望住啲人撈偏撈到風山水起真係好心up

530 回覆
1791 Like 60 Dislike
撈偏分分鐘有日比人尋仇橫屍街頭
唔好恨埋呢D野
香港和係一個充滿仆街嘅地方,但教育就係叫你唔好做仆街。但你唔做仆街就好難搵到錢彈得起。

本質上好多人見工都係鬥吹,即係諗方法呃鳩公司。依啲最基本但冇犯法。

周街啲車鳩泊,亂鳩咁cut線,只係為咗快一陣,罔顧途人安全。一條馬路要捉,已經勁撚多犯法行為。仲有好多電動單車/單車周圍撞未計。

周圍菜檔,區區發保膠箱,租個舖仔就周圍霸地方,垃圾就周街掉,如果以鐘頭計罰錢,罰啲檔口嘅錢應該多過賣地收入,但冇人理,幾個月先罰一單。

圍標,圈地霸地,洗黑錢,走資,天價工程,丁屋,收樓,放數,偷呃拐騙未計,銀行/保險都係呃鳩人,雷曼之後難呃咗,倫敦金已經基本,仲有大里層壓式推銷。仲有啲工程老細走數,拖量,地產霸權就更加唔洗講。
就算有光環嘅醫生,都係減少供應,夾高行業人工,香港整體市民付出代價換取他們天之驕子之路
柬埔寨大把機會
戇鳩
睇到要人認錯笑咗出聲
係啊撈偏好撚好搵 不過睇吓佢哋啲仔女 屋企人 或者佢自己之後會點
唔好笑鳩我報應撚 親眼見又見過聽又聽過
係我修辭手法令你誤會sorry其實意思啫係呢班人仲未打算思考點樣正確地傳遞越嚟越少失真嘅世界觀俾其他人,繼續由得個虛構世界觀嘅齒輪運作落去完全sense唔到佢哋都有責任唔好咁離地
真,其實所謂正念規矩,全部都係班教育/文人高層虛構出嚟嘅幻想世界

所以我以前好斯文,出咗嚟社會都係要鬥仆街
但網絡世界衰一次大把人fb lihkg唱你
傳統門路衰咗除非坐監,如果唔係唔會有人係油麻地地鐵站唱你呢

利申 高登時代中學同學衰過賣假波鞋俾高登仔起底
唔通要係連登撻朵鄭伊健陳浩南咁你先安樂
啱,所以我依家都行緊正路搵出路,30歲人唔好諗返轉頭撈偏,正正當當不成功便成仁
駁唔到
會唔會調返轉
歐美努力返工都係搵差唔多 咁重稅
搵得多只係假象,唔係尖子,係歐美做藍領都分分鐘好搵白領
有朋友講到自己好黃但係賣淘寶野俾同路人賺大錢............
咁佢呃完人有人比你開解都算幫你增加生意
我意思係佢地嗰個年紀,人脈,見識都叫”老黑”?
唔係染個金毛 有跟人就叫黑社會嘅
有冇百仔檔有傷殘人士優惠
點解藍領就唔可以有合理人工?
點解送水,地盤,清潔,洗碗就唔可以高人工?
你都ON9
lm
ching你呢個係講緊兩件事
我只係講緊唔好太過神化歐美市場
Ching轉邊行
仲諗住試吓apply msc coun psy,是否不智
我身邊都好多呢啲人
但你問下自己有無呢種心態搵呢啲錢
日日提心吊膽驚比人拉
我自己就過唔到
所以無得恨既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞