黑心
無人性
你下世做狗
攞完一陣又話唔計。
聽過有呀婆話去公院
醫生喊住同佢講唔可以開俾佢
開左佢會冇左份工
做狗咁好心?
做印度低地位女人啦
我朋友 打完心肌炎
訓左兩個星期醫院
咁就可以拎到免針紙
好多人都心肌炎喎, 新早好多都話正常反應, 唔會推薦你去拎免針
藥物敏感會開信叫你去測,但嗰個部門會話你無需要,我試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞