Samsung Galaxy 討論區 (215) foldable硬撼iPhone 14系列

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
自己粒SOC都搞唔掂
其實係, 三星而家其實係腹背受敵, 既要奮勇向前挑戰蘋果, 後面又要抵擋屌米/步步高嘅猛烈攻擊
自己寫俾自己用都得啦
話哂Samsung都有20%+嘅市佔
Apple都係得1x%
應該冇人幫佢寫APP
掉返轉 如果Google想Android好啲
佢哋可能要諗吓同Samsung合作
始終全球An機市佔率最高
不過咁做就代表放棄Pixel
WINDOWS PHONE都收皮, 證明現在已經冇新OS可以插入
除非GOOGLE出新OS可以完全兼容ANDROID APP
唔好幻想韓國嘅軟硬件科技可以追到美國
Nexus S, Galaxy Nexus, Tensor, Wear OS
其實Apple做乜唔會影響Samsung太多
因為iOS同Android本身係兩樣好唔同嘅嘢
啲人唔會咁易轉會

但支廠做乜就好影響Samsung
因為大家都係Android
話搶就搶
Qualcomm都係美國嘅
學華為咁拎Android嚟改做鴻蒙
已經少咗個華為啦 不過Honor好似有重生嘅趨勢
如果支廠大力進攻海外市場, SAMSUNG就真係危險
侵侵ban華為算係意外地幫咗三叔一鑊
本身Windows Intel 都係仆街黎, apple 得個人電腦市場未食到先仲同你盡心盡力整部macbook 同CPU,變相谷返MS 要做返好啲

奈何現今電話市場真係幾一面倒,apple 一定主導市場發展,支an廠都打到批日韓廠收哂皮,唔係華為收皮既話,三星可能仲大挑戰
所以支那牌啲PR一向都主力攻擊三星而唔係Apple
而家屌米同步步高喺落後國家嘅市佔率好高
華為係搶埋高階市場 有啲唔同
三星科研係全球各地都有分部
最近睇花生 成日話三星因為支廠崛起所以衰落
都幾明顯係
Apple有自家嘅iOS/macOS可以自成一角
但Samsung始終都用緊Android/Windows
要直接同堆做爛市嘅支廠爭

我平時行開電器鋪
啲阿叔已經唔睇Samsung
覺得人地小米/Vivo/Honor spec勁過你三叔但價錢平一截
但我都見過有唔少阿叔用三星摺機
因為支牌摺機仲貴過三叔
我A52s冇感覺咩動畫lag,load得慢都唔覺因為上一部機係LG V10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞