Samsung Galaxy 討論區 (215) foldable硬撼iPhone 14系列

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
我已經買過好多貼,官貼,森友菲林貼,都會2星期內邊花同裂 (可能打機摔方向太勁),閃魔張中價全屏膠貼就唔知點解會自己移位。。。
防藍光嘅都會偏色 不過買嚟玩下無壞

買得多你會發現好多其他掛啲品牌名嘅賣貴十倍八倍,然後其實係同一張批發出嚟,尤其係香港啲19腦場。
真係多謝兩位教路
我8代開始試8090自己貼,一路玩到20系後都覺得呢隻最平衡。

玻璃貼一嚟指紋差一截(可能我手指問題啦),二嚟邊位一撞就爆,一爆又幾舊水又要晒時間去貼。
閃魔係會移位

可能因為曲mon, 亦都可能因為mon面有疏油層貼唔實

UV光固膠貼就唔會移位,非常穩固
玻璃貼配光學指紋就OK, 超聲波就GG
有冇巴打知s22 ultra用咩鏡頭貼好?家有細路成日玩我鏡頭
我冇細路,唔知

只知會影響相片質素
呢個我又係百思不得其解,點解三叔唔放屏下光學响旗艦?搞到個mon貼麻鬼煩,佢自己又唔做好官方貼個服務,唔係無貨就係要排隊又剩麻鬼煩,22U開始仲衰到要搞自己貼。

無記錯係21FE係屏下光學?反而平機有放,理解不能。

暫時見呢兩種
佢中階機係用光學指紋

安全性較差、某些情境會導致辨識效果較差。 比方手指碰到水、髒污或乾燥容易影響辨識效果
正路都係建議唔用嘅

要用就隻隻都差唔得太多,日光日白影相就好大機會睇唔到分別,可能係有更大機會有耀光問題。

你可以考慮下啲鏡頭圈 (包住個鏡頭但中間無玻璃) 都保護到小小但又唔影響拍野質素。
超聲波指紋

雖然讀取速度較慢、但準確率高,就算手濕濕的也能順利解鎖。
我又唔覺手濕咗 / 有污漕野情況下個超聲波一樣咁準 一濕咪又認唔到,手太乾又唔得
好多人搣走佢原廠張mon貼嘛
佢實佢原廠個張手感幾好 點都好過tb買D平價貨返來貼

你講既屏下光學係指咩?
我理解係S21FE嗰個屏下指紋係用光學技術唔係用超聲波,啲人反應係反而仲好用啲

咁多年玩曲mon又比人屌無用又搞到mon貼麻煩都唔改
仲有超聲波指紋比較高檔次,旗艦機先用
屏下光學指紋
佢而家曲mon好似無以前咁曲
唔知錯覺定點
不過視覺上曲mon睇落係闊D既
係曲小咗,但係個曲位多多少少都會偏色

仲有最麻煩嘅mon貼問題

求其一部iphone都已經玩緊幾十蚊一張聲稱康寧mon貼仲玩埋水滴有幾圓要有度,三叔仲要玩家响度自己研究呢啲基本野。佢出機款又多又唔夠集中,啲廠又唔會好似iphone咁放咁多資源落去開貼。
其實咩叫康寧模?
mon本身都係康寧玻璃,有啲moon貼吹到一樣用康寧玻咁硬嚟做moon貼
岩岩係鬼域買左部a52,懷疑係大陸版刷左港行rom,想問下有冇方法check新機本身地區

個sale就話係亞太版,大陸版無Google,我睇住佢𠝹側邊個貼紙開盒既

諗住係大陸版就返去屌佢換,大不了補錢換a53
check機型碼
鬼域
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞